August 28, 2016

Kum 2003 ni tain ka hria. Ka la hriat reng chu, pawl 7 kan zir kum a ni a, kum bul sikul kan kal tan ni chuan tlar hmasa berah ka thu a; ka hnungah hmeichhe pahnih an thu bawk a. Chumi ni chuan t-shirt nghawng bial, tukkhum hnuai zawn tet hi ka hâ a, chu chu ka hnunga thu hmeichhe pahnih chuan an kawk a, an nui an nui mai a, hrehawm ka ti hle. Anmahni kha ka haw lo va, mahse, ka t-shirt kha ka hua a. Rah hrual nawk nawk ka châk a, hâl ral daih ka châk a, min tizaktu a nih avangin ka haw ngawih ngawih a ni. Khami ni atang khan ka ha nawn leh ngai ta lo.

Dolly Parton-i 'Coat of Many Colors' ang em hi chu inbel ngai lo mah ila, kekawr mawngbel na na na chu ka ha rei hle. Mi nei zawkte lah hian silhfena pawp lo tur lai pawp awm te, tet lo tur lai tet awm te an hmu thei thin khawp a; heng thil zawng zawngte hi incheina ngaihthah leh ngainat loh vang a ni lo va, retheih vang a ni. Italian fashion designer lar Elsa Schiaparelli-i'n, "Hun khirh leh harsa tawn lai hian incheina hi thil huatthlala tak a ni," a lo tih hi a dikzia hre chiangtu ka ni.

Pawl 9 ka zir kum khan kum tluanin smartshoe ka bun tumtla thak. Hei hi ka smart vang leh smartshoe ka ngainat vang a ni lo, bun tur dang ka neih loh vang a ni. 1st yr BA ka zir kum khan sneaker pakhat ka bun tumtla thak bawk. Hei hi sneaker ka ngainat vang a ni lo, a dang bun tur ka neih loh vang a ni. M.A ka zir thleng pawhin pheikhawk hi a chhuat pawp thleng rakin ka bun thin a, fur ruahtui tlak lai hi chuan mawza chungah polythene ka bun hnan thin.

Sikula uniform inang tlang neih hi thil tha tak a ni. Thawmhnaw nei deuh leh nei lo deuhte inang tlang taka min khairualtu a ni a, sikul uniform hlutna hre chiangtu niin ka inhre ve. Collegeah chu chu a chiang zualin ka hria. T-Shirt hi a man a tlawm a, hak a nuam a, ka ngaina bawk. A rawng dák rak thlenga ha thin ka ni a, tun thleng pawh hian ka ni. Incheina ngainat loh hi ka inzir a ni lo va, ka neih miau loh avangin ngaina lovin ka awm lo thei lo a ni zawk.

Tun hnu, eng pawl pawlah emaw ka inhman hnu hian loh theih lohva neih baka inchei a ngaih chang a awm ta fo mai a, hrehawm ka ti thin. Ka thawh chhuah tawk chiah hi silhfen ka lei a, ka inbel thin; chu chu ka lungawina pawh a ni. Incheina atan sum pawh ka sêng tlem khawp. A chang chuan, silhfen hi min timilem lehzualtu niin ka hre fo bawk. A aia mamawh zawk dang ka ngah avangin incheina atana sum sèn hi hreh tak têin ka hreh a, hmun pawimawha kala thil pawimawh tih dawn hi ka buai ru fo rêng bawk.

An duh dana inchei tura min duhtu chuan a hmanrua min pe sela, ka inbel mai ang. Min pe thei dawn a nih si loh chuan an duh dana inchei turin min beisei suh se, tih hi ka ngaihdan a ni. Incheina hi min tizahawmtu leh zuamawma min awmtir theitu ni mah se, mi ropui kan nih leh nih loh hriltu a ni lo. Polish physicist, khawvel mihring piang tawh zinga Science subject pahnih (Physics & Chemistry)-a Nobel Prize dawng kawp thei awm chhun, Marie Curie pawhin silhfen pakhat bak a inbel ngai lo.

August 12, 2016

Ka awm lohvin min zawng a,
Ka haw tlaiin min nghak a,
Ka bo reiin min ngai a,
Ka awm tamin min thlahlel țhin.

Țawngțaiin ka hming a lam a,
Țhiante bulah ka chanchin a sawi a,
Diary-ah ka awmdan a ziak a,
Hre lote chu ka hming a hrilh țhin.

'Bawihte, i țha em?'
A ti fo va.
'Khawiah nge a awm?'
A ti âwl lo va.
'A lo haw tawh em?'
A ti leh nge nge țhin.

Ka duh loh zawng,
Duh a tum lo va;
Ka tuina apiang,
A lo tui thei zel a;
Ka hlim lohvin a țap a,
Ka hlim chuan a nui țhin.

Ni a sa a,
Khua a lum a,
Mi zâp a,
Mi chhêm dai țhin.
Thlipui a tleh a,
'Zahngai zahngai.'
Zan thim tak hnuaiah pawh,
'Hlau reng reng suh aw.'

Ka lungngaihin min hnêm a,
Ka țahin min thlêm a,
Ka sualin min hrem a,
Ka helin min vehthlem țhin.

Chutiang mihring chu,
Mi dang rêng an awm lo;
Ka nu chauh lo chu.

August 9, 2016

Tun hnaiah Aadhaar Card-in sawi a hlawh a, kan Kristian ramah phei chuan UID hi 'sakawlh' ințanna ang thawthanga sawi zawm a awm avangin, kan ngaihsak țha duh vak lo va, siam hun lai pawhin siam tumna rilru pu kan tam lem lo. Kei pawh siam tumna em em nei ka ni lo va, mahse, scholarship/fellowship ilo vel zawng zawngah Aadhaar Card thil tel a ngaih tâk avangin buaipui a ngai lo thei ta lo. Aadhaar Card neih loh vanga scholarship dil theih loh emaw, fellowship lak theih loh emaw chu keini ang, kum khata cheng nuai khat pawh la la lut ve ngai lo tan company loss a ni mai.

India sawrkar-a Union Ministry of Human Resource Development chuan June ni 10, 2016 khan India ram puma University thuneitu sáng University Grant Commission (UGC) hnenah, scholarship dilna form-a aadhaar card mandatory turin order a lo chhuah tawh a. Chumi order zulzuiin June ni 29, 2016 khan UGC Secretary Jaspal S. Sandhu chuan university leh institution Vice Chancellors zawng zawng hnenah lehkha thawnin, financial year 2016-2017 chhunga sawrkar ațanga zirlaite’n hamțhatna a dawn zawng zawng, scholarship leh fellowship dilna zawng zawngah aadhaar card chu thil tel ngei ngei tur a nih thu a thawn chhuak ta nghe nghe a ni.

Hei mai ni lovin, Union Ministry of Minorities chuan July ni 14, 2016 khan India ram puma zirlaite scholarship dilnaah aadhaar card chu thil tel ngei ngei tur tiin order a lo chhuah tawh bawk. Aadhaar Card chungchangah hian India rama court rorelna sáng ber Supreme Court chuan, October ni 15, 2015 khan order a lo chhuah tawh a. India sawrkarin scheme lian tak paruk a kalpui — Public Distribution Scheme te, LPG Distribution Scheme te, Mahatma Gandha National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) te, National Social Assistance Programme te, Prime Minister's Jan Dhan Yojana (PMJDY) leh Employees' Provident Fund Organisation-ah te 'an duh chuan' aadhaar card an hmang thei ang, a lo ti tawh a. Hemi hma September ni 23, 2013-a order a lo chhuah tawhah pawh, mandatory ni lova voluntary a nih thu tarlan a ni tawh bawk.

Unique Identification (UID) hi January ni 28, 2009 daih tawh khan launch a lo ni tawh a, a buaipui turin Unique Identification Authority of India (UIDAI) pawh din a ni. Hemi atan hian cheng vaibelchhe 6678.32 ngawt dah ni mah se, tun thlenga UIDAI expenditure chu cheng vaibelchhe 8980.62 a ni tawh. Khawvela national identification number project lian bera ngaih a ni. Tichuan, 'Act' angin March ni 11, 2016 khan Lok Sabha-ah pass a ni a, March ni 26-ah Gazette-ah notification chhuah nghal a ni. July ni 30, 2016 thleng khan India mipui vaibelchhe 103.6-in enrollment an ti tawh a, Mizoram mipui 4,80,645 (44.05%)-in enrollment an ti tawh bawk. India hmarchhakah chuan hma la țha tak kan la ni zawk a, Tripura phei chuan Congress sawrkar laia UID a rik țan ațangin an duh loh thu an lo sawi tawh a. Hei vang hi a ni mahna, tun thleng hian Tripura-a aadhaar issue tawh hi an state mipui 9.77% chauh an la ni. Manipur-ah 6.42%, Assam-ah 0.44%, Nagaland-ah 5.44%, Meghalaya-ah 5.15% te'n aadhaar hi an la issue laih laih a, keini aia buai hlei hlei an la ni.

Tun hnaiah Aadhaar Bill chu mipuiin an duh thlanna hmanga an hman theih turin Parliament-ah pass a ni a, mahse, 'The Aadhaar Act, 2016' a lo nih takah hian tihluihna a tel chho țan ta tih kan hre țheuhvin a rinawm. Hetianga tihluihna a lo awm chhoh tâkah hian ukil leh activist tam takin an dodal a. India danpui Fundamental Right-a 'Right to Privacy' a kalh a ni, te an ti a. Delhi ukil langsar tak Prasanna S. phei chuan, "Supreme Court order palzutna leh bawhchhiatna nasa tak a ni," a ti hial a ni. Indian social scientist leh economist lar tak Reetika Khera, tuna Indian Institute of Technology (IIT), Delhi-a Associate Professor ni mek pawhin, sawrkar laipuiin Supreme Court order a lo palzut fo tawh thu a sawi bawk.

Kan ramah pawh kan uksak lo va, zirlaite scholarship lakna turah a tel ngei ngei a ngaih tak avangin, zirlaite pawhin aadhaar card an buaipui a ngai dawn niin a lang a. Aadhaar Card la nei lo zirlaite'n aadhaar card siamna hun tam zawk an neih theih nan, scholarship dil theih hun chhung pawt sei tura sawrkar thuneitute'n hma an lak a țul hle a; thingtlang zirlaite tan pawha awlsam zawka aadhaar card siam a nih theih nana sawrkarin hma a lak a țul hle bawk a ni.

August 8, 2016

Khawvel hi...

Mi hausate'n mi retheite an hnehchhuhna,
Mi thiltitheite'n mi hnuaihnungte an rahbehna,
Mi khawsatheite'n mi khawsak hniamte an hmuhsitna,
Mi thiamte'n mi harsate an awhfikna,
Mi fingte'n mi mâwlte an bâwl kualna,
Upa zawkte'n naupang zawkte an inhrosak khumna,
Mi chapote'n mi inngaitlawmte an diriamna,
Mi pamhamte'n mi dikte an tlànsanna,
Mi thawvengte'n mi lunglengte an velhna,
Mi sualte'n mi țhate an cheksawlhna,
Mi nunrawngte'n mi pawisawilote an sawisakna...

August 2, 2016

Lên lohvin vui si,
Lên lahin hui si;
Vên lohvin rui si,
Vên lahin nui si;
I chhe keh,
I chhe beh.

Pà hunah nêp the the,
Ka hmuhah zêp hni hne;
Pá dinhmun thup tê tê,
Fa neih țhulh thei si lo;
I chhe keh,
I chhe beh.

Mi ngaih bàn tum si lo,
Mi dang ngaihzàwn bâng lo;
Ri hleka phi chung,
Reh deuhva ri chúk;
I chhe keh,
I chhe beh.

Țhen dawna berul,
Țhen lohva changkha;
Țhian tura tlâk loh,
Țhian lohva laklawh;
I chhe keh,
I chhe beh.

July 25, 2016

Bethel Lalrinfeli hi Zemabawk nula a ni a, kum 2014 khan Mizoram University ațangin MA English a zir zo a ni. Betheli PUC-a a kal lai, kei GAC-a ka kal lai, August ni 12, 2011 khan Vanapa Hall-ah Condom chungchangah Inter-College debate-ah kan intawng a. Kha intihsiaknaah khan 'Condom hi hman loh chuan a dom thlawn mai a ni' ka'n ti viau tak nain, Betheli'n condom meuh rawn phawrha fiah fel fai taka a rawn beih tak avangin, debator mi 10 chuang zingah pakhatna a ni. Khatih laia debate-a ka hneh loh kha, tun hnua a chanchin ka sawi fo Betheli a ni tih ka hre lo!

Kum 2 hnuah Mizoram University-a department ințhenawm kan nih takah chuan kan inhmuin kan inkawm zeuh zeuh va, amah a lo ni reng mai ka ti! A chanchin ka han hriat belh a, 'Systemic, Lupus Erythematosus' (SLE) natna a lo vei reng chu niin. Kum 2012, college a chhuahsan kum ațangin treatment a la țan a. A hnu Mizoram University kawng chhiat em em lai, kawng chhiat avanga kan phun kan phun lai khan, ani SLE treatment la lai chu Zemabawk ațangin bus-in a rawn kal vang vang țhin a lo ni.

A dam țha zawkte a phun peih peiha kan țan laiin, ani SLE treatment la lai chu ngawi rengin class a lo kal țhin a, a treatment lak avangin amah pawh a cher hle. A hmel pawh a thû chhàl a, mahse, nitin a class kal chu ka hmu ziah thung. Sawi chhuak lo mah se, a hmel ațangin natna khirh tak a tuar tih a hriat theih. Hmána Mizoram pum college debate intihsiaknaa a thiam ber kha a ni tih a hriat tawh loh. All India Institute of Medical Science (AIIMS)-ah treatment a la mek a ni.

Ethel Zotluangpuii hi Hlimen nula a ni a, nikum 2015 ațanga WhatsApp group pakhat ațanga inhre țan chauh kan ni. Nula hlim thei tak leh pawisawi lo zet mai a ni a, a kamchhuakte a lawmawmin a bula awm a nual hle. A hming ațang pawha ngaihzawnawm tak, ngainatawm tak a ni. A dam țhat lai, tun hma te chuan zirlaite tan 'Miss' a lo ni tawh a, tunah erawh natna khirh tak takin an beihrawn mek thung.

Ani hi kum 2008 ațang khan SLE natnain a bei tawh a, tun thleng hian tha thlah lovin an la inbuan char char. SLE a ni tih an hriat hmain a ril leh phing TB (tubercolosis) enkawlin damdawiin leh an in a lo kar tawn sek tawh a ni. SLE natna avang hian chauh ngawih ngawihna, khawsik, kam chhung pân, sam tla, taksa nâ leh vûng etc. a awm țhin a, hengte chauh pawh hi beih tham a nih tawh nak alaiin, tun thla thum vel kal ta ațangin a cancer a ni tih an hmu chhuak leh a. Natna chimawm em em pahnih SLE leh cancer chuan ani nula awm nêm an beihrawn ta a; mi zawng zawng hriatpui khawpa nâ a tuar ta a ni.

A natna avangin mi zinga sawi nuam lo tak tak a tawng țhinin ka ring. Nau sawngnawi ang maia inenkawl chang te pawh an nei niin a lang. 'Ethel' lehkhabu tlangzarh ni-ah pawh 'venflon' vuah vá chungin a nih kha, a rawn inlan ni. Chuti chung chuan, ani chu a rawn nui hawk hawk thei. A chang chuan, "Keimah hi midang ni se, ka khawngaih châk," a rawn ti a, "Natna hrik hi hmuh theih emaw, mihring ang hi chu ni se, ka hnek nasa ang chu," te a ti țhin.

He natna chimawm tak, khawvel mihring 10000 zela mi 20-70 velin an neih hi, ka țhiante pahnih, tlangval awmkhauh leh sek țha pui pui pawh ni lo, nula awm nêm leh derdep tak ve ve lehnghalin an lo nei ve hlauh a. An nunah hian thil tam tak ka hmu a, beidawng ngawih ngawih chang an nei a, mahni leh mahni infuih mawlh mawlh chang an nei bawkin ka ring. Huaisen takin an bei lêt mek a, 'huaisen takin an bei lêt mek' kan tih theih nan midang hriatpui lohvin natna leh hrehawm, harsa tak an tuar tlawk tlawk thung.

Lo dam vawng vawng ula ka van ti em!

July 18, 2016

A chângin min zàltir a,
A changin zâl thei lovin mi awmtir lawi a;
Chesawn thei lova min siamtu leh,
Chesawn lo thei lova min awmtirtu chu,
Natna hrik i lo ni e.

Ka lu bûr chhûngah i luhkhung a,
Pâwn chhuak thei lovin min chàr bet a,
Kan chhungkaw sum bâwm i rawk a,
Rukru leh suamhmang chimawm tak chu,
Natna hrik i lo ni e.

Rual pàwl min châktirtu ni chungin,
Rual pàwl thei lova min siamtu i ni a;
Awhna tinreng min siamsak a,
Dam reng chunga dam min thlakhlelhtirtu,
Natna hrik i lo ni e.

Ka taksa hmun tinah i inzar pharh a,
I duhna lai laiah i kal kual a,
I duh hun hunah min nghaisa a,
In neitu ngai pawimawh lo mikhual tlangnel,
Natna hrik i lo ni e.

Buaipuitu dinhmun ațangin min paih a,
Buaipui ngai rëng rëngin min siam a;
Buaipui zawh hleih theih loh,
Buaipui loh theih lohvin min dahtu,
Natna hrik i lo ni e.

Ka ngaihtuahna i thunun fo va,
Ka taksa i chelh reng țhin a;
Ka ngaina thei chuang rëng rëng lo che.
Min chènchilh rengtu hmelma chimawm ber,
Natna hrik i lo ni e.

Ka lêt tam takin i tè a,
Ka lêt tam takin i màwl a,
Ka lêt tam takin i ràwng a,
Ka lêt tam taka luhlul tihmawh chu,
Natna hrik i lo ni e.

Nangmah vangin khawvel a rùm a,
Mihring na tuar a au va,
Nausen ațanga tar thlenga,
Hmaih lova nghaisa țhintu chu,
Natna hrik i lo ni e.

Zirtirtu Ropui i hmachhawn ngam a,
A hnawhchhuah ngai khawpin i khawsa a;
Kum sàng tam tak liam ta ațanga,
Tun thlenga dam rei nunrawng chu,
Natna hrik i lo ni e.

Melh rum dawna hmuh theih si loh,
Ben hrep dawna khawih tham bawk si loh,
Palzam dawna luhlul viau a,
Hmuhsit dawna theih ngah leh viau si;
Natna hrik i lo ni e.

Theih ni se,
Hrawm vak vak a,
Hnek chawrh chawrh che ka châk țhin.
Ben țhuai țhuai a,
Chum vak vak che ka châk țhin.
Theh thal țhuai a,
Țum vak vak che ka châk țhin.
Reh hrep hnu a,
Bang tauhtir bur bur che ka châk țhin.
Nimahsela, duhthusam mai a ni;
Natna hrik i ni miau si.

Dt. 18/7/2016

June 29, 2016

India rama state hmasawn leh țhang nasate hi amaha rawn țha thut a ni lo va, siam danglamtu leh thlak danglamtu a nei. Bihar-ah Hindu pachal Nitish Kumar, Gujarat-ah Hindu pachal tho Narendra Modi, Tripura-ah Manik Sarkar, Delhi-ah Hindu pachal Arvin Kejriwal, Odisha-ah Hindu pachal Naveen Patnaik, West Bengal-ah Hindu hmeichhia Mamata Bannerjee etc. India ram hi sakhaw zalenna ram ni mah se, Hindu ram tia sawi theih a ni a, chu vangin, state tam zawka CM-te hi Hindu sakhaw betu an ni. Chu vang ni leh zel tak maw, CM țhate hi Hindu sakhaw vuantu an lo ni leh zel a, Hindu sakhaw vuantu an nih avang ngawta CM țha an nih a rinawm chiah chuang loh.

Pu Hawla hi Kristian CM a ni a, India Today-in kum 2015 chhunga CM țha bera a thlan Arvin Kejriwal-a kum 10 mi a nih laia inthlana lo chuha lo tling zak zak tawh a ni. MNF leh India-in inremna an ziah laia CM ni lai a ni a, MNF leh India-in inremna an ziah ațanga kum 30-naah pawh CM tho a ni. Mizoram-ah kum 20 vel zet a CM tawh a, Mizoram erawhin thlak danglamtu a la nei lo. India rama state ralmuang lo leh crime tam em emna Bihar chuan kum rei lo te chhungin Hindu pachal Nitish Kumar-a hnuaiah siamțhatna a chang a; 'Bihar hi kutdawh state a ni lo' a tih dum dum laiin keini chu, 'Mizote hi kutdawh hnam kan ni' kan la ti dum dum mai a ni. Hindu rorelna state dangin siamțhatna a chan ang hi, 'ngati nge Kristian lalna state hian a chan ve theih loh, tih hi ka rilrua riak reng țhin a ni.

Odisha (Orissa)-a CM ni rei ber chu Naveen Patnaik a ni, Pu Hawla'n 'milem be mi' a tihte zinga mi a ni. Kum 2000 ațanga CM ni țan kha tun thlengin a la CM a, chawlh awm miah lovin term li chu a zâwnin a la CM zat zat a, tuna a CM term a zawh meuh chuan kum 20 vel zen zawn chu CM a ni ve ang. Pu Hawla'n kum 20 vel zet CM a nih chhunga Mizoram 'kutdawh hnam'-a a chhuah theih țâwk laiin, Naveen Patnaik erawh chuan a ram Odisha a siam țha fe tawh. Odisha hi a CM tirha India rama state rethei berte zinga mi a ni, kum 2001-2012 chhunga an economy țhanna (growth rate) hi 9% lai a ni nghal. Kum 2014-2015 thleng khan Odisha-a poverty (rethei) rate tlakhniamna hi 20% lai a ni duai bawk. Scheme țha tak tak a siam a, tribal hmeichhiate tan bicycle a sem a, zirlaite tan laptop a sem a, cheng khata lei theih turin buhfai a pe chhuak a, pawisa a sem ve lo.

A term khatnaah Odisha chu mineral based industry investment sang ber dawt state-ah a hlang kai nghal pang. A state chhunga National Highway km 1,600 chu km 3,500-ah a tipung bawk, hei hian kawngpui siam lamah hma a la nasa tih a tichiang. Mipuite sawi chim mai mai loh tur, rûkrute'n a kilhna an rûk avanga chim ve mai mai lo tur lei (bridge) țhahnem tak a siam a, thingtlang khaw tam zawk chu kawngpuiin a pawh bawk. Scheme thar țha tak tak a duang chhuak a, buhfai kg 1 cheng 1-in mipuiin an lei thei. A term hnihnaah medical college 4 lai a hawng a, chu chuan an state mamawh daktawr a phuhru nghal. Tribal zirlaite tan hostel 1000 chuang a din. A term thumnaah thermal power plants siam nan MOU 29, steel plants 49 leh iron lamah 54 ngawt an sign thar a, industry tam tak din a ni. Kum 2013 October thlaa cyclone rapthlak lutukin Odisha a nuai laia a thawh țhat em avangin United Nations-in chawimawina a pe nghe nghe. A zinsan ve lo tlat.

NDTV Opinion Poll-ah India rama CM hnathawk țha ber dawtah thlan a ni tawh a, a pakhatna chu Pu Hawla a ni lo chiang. Danglamna thlen turin sawi sawi aiin, thawh thawh mai hi a țha zawk tih hepa hian a pho chhuak chiang hle. Hei, niminpiah, June ni 27, 2016 maiah pawh khan Naveen Patnaik chuan zirlaite tan Kalinga Siksha Sathi Yojana (KSSY) a tlangzarh leh ta! He scheme hnuaiah Management, Law, Engineering, Medicine etc. zirlaite chuan kum khata 1% a pung awmin loan an pûk theih dawn. SBI vela student loan pûk hleih theih loh ang ni lo hetiang hi kan mamawh ve asin! Hemi atan hian an state-in cheng vaibelchhe 500 an dah a, mi pakhatin loan a pûk theih sáng ber tur chu cheng nuai 10 a ni. 'Ngati nge kan ram Kristian ram, Kristian CM-na hnuaiah 'milem beho' hamțhatna dawn ang hi kan dawn ve theih loh? 'Ngati nge 'milem beho' state-in danglamna an hmuh angin Kristian, 'Pathian nung' beho ramah kan hmuh ve theih loh? 'Ngati nge 'milem bia' Hinduho hi an vanneih bik em em? Kan ram dinhmun thlira state dang nena khaikhin chuan, chhàn thiam loh zawhna hlir ka inzawt țhin.

June 8, 2016

Țawngthuchhelovah! Eng emaw avangin damdawiinah han awm ta ila, chawlhni ilo fahranah kan bula damlo dangte'n kantu an neih sup sup laiin kantu nei lovin lo awm reng ila, a va khawharthlak dawn em!

Țawngthuchhelovah! Aizawl-ah chhiatna lo thleng ta rup se, mihring leh mihring thil siam reng reng thãwm chhuah tur awm lovin, Aizawl khawpui tlu sawp sulh karah mahniin tei rak rak ila, a va khawharthlak dawn em!

Intihhlimna hmunah emaw, vantlang puipunna hmunah loh theih lohna avangin emaw kal ila, midang hlim ri bengchheng nuai nuai karah țhian nei hauh lovin mahniin lo thu ngawi veng veng ila, a va khawharthlak dawn em!

Thihna avangin chhiatna runthlak kan han tawk a, khawhar lenpuitu kan nei a, in riak te kan nei a; chumi hnu reilote-ah, chunghote chuan inthurual ang hrima min rauhsan hunah a va khawharthlak dawn em!

Ramhnuai pilril takah, mihring tlawhpawh ngai reng reng lovah bovin han țhu kun chawt ila, rannung leh sava chi hrang hrang hrâm rite chu kan bengah kiu ri vawng vawng se, a va khawharthlak dawn em!

Changkannate hian mi tam tak khawharna a hnawt țiau thei a, nimahsela, kan changkan poh leh khawhar nachang hriate erawh kan khawharna a thûk ting si. Mi awm lohna hmun hi hmun khawhar a ni ringawt lo va, thãwm bengchheng awm loh hun hi hun khawhar a ni ringawt chuang lo. Khawharna chu thinlungah, chhungril takah a awm a ni.

Kan mit emaw, kan beng emaw hian an thil hmuh leh an thil hriatte hi thluakah a thawn chho nghal zung zung a; hemi hun chhung, a process hi a rang lutuk a, Mizoram sawrkar pisa-a file process chhung, hmun maktaduai 100 țhen sawma hmun khat vel hi a ni. Thluak chuan thinlung hnenah, "Khawharna tur ngei a nih chu, i khua tihar rawh le!" tiin order khauh tak a siam a, kan khua a har ta em em mai a ni!

[Thluak hian a tihtur chu hmun dangah sawi pung pung lovin a ti mai a, thinlung pawhin ihe lovin a zawm nghal mai țhin. Thluak chuan, taksa peng dangte chu hrem tlaka an awm chuan na kan lo tuar țhin a ni. Zu rui chungin lirthei ka khalh a, kopang ka su a. Chu veleh ka taksa peng eng emaw ber chuan thluak hnenah a complaint nghal a, thluak chuan, "Rui chunga motor i khalh avangin hrem i ngai a nih hi, na takin i ke na rawh se," a ti a, kan ke chu a lo na ta em em a ni. Thluak hian taksa peng dang hrem ngai chu a hrem zung zung zel a, an thil tihsualte sawiah a tlâk ringawt ngai lo. Aw... Kan hotupa hi thluak hmun maktaduai khata țhena hmun khat tala chak leh huaisen ni se kan va ti em!] — 8/6/2015

June 6, 2016

Ruah a sur buan buan a, kawtlai a kawih a, daikil a diak a, chhuahvah a peihawm loh chhiava a! Chutah chuan in chhunghulah tawmimin kan phun țhin — ruahsur reng mai, ninawm, tiin! Chutiang hunah chuan ka nu leh pate ka ngaihtuah chhuak leh țhin. Anni chu lovah hna an thawk ang a, ruah an do vang. Thosi leh vaihmite-te nen hna an thawkho vang a, an fate tan beiseina nen an thawk mek ang.

Nipui nilum ni a sa a, thlan tla chungin kawtlai kan chhuak a, in chhûngah fan hnuaiah țhuin khaw lum vangin kan phun tho țhin — lum lutuk, ninawm, tiin! Chutiang hunah chuan ka nu leh pate ka ngaihtuah chhuak leh țhin. Anni chu ni sa vawl vawl an tuar satliah a ni lo, hna hrehawm ber ber an thawk ang a, an thlan tlate chuan an buh leh thlai chînte a far ang a, hnim hrang hrangte nen inchiahpiahin lungphurte nen hna an thawkho vang a, an fate tan beiseina nen an thawk mek ang.

Thlasik khua a rawn vawt a, zingkarah rizai blanket lum thei zawng zawng nen kan mu kûk a, nilengin khaw vawh thu țhiante kan fah a; zan a rawn thlen meuh chuan phun mai pawh peih lovin a ànin kan âng hlawk hlawk tawh mai țhin — khaw vawh dan em em hi, ninawm, tiin! Chutiang hunah chuan ka nu leh pate ka ngaihtuah chhuak leh țhin. Anni chu lo hna thawk turin zingkar khawvar rualin an thawk chhuak ang a, zing daifimte chu khaw vawh tizualtu mai a ni ang a, khur bauh bauh chungin hna an thawk ang a, an fate tan beiseina nen an thawk mek ang.

Ka chunga ruah a sur lai khan ka nu leh pate chungah ruah a sur ve tho va, ka chunga ni a sat lai khan ka nu leh pate chungah ni a sa ve tho va, ka chheh vel a lum lai khan ka nu leh pate chheh vel pawh a lum ve tho va. Anni aiin ka tawmhul a, anni aiin ka awm daihlim a, anni aiin ka intuamlum țhin. Chung zawng zawngte chu haiderin, ka nu leh pate phatsanin ka nunna ka titawp ang maw?! A teuh lo!

Ka nunna hi ka roh hliah hliah a, ka chuam bik liau liau va, ka duat ngawih ngawih a ni. Chu mai pawh duhtawk lovin min hmangaihpuitu tur ka zawng a, a hrehawm hlauvin ka hmanhlel a, a derthawn deuh changin pawhsei hram dan ngaihtuah țhin. Ka zirna - ka thil tih zawng zawng hi ka nunna atan vek a lo ni. Eng vang maha holam taka tihtawp hi ka tum lul lo ve — ka thâwk ve țek țek chhûng chuan!

(Hei hi June ni 6, 2014-a ziah a ni e).

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!