15 June 2022

MZU-a ka ni hmasa ber!

(Kum 2013-a Mizoram University-a MA zir tur kan luh hlim khan, Miss Tetei'n MZU-a kan ni hmasa ber chungchang ziak turin min ti a, kan ziak a. Chu chu ka lo la dah tha hlauh mai a, hetah hian ka han dah tha lehzual a ni e). 

Tun hma atanga ka lo châk leh suangtuah ber thin chu University-a zir hi a ni. Pathian zarah lo hlawhtling chho vein Dt. 5th August, 2013 khan class kan tan ta a.

Class tan dawn hma zan atang tawhin ka'n helhhawlh mai mai khawp ah! Mut pawh muhil thei lovin ngaihtuahna ka kawm a. A tuk zingah phur uchuak vang ni maw, ka'n leh vut roh lawi a (he sentence-ah hian ziah hmaih ka nei a nih hmel). Phur taka insiamin Khatla-ah 'kan bus' MZU bus chu ka nghak ta ran a. Ruah a rawn baw hawk hawk a, bus hnuhnung ber dawtah rem leh rem lovin kan inhnawh lut ve thei ta hram a.

Chutah le, Aizawl chuan a ze ngai chhuah lehin traffic a jam khat ta tlat mai a. MZU kan thlena classroom kan luh meuh chuan zirlai eng emaw zat hi Sir Sangzuala hovin classroom-ah an lo nui ho bawk bawk tawh a. Kan classroom alawm tiin inthlahrung hauh lovin kan lut nghal a. Attendance te ka dah fel hnu chuan ngaih a ngam ta. MA zirlai ka ni ve ta!

Sir Sangzuala chhuah hnuin Miss Tetei a rawn lut a. Inhmelhriattirna te kan neih hnuin a titi siam siam a. Nula a nih thu a'n sawi phei chu eng emaw boruak a rawn thleng chawpchilh nghal a! Sir Opa a rawn lut leh a, a tawng nuah nuah a, kan inpawl hle dawnin ka hria a. Inhmelhriattirna kan neih leh hnuah kan class hmasa ber chu a zo ta a ni.

Kan classroom atangin kan chhuak a, kan campus-ah kan kal a, kan bus-ah kan haw a, kan in-ah kan han thleng leh ta zel a. Engkim mai hi kan ta ni tawh ber hian ka hria a. Ka thla a muang hliah hliah a ni.

A tawp nan (a tawpna a la ni lo nasa mai!) kan ni hmasa bera kan zirtirtu lo lutte ka hmuh dan han sawi leh zawr zawr ila. Sir Sangzuala hi tun hma atanga lo hre tawh ka ni a, a takin ka hre chho zel a. Mizo tawng leh Mizo thil a hriatzia te khan min tiphur a. 'Ka rualpuiah Mizo thil hi kei aia hria an awm kher lo vang' a ti khan min tiphur takzet a, a ngaihsan loh theih loh. Miss Tetei a rawn lut a. Fuihna thu a rawn sawi a, 'hlawhtling tur chuan thiam bik leh rilru chak bik nih a ngai lo' a tih te kha a tha ka ti hle a. MZU chhuak a nih thu a'n sawi ngat phei chuan chona thar mi pe a. A zirtir tur ho a'n sawi erawh chu 'a hah dawn mang e' ka lo ti rilru a. Sir Opa a rawn lut leh a. Ani pawh hi a thu leh hlate avangin ka lo ralkhat hriat tawh a. Criticism-a tui tak maiin criticism lam min han zirtir chu ka thutna a lo hnung mah mah a nih hi, ka ti rilru hial a. Ka lehkhabu pakhat a rawn sawi lang tel zauh va, a nuam ru veng veng.

Hetiang hi kan zirtirtute ka hmuh dan a ni a. A tui hlangin a tui hlang an zirtir dawn a ni a, MZU MA (Mizo) 1st Sem. 2013 chu a bawn dawn hlein ka hre ta hial a. Pathian hnenah lawmthu ka sawi mawlh mawlh mai a ni.

Zirlaite lah chu thu leh hlaa tui vek an ni a, titi duh zawng pawh inang kan nih avangin class kal a nuam dawn hlein ka hria a. Interview ni atang tawhin discussion kan lo nei tawh hlawm reng a. Fel tak tak leh hmeltha tak tak an nih avangin ka phur surh surh hle a, dam man a awm hliah hliah hian ka hre ta hial a.

Chutih rual chuan a tui hlang leh a thiam hlang kal khawm an nih avangin inelna a sang dawn hlein ka hria a. Chu chuan chona tha tak min pe a ni.

MZU-a ka ni hmasa berah chuan rilru takin ka rit haw hnawk a. Tunah chuan thi pawh ni ila, MA thi ka ni tawh ang!



Share:

19 April 2022

Ka hla duh zawngte

1. Mangṭha Mangṭha
Phuahtu – Lalzova

He hla hi Lunglei Govt. College-a Principal ṭhin Pu Darchhawna’n Father of Mizo Love Songs tia vuah hial tlak a ni a lo tih, Lalzova phuah a ni a; ngaihzawng zun zam hril nan he hla tluka remchang hi a awm kher ang em aw tih theih tur a ni a, Mizo lengzem hlaah chuan ka duh ber a ni kumkhua mai. Mizo hla thu mawi tak hmangin di zûn ngaih a natzia a phuah chhuak a, Mizo hla thu dik tak hi inngaihzawn thuhla puanchhuahna tur liau liauva tuk chawp emaw tih mai tura remchang a lo ni ve reng reng bawk a.

Lengzem hla ṭha a nih rualin, remchang takin khuarel (nature) nen a suih zawm thiam em em a. Chhak kawlrawn turni lo êng se/Tawn loh nan ṭuanna a dang a han ti thei mai a. Di zûn ngai rau rauvah ni chhuak hi chu kan inhman ṭangkai hleih deuh. Tlaikhua êng te, chhawrthla êng te a hmang thiam em em vek mai a ni.

Naupan lai, nikhua kan hriat fe hnuah pawh ngaihtuahnaah hmangaihna emaw, di zûn lam reng reng hi a châm lo va, nun kha a nuamin a hlimawm em em a, lunglenna tur pawh a awm meuh lo. Mahse, kum leh hunin hringnunah thil dang a rawn thlen a, kan inrin lawk hmain di zûn a lo thleng a, lunglennain min man a, thinlaiah di zûn a cham lo kan tih hnu lawkah Awmkhawhar di ngai ka thâm vel a kan tih a ngai zui mai a. Di ngaia thâm tih ṭawngkam hian kan hun tawn kha a hrilh fiah chiang em em mai a ni.

A hla chang tawp ber phei chu ṭah tichhuak khawp a ni. A duh leh ngaih em em, hmuh a chak em em kha mumangah tal a han hmu ve a, mipa dang nena hlim taka an leng dun lai a lo ni leh daih si lai te hi, a hla hi a romantic em em piah lamah hla chang hlimawm (light verse) a ni tel tlat.

Aw tawnmang mawlah pawh
Suihlung ka rualpui si lo.
Ṭhaval dang nen nui hiauva lengin
Parte, ka tawng ṭhin che.

2. Zoram Pangpar/Par mawi thang vulna
Phuahtu – Liandala

He hla hi Serkawn sikul zirtirtu Liandala phuah a ni a, Zoram chu pangpar mawi tak tak vulna ram a nihzia a phuahna a ni. Kum 1940 chho vela kum tina Serkawn Concert an neih khan Sakhaw lam hla ni lo, khuarel lam hawi a chhuak nasa a, he hla pawh hi Serkawn Concert-ina a hrin hlaah a ngaih theih ang.

He hla chang 4 leh a thunawnah hian Liandala hian pangpar hming 20 zet mai chu remchang takin a rawn khung leng a; Zoram chu pangpar huan ang maia ngaih theih turin Kan tlangram par vulna tiin bul a ṭan a, a hla pawh hi a par vul chúk mai a. Pangpar ngaina mang lo tan pawh hla vul mawi tak a nih a bâng chuang lo; hei vang ni maw, Mizo lenglawng hlaah chuan ka duh ber a ni a, kei phei chuan Mizo hnam hla huangah ka khung lo phal lo.

A tuate pawh mai hian hmun nuam leh hmun mawi kan mitthla hian pangpar vul chúk hi kan hmu tel ṭhin a, khawvel hmun mawi leh ropuite pawh pangpar vulna hmun a lo ni zel a. Kan Mizo Kristian hla phuahtu hmasate phei chuan Vanram chu pangpar chi tinreng vulna hmun tur angah te an suangtuah a, CZ Huala te phei chuan Lily par mawi Lal Isua ti hial te pawhin Isua sawi nan an lo hmang a ni. Chuti khawpa hmun nuam sawina atana pangpar kan hmang uar a nih si chuan, he kan chenna Zoram tluka hmun nuam, lei vanram hi a awm chuang lo vang.

Kum 80 vel lai kal ta khan Liandala khan Zoram mawizia chu a lo hmu chiang em em a, pangpar hmangin uar takin a rawn puang a, hnam dangten a hla thu awmzia hre thiam ve ngat sela chuan khualzin mite tan pawha tlawh phah hialna tham a tling awm e. Eng pawh ni sela, Kan tlang ram par vulna/Ṭhal khua êng riai romei karah i han ti leh phawt mai teh ang.

3.  Ro min relsak ang che
Phuahtu – Rokunga

Mizo hnam hla anga kan pawm Ro min relsak ang che tih hi Pu Rokunga’n kum 1947-a a phuah a ni. Khatih lai khan tun hnua YMA lo ni ta, YLA te khan hnam hla inphuahsiak an buatsaih a, Pu Rokunga hi he hla nen a tel a, pakhatna a ni zui a. Khami kum kha India-in British laka zalenna a neih kum a ni a, Mizoram pawh kan hma hun turah kan buai a, a ṭhenin Burma zawm an sawi mawi a, India hnuaia luh duh pawl te an awm bawk a. Chutiang boruak karah Pu Rokunga khan siamtu Pathian chu ro min relsak turin a sawm chawt mai a ni ber.

He hla hi kum 20 vel lai mai chu Mizoram State Assembly House-ah rorel inkhawm an ṭan dawnin an lo tiri tawh a, kum 1966 kuma Zoramin zalenna a sual lai khan an hlapui (Hnam Hla) a ni. Sorkarin thuchhuah a siam angin April ni 5, 2022 aṭang khan Mizorama sikul hrang hrangah zirlaiten an sa ṭan a, bulṭanna duhawm tak a ni. Tin, MSU pawhin official-a Mizoram State Song a nih theihna turin sorkar hnenah ngenna an thlen mek bawk.

He hla hi Mizoten hnam hla kan neih tam tak zinga a lar ber te zinga mi a ni a, Hnam hla ni chung si hian Pathian fakna hla ,ha tak a ni tel bawk. A hla thu aṭanga ngaihtuah chuan a phuahtu hi ringtu ṭha tak a ni a, ram leh hnam hmangaihtu (nationalist) ropui tak a ni bawk tih a hriat theih a. Chuta ṭanga lang chiang em em chu, ringtu ṭha tak ni chungin ram leh hnam hmangaihtu a nih theih a ni tih hi a ni.

Rokunga’n I finna leh theihna leh I hruaina lo rengin/Ropuina leh lalṭhutthleng, an ral leh thuai si ṭhin a lo tih angin, Rom lalram ropui tak pawh an tlu chhia a, Aigupta finna leh thiamna te, Grik-ho ropuina te pawh tluchhiain chatuan daih a awm chuang lo. Kan ram leh kan hnam a tlukchhiat mai loh nan, kan lo ropui zel theihna atan chuan Ro min relsak ang che kan tih fo a ngai reng a ni. 

4.  4. Vul dun rial rial/Zonunmawi
Phuahtu – CFL Hmingthanga

He hla hi kum 2012-a TB avanga khawvel chhuahsan ta CFL Hmingthanga phuah a ni a. Ram leh hnam hmangaihna hla a ni. A hla aṭang chuan CFL Hmingthanga hi ram leh hnam hmangaihtu a ni tih loh theih a ni lo. Kan Zoram nawmzia hi a hmu chiang em em a, Zonunmawi tlawmngaihna hi Zoram tinuamtu leh chei mawitu berah ngaiin, kan ram nawmzia chu Ka hril seng lo che aw zai leh lamin a ti hial a ni.

Kan hla phuahtu thiam tak tak, hmun danga awmten Zoram ngaihawmzia hla an lo phuah fo tawh a, T. Zorampela’n Duhaisam hla a phuah te, Rosangliana (Zorock) ten Zoram Ngaih Hla a phuahte chu tunlaia kan hriat lar deuh tur a ni. Ram pawna awm tan chuan Zoram ngaihawmzia chu a suangtuah vawng vawng theih ang a, mahse, ram chhunga awm chunga CFL Hmingthanga’n Riakmaw angin kawl pawh vel ila/Sappui tual nuamah pawh leng ila/Ka muanna thing thiang i ni a han ti thei mai hian, Zoram a ngaihzia, nuam a tihzia leh a thlamuanpuizia a tar lang chiang em em a ni; hei lo liama hla YMA hi a awm chuang lo vang.

He hla phuahtu hian kawng hrang hranga Mizote min chîmtu lian pahnih — thlang kawrvai leh thlang sappuite chu a rawn sawi lang a. A hla chang pakhatah Thlang kawrvai lianten min chim buai mah se/Nghilh ni ka nei lo’ng che Zonunmawi, kumtluangin a ti a; tin, a thunawnah Sappui doral tui ang lo lian mah se/Zonun parah ngei vul dun rial rial ang aw a ti leh bawk a. Vai huat kan inzirtir a, sap kan ngaihsan viau lawi si laiin CFL Hmingthanga erawh chuan saphovina kawng hrang hrang — kan incheina, kan ṭawng leh kan khawsakna thlenga min chim hnehzia kha a hmuh hmaih lo va, a dodal ngam a ni!

Zonunmawi, Mizo timawitu leh Zoram tinuamtu, a chhuan em em mai ral riai riaia chu a hla phuahtu hian a hmuh hmaih lo va; mihring ang hiala chanin Ka nghilh long che Zonunmawi a han ti tawl mai a, Zonunmawi, par ang lo vul zel ang che tiin a la au zui ṭawk ṭawk bawk a. Zonunmawi tivultu tur erawh nang leh kei kan ni si a. Zonun parah ngei vul dun rial rial ang aw tiin min au lawm lawm a ni. He hla hi tunlaia Mizoten kan hla mamawh em em a nih avangin duh takin ka rawn thlang a ni.

5.  Duhaisam
Phuahtu – T. Zorampela

T. Zorampela hla phuah Duhaisam hi Zoram ngaih hla a ni satliah lo va, Zofate insuihkhawmna hla ṭha a tling. Tunlai hi Burma ram buaina avangin mi tam takin Zoram an rawn bêl a, Zoram thlahlela ngai em emtu te, himna zawnga Zoram rawn beltute an nih angin hmusit mail ova duat taka lo enkawl hi a chhunga chengte tih tur a ni a, he hla hi tunlai boruak nena inmil tak a nih angina ka rawn thlang a ni.

Mizo pi leh pute Burma rama an awm laia tuna kan chenna, Mizorama thlang an rawn tlak khan mi tam tak chu thlang rawn tla lova châm zui an awm a, chung mite chu tun thleng hian kan unaute an ni. Kum 1966-a Zoramin zalenna a sual khan mi tam tak chu Burma-ah himna zawngin an han raltlan a, Zoram a muan hnuah pawh rawn chhuk zui tawh lovin an inbengbel hlen a. Chuti ni mah se, kan unau kan chipui an nihna a bo chuang lo. Chung mite chuan Mizoram chu ngai tak leh thlahlel takin an lam a, an aiawhin T. Zorampela chuan Nang lo chuan lawm a kim thei lo a ti hial a ni. Chung min thlahleltute chu a chhunga chengte erawh chuan khawchhak mi tiin hmuhsit takin kan chhang let a, kan ṭawng theihnghilh hlauva thiam leh thiam lova an hmang te chu ‘ṭawng pai’ tiin an tih dan zirin nuihza siam nan kan hmang a. Chung mite tan chuan he hla Duhaisam hi zirlai pawimawh tak a ni.

(He thu hi April 9, 2022 khan All India Radio, Aizawl-ah ka record a ni. Sawi tura ziah a nih avangin lehkhabu râwn te ka tar lang lem lo a ni).

Min buaipuitu RJ Sangtei nen


Share:

29 March 2022

I thiamna ringhlel suh

 "I thiamna ringhlel suh" tih hi rilruah a lang lian tlat mai. Tun hnaiah Samagra zirtirtu tur an lakte result a lo chhuak a, thiante tling an awm nual a. An dil lai khan ka thianpa (a hming tar lang lo mai i la) nen kan titi mai mai a, a thian lo tling tawh sate chu tute emaw tihpui an nih thu te, minister/MLA 'recommend'-na lehkha an lak zel thu te leh a beisei san loh thu te min hrilh a. "Awt reng reng suh, chung mite chu mahni zahawmna hralhtute an ni a, nang chu fair takin tling ang che, fair takin a tlin theih" tiin ka lo fuih nasa mai a. Result a rawn chhuak a, kan thiana chu a tling ta reng a, ka lawmpui zual hle a ni. Kan thian dang tlingte hi sawipuina vang tihna a ni lo va, an dil laia titi khawchang ka lo neihpui a nih avangin ka rawn sawi bik a ni. Kan thiana hian sawipui miah lohvin a tlin theih tih 'example' pawimawh tak mai a rawn 'set' a ni.

Hna laknaa insawipui chungchangah hian a sawipuitute nge a tihtirtute hi thiam lo zawk ang tih hi ngaihtuah tham tak a ni (hei hi chu sawi zui thui lo i la). Ka experience chhe tê hi han sawi ve ta mai i la. Nikum, 2021-ah khan Pachhunga University College (PUC)-ah Guest Faculty an la dawn a; kei lah academic lama inher duh thut, interview lama hmel inlar chhoh tan duh kha ka ni a, dilna ka thehlut ve ta rãwih a, ka hna dil vawi khatna a ni. Chu chu thian circle pakhat chanchin hriattir nan tiin a thuphungin ka sawi a, "chumi khami hnenah sawi i la" an ti a, kei lah ka tang nasa mai a, "in sawi vaih chuan ka interview lo vang" ka ti a. Tichuan, ngaihthain ka interview ta a, ka rin ang ngeiin ka tling ta lo reng bawk a.

Hun eng emaw chen hnuah thawktu pakhat, ka nêl em em mai hian 'group-a kan thianpa pakhat'-in keima chungchangah amah a rawn phone thu a sawi a, ka zak chem chem mai a. Interview hmain min hrilh ni sela chuan interview ka hmachhawn miah lo tur a ni. Interview-naa lo thute ka ngaihtuah lêt a, ka zak thar ngawih ngawih a ni ber mai, tihngaihna tak a awm tawh si lo va, theih ang tawkin a phone-tupa chu ka chhuahchhal ta chiam nghe nghe. Hna laknaah hian thian leh thian inkarah pawh ni se, fiamthu pawh ni se intihpui hi ka duh lo a ni. Tlin loh hi pawi ka ti lem lo va, tlin tumin tling lo thei turin rilru ka siam fel sa vek a, chuvangin hna lakah kher kher chuan tihpui ka duh lo a ni.

Political party-ah kan lo inhmang ve a, sorkar pawlah te kan tang a, duh ni i la, tihpui pawi ti lo ni i la, kan thawh theih âwm tawkah chuan, kan qualify-na ngei sorkar hnaa luhna chance chu a awm ve maithei e. Thian thenkhat te pawhin chutiang tur chuan thu min râwn fo mai. Mahse, kei chuan zahawmna hralh ka duh lo va, naupan têt atanga thiamna leh theihna ka lo chhekkhawlte ringhlel ang ziazanga mahni chhia leh tha hriatna phatsan hi ka duh lo a ni. Tihpui avanga tling (an lo awm a nih chuan), ngaihngam thawk thei an awm chuan a lawmawm a ni mai a, kei erawh chu ka inthiamlohna kumkhua tur, ser anga châm reng tur a ni. Chung mite chu dam chhungin kei aiin chungnung reng mah se, ropui zawk reng mah se, neinung zawk mah se pawi ka ti lo va, ka awt lo va, ka thîk hek lo. Amaherawhchu, qualify inti-a hna dil ngam chuan, 'fair' taka tlin hi tum tlang i la a duhawm hle.

PUC-ah khan Guest Lecturer hna ka dil a, ka tling lo va; a hnu lawkah MZU-ah Guest Lecturer hna bawk ka dil leh a, ka tling lo leh a; Ph.D zir tur an laknaah ka dil leh a, lak loh pawlah ka tang leh bawk a. Kei aia thiam an awm a, an tling a ni mai tih hi ka ngaihdan a ni a; a rilru na zawng hian keimahah a thawk zui lo hrim hrim. Amaherawhchu, chunga Pathian hian remruatna dang hi a lo nei khiau mai a lo ni a. MZU-a ka tlin loh tlaiah HoD-in min rawn phone a, zirtirtu pakhat aia kal turin ruahmanna an lo siam a lo ni a; ka lawm ngang mai. Ka lawm em emna pakhat chu, kha chen academic lam ngaihtuah miah lova politics-a inhman hrep tawh hnua min la pawm thei kha a ni a. A thawha ngawr ngawr lam ai mahin chu chuan min tilawm a, thian hnaivaite hnenah ka lawmzia hi hahipin ka sawi thin a ni.

Hna te, thil dang dangte chu ka la dil zelin ka ring a, ka tling lo zel a nih pawhin kei aia tha leh thiam an awm a ni mai; ka tling lo tluan ta a nih pawhin inchhirna tur thil ka tih loh phawt chuan, chunga Pathian khian rem a ruat zel dawn a ni tih hi ka ringhlel lo. Hawh u, Pathian ringtu, Kristian kan ni tlâng bawk a, Pathian rinchhan chungin thalaite hian tihpuitu tel lovin sorkar hna hi dil ngam i la, ram nuam siamtu zingah tel i tum ang u.



Share:

19 February 2022

Tangka

Tangka thuhruk kan zawng a,

Tangka thuruk kan puanhnuai a.

Tangka thutharin min nuai ni tin a,

Tangka hlutnain min chiahpiah a,

Tangka ngainatnain min chhaih buai a,

Tangka thiltihtheihnain min chaih a;

Thlarau thihna chu tangka a lo ni ta ber a.


Tangka hmanga tham ṭhintu,

Tangka hmanga tham lungawi theih,

Tangka hmanga hralh-theih-thil lo chang,

Tangka Pathian-tu mihring,

Tangka ṭhian rinawm i lo nih chuan aw,

Tangka nena thlana zalh leh,

Thihna mai lo chu tawpna tur dang a awm chuang lo.


Taitesena tlawmngaihna leh Khuangchera huaisenna te;

Vanapa zaidamna leh Neuva chhelna meichher chu,

Tangka hmanga tihmihin a awm mek a.

Pipute ro thil hlu kan inhlan chhawn -

Aia upa zah leh Zonunmawi kha,

Tangkain a suasam vel mek a.

Ram leh hnam hmangaihtute min hnutchhiah,

Hnam chanchin chhuanawm chu,

Tangkain a luahlan zo ta!


Zotuithiang luang ri her her leh,

Zothlifim lêng vel chuan min dam a, ka hlim a.

Zo pangpar vul mawi tak kar a,

Zonun ze mawi fâwn vel chuan min muan a, ka lawm laiin,

Thlang thlipui ianga tangka thli lo hrâng chuan,

Muanna leh damna a chhêm bo va;

Kâah tangka a barh a,

Thluakah tangka a lut a,

Mitah tangka a lang a,

Bengah tangka a kiu va,

Ral hmaa huaisen taka ding thin,

Pipute thlahte chu tangka hmaa kan tlâwm a.

Hnam nunzia dik kha a kiang ta em ni?!


Hnâwl si lovin a bâwihah tâng lovin,

Thlakhlelh pawhin ngaina lovin,

Tangkaa tuihalnain thawhrimna min pe sela,

Tangka duhna chuan tumruhna tuh mai se.

Tangka chu,

Bianga thlan tui luang nen chauh mitthla ila;

Chhia leh ha hriatna,

A tira Siamtu'n min pek hloh lovin,

Tangka hlawh turin i thawk ang u!

TS Khupchong | 4th February, 2022



Share:

11 February 2022

Bitgert bihchiang ang

Cryptocurrency chungchang hi ka lo tar lan fo tawh ang khan ka hre ril lo va, ka hre technical lem lo bawk a, ka mamawh tawk hi ka hriat belh ve zel chauh a ni. Miin min zawhin a tlangpui thuak thuak, buaipui tharte hriat duh zualpui chauh ka hrilh thei chauh a ni a, hetia ka ziah thin hi ka hriat viau vang emaw, chhiartute chu ti ve tura ka duh vang emaw a ni lo va, ka tawnhriat bakah ka ngaihtuahnaa awmte ka lo tar chhuak ve mai chauh a ni; lo hlawkpui an awm chuan a lawmawm hlei hlei thung ang. Miin an ngaihven a, ka blog post-ah pawh post dang ai ngawt chuan view a tam thei viau a ni.Hemi chungchang hi post tlem azawng ka lo siam tawh a, chhiar duh tan Cryptocurrency label hi click mai tur a ni e.

Tun tum chu cryptocurrency pakhat Bitgert (BRISE) chungchang tlem tê tak tak chauh ka'n tar lang teh ang. Nikum, 2021 kum chawhnu lama market-a an launch chauh a ni a; kum tawp lama twitter atanga hria ka ni thung a. Nikum December thla tìr têah khan Bitmart Exchange (CEX) chu hack a ni a, crypto hrang hrang $ 100 million hû chu rûk chhuah a ni. Bitmart-ah hian BRISE hi list tawh ni mah se, rûk chhuah theih loh turin BRISE developers-te hian hackers-te an dang thei a, an holders-te chu an him a. Chumi chungchang thu tweet pakhat chu ka chhiar fuh a, tichuan, theih ang tawkin ka'n bih chiang a. Twitter-ah ka follow a, an telegram group ka join bawk a, investment phei chu ka ti rih lo va.

Chutiang chuan ngawi rengin ka thlithlai a. Theih ang tawkin an project ka zir chiang a; website lama an tokenomics leh future plan (roadmap) te, an product te ka en bawk a. An contract-ah buyback mechanism an apply a (chu chu lei leh hralhah tax awmin, tax atanga eng emaw zat percent chu holder reward te, supply burn (titlem) nan te an hmang a ni). Lei leh hralh (volume) a san poh leh an burn hnem ting dawn tihna a nih chu. An roadmap-ah chuan anmahni puala blockchain an launch tur thu te, staking platform te, exchange leh wallet an develop thu te ka hmu a. An contract address chu theih anga zir chiangin, a him tih ka ring ta bawk a. Tin, an telegram group-ah crypto exchange lian leh lar Gate.io leh Kucoin-a list turin inbiakna an kalpui mek thu te, legal process an buaipui mek thu te ka hmu a; exchange liana an list chuan nasa takin a man a sáng vak dawn tih ka ring a, a man a la tlawm bawk si nen ngaihngam takin nikum December thla khan tam vak lo chu ka lei ta a ni (Kucoin hi volume atanga tehin exchange (CEX) zingah chuan Coinmarketcap ranking-ah 5-na a ni a, Gate.io hi 7-na a ni thung). 

Tichuan, ka lei chu ka dah ta reng a. Staking platform an launch ta bawk a, January 16, 2022 khan thla 6 chhung atan ka stake (hralh theih loh tura dah pung) ta a ni. An future plan (roadmap) zinga tel staking platform an launch a, wallet te an launch ta bawk a. Kucoin lamah erawh inbiakna an kalpui reng chungin an la tifel hleithei lo va. Bitrise tih company a lo awm tawh avangin Bitgert tiin a hmaa Bitrise (BRISE) ni reng thin chu Bitgert (BRISE) tiin an thlak ta a, an website pawh an upgrade (& redesign) ta bawk a. Tum khat chu thawktu eng emaw zat an lak tur thu announcement an chhuah a, duh an awm ka rin avangin whatsapp group thenkhatah ka post chhawng a, group pakhatah phei chuan an theih ang tawkin Bitgert chu an lo zir chiang a ni ang, an website chu hmanni lawka siam (new domain) a nih thu bakah, scam min tihsak a (tar lan tawh avangin website upgrade a ni), za lutuk lovin ka nui.

Tichuan le, February 9, 2022 khan Gate.io-ah February 15, 2022-ah an list tur thu an tweet ta a. Chu thu lawmawm tak mai chu thu lawmawm dangin zuiin, Hemi ni-ah vêk anmahni puala blockchain an launch tur thu chu vawiin, February 11, 2022 khan an tweet leh ta zui a. Chu veleh nasa takin BRISE hlutna (value) chu a sang (up) ta char char a, token an launch hnua a value san lai ber (ATH - All Time High) niin zero pakhat a kill hial a. Kei pawhin phur takin, anmahni wallet atang ngei chuan ka neih ang tawk ka lei belh ta a ni. Eng tak ang zel ang maw!


Vawiin a san lai khan a hlutna hi 50% velin a sang hman a, holder, volume & marketcap pawh nasa takin a pung a. BRISE blockchain that bikna tur chu, fee hniam hi a ni. Blockchain dang hi fee a sang viau va, a bik takin Ethereum (ERC-20) phei chu sang fer fer tak a ni a, keini han hman chi pawh ni lo. BRISE blockchain fee erawh chu BSC (Binance Smart Chain) ai pawhin a hniam dawn a, zero deuhthaw a ni dawn a, hei hi a that bik em emna tur chu a ni. Tin, transaction speed hi a sáng viau dawn a. An test-naah 1,00,000 TPS (transaction per second) a ni hem mai. Tin, a him tha (secure) hle niin an sawi bawk. Blockchain thenkhat hi hack a lo awm fo tawh niin an sawi a, blockchain him leh tha, chak leh fee tlawm bawk si chu BRISE Blockchain that bikna tura an sawi vul ber chu a ni. Tuna a value-ah hian cheng 1 lekin BRISE tam tak a la lei theih a, eng tak ang zel ang maw...

He thu buatsaih lai hian Bitgert (BRISE) hi Centralized Exchange (CEX) zingah MEXC, LBank, Bitmart, XT.COM leh IndoEx-ah te list tawh a ni a, Decentralized Exchange (DEX)-ah chuan Pancakeswap atanga lei theih a ni. Tin, anmahni wallet-ah awlsam taka Binance (BNB) nena swap theih a ni bawk.






Share:

06 January 2022

Cryptocurrency chungchang tlem azawng sawifiahna

Vawiin January 6, 2021 chu chawhma lamah kan thianpa pakhatin min lo call a. WazirX chungchang a ni. Kei chuan WazirX aiin Binance ka hman nasat zawk thu ka sawi a, ralkhata inhrilh mai awlai loh thu sawiin hmaichhana la inhrilhfiah turin kan ti a. Chawhnu lamah khawtlang thilah office ka dawr a, ka hmuh tum ka nghah laiin thawktu pahnih an lo inbia a. "Bitcoin i ti ve em?" an inti a, pakhat zawk chuan a tih loh thu a sawi chuan, "Tunlaiah bitcoin tih loh te chu a..." a ti deuh nang nang a. Mizote pawh hian cryptocurrency hi kan lo ngaihven hle tawh tih chu phat rual a ni lo va, a tihdan leh hriatchianna kawngah erawh kan la bangbo tlâng niin ka hria.

Cryptocurrency chungchang hi facebook leh whatsapp lamah te ka post zeuh zeuh tawh a, blog-ah ngei pawh hian ka rawn post tawh a. Chungte vang ni maw, he thil chungchangah hian zawhna hi ka dawng ve ta zeuh zeuh va. Kei tehlul hian ka thiam leh hriat a tlem em em mai a, inzir chawpa hre chawp ve chauh ka ni a; keini ai hmaa lo buaipui fe tawh pawh an awm nual ka ring a, hre zawk pawh an tam ang. Mahse, Mizo tawnga hetiang lampang ziak hi hmuh tur a la vang khawp hian ka hria a, ka ziak ka ziak ve ta chu a ni mai a. Tunah pawh ka rawn ziak ve leh ta chawt mai a nih hi.

Kum khat tha pawh ka la buaipui lo va, mahse, tuipui na na na chuan hma kan lo sawnin kan lo hriat belh ve zel a. A tirah tak chuan WazirX-ah account ka siam a, pawisa ka deposit a, crypto ka lei a, chu zawng chu a ni deuh mai. Mahse, hriat belh duhna a lo awm zel a. Binance-ah account ka siam a, hun rei tak KYC verification-ah ka tâng a. Mahse, anmahni helpline/customer care lamah ka report hnuah manual-in an rawn approve a. WazirX-a fiat currency (India pawisa) ka deposit chu USDT-ah convert-in Binance-ah a thlawnin (fee awm lovin) ka transfer a, tichuan, Binance-ah ka trade ta thin a ni.

Hun a kal zel a, tutorial hmang tangkaiin Binance-a P2P hmanga India pawisa deposit dan ka'n thiam chho va, WazirX hmang kher lovin Binance ka hmang ta zel a ni. WazirX te, Binance te, Coinbase etc te hi Centralized Exchange (CEX) an ti a, CEX chu eng company emawina an kalpui exchange (crypto trade-na platform) a ni a, neitu awm a ni. Chu lo lehah chuan Decentralized Exchange (DEX) an tih hi a awm leh a, hei hi chu eng company mah enkawl ni lem lo, neitu bik pawh awm chuang lo, a siamtuten siam chhuak tawpin a hmangtute thuin a kal zui mai thin. Entirnan, Pancakeswap, Uniswap leh crypto thenkhatin anmahni puala an siam te hi a ni hlawm.

A tirah chuan CEX hman dan kan thiam ve mai a; mahse, DEX hman dan hi a kual kikawi ve avangin hriatthiam a harsa a, fimkhur pawh a ngai hle. Mahse, sum tlemte bak invest tur nei lo tan chuan DEX hi a tangkai em em si a, a hman dan thiam chu tih makmawh a ni. CEX-ah chuan cryptocurrency value sang tawh leh lar tawhte bak hi an dah (list) lem loh avangin chungte hlawkpui tur chuan hun a duh rei a, dawhtheihna nei mi tan lo chuan hlawkpui hmaa kan asset (crypto) tihral mai te a chakawm thin. Mahse, DEX-ah chuan crypto tharlam, man tlawm tak tak, Re. 1 lek pawha tam tak lei theih te a lo ni hlawm a, chung crypto la thar deuhte chu zan hnih khat thil thua value sang vak, tihfuh hlauh chuan hausak thut theihna te pawh a ni hlawm a ni.

CEX leh DEX hi tlem han sawi zau deuh ila. CEX-ah chuan a platform neitu company-in crypto project tha leh him an dah tlangpui a, chuvangin scam avanga invest sual, sum hloh vak ang chi kha a awm mang lo. DEX erawh chu crypto siamtuten an siamte an dah luh hmasakna hmun a nih avangin, scam (a lem/inbumna) a tam em em a, mahnia research tenau tiha project (crypto) tha leh rintlak a ni em tih te inchhiar zau phawt a ngai a. Crypto lama knowledge la nei lem lo tan phei chuan, guide-tu tha tak nei sa lo tan khawih rih loh mai te pawh a him awm e (Kei ngei pawhin a tir lamah scam coin ka lei fuh tawh a, pawisa a sing tel ka lo hloh tawh a ni).

Traders tharlam (beginner) tan guideline/tutorial angreng hi ziah ka tum thin a, mahse, hriat hmasak ngai hi a tam em em a. Tuna kan tarlan zuai zuai tak exchange (CEX & DEX) chungchang bakah Blockchain, P2P, KYC, Wallet, Contract, marketcap, marketing supply, burn, burn/dead wallet etc. te sawifiah hmasak ngai a tam em em mai a, hriat chian duh tak takna nena chhiartute in lo inchhiar zau te a nih ngawt loh chuan inhrilhfiah hi a huphurhawm a, ka pamtul leh mai thin. Tun tumah pawh tihdan rawn ziah tum bawk ka ni a, mahse, bultanna tur leh ziah tur ber hriat a har em em mai a, ka kual ka kual ta mai a nih hi. Mahse, chhiartuten tlemte tal kan lo hlawkpuia kan lo hriat belh theih nan han ziak ta zel ila.

Exchange (CEX & DEX) chungchang kan ziak tawh a; blockchain chungchang tlemte tak tak, thil dang sawi zauna turin han sawi ila. Tunlaiah chuan blockchain lar tak tak a awm nual tawh a, BSC leh ETH chauh han sawi ila. BSC chu Binance Smart Chain tihna a ni a, BSC hian crypto pakhat Binance (BNB) hi pawisa bera a hman a ni a, wallet-ah pawh Trustwallet an hmang a, an DEX pawh Pancakeswap a ni. Pancakeswap-a crypto (token) thar kan lei duh chuan, Binance (exchange) atangin BNB chu Trustwallet-ah kan thawn ang a, Trustwallet hmangin Pancakeswap-ah token kan va lei (exchange/swap) dawn a ni. Hemi tihdan hi a hranpa liau liauva ziah tham a ni ang.

ETH kan tih chu Ethereum a ni a, Ethereum Blockchain hian Metamask wallet an hmang a, crypto pakhat Ethereum tih chu pawisa atan an hmang a, an DEX pawh Uniswap a ni. Uniswap-a an token (crypto) dah thar kan lei duh chuan Binance exchange (Binance lo pawh a hman theih tho) atangin Metamask-ah Ethereum (pawisa) kan thawn ang a, Metamask hmangin Uniswap-a an crypto thar dah kha Ethereum nen kan va exchange/swap mai dawn a ni. 

I crypto thar lei duh kha BSC (blockchain) hmang a nih chuan Trustwallet leh Pancakeswap hman dan i hriat a ngai a, ETH (blockchain) hmang a nih chuan Metamask wallet leh Uniswap hman dan i thiam a ngai dawn tihna a nih chu! Contract kan tih pawh sawi fe tham a awm. A tawi zawngin, crypto tin hi code hmanga siam vek a ni a, an code hman hi contract chu a ni mai. DEX-a crypto lei dawn chuan an contract address hriat ngei ngei a ngai a ni. Crypto tin hian an website-ah an Contract address chu an dah tel zel. Crypto (contract) him leh him lo hriatna awl sam chu — i crypto lei duh kha BSC hmang a nih chuan a contract kha hetah paste la, check tih i click leh chuan a him leh him loh a rawn lang mai ang. ETH hmang a nih erawh chuan hei hi hman ve thung a ngai.

Eng pawh ni se, vawi leh khatah han sawifiah sen rual a ni lo va, a hnuaiah hian tutorial video pawimawh zual ka dah a, cryptocurrency i buaipui ve dawn chuan i lo en dawn nia. Mi siam sa link ka rawn dah mai e. Ka post dang chhiar duh tan — Cryptocurrency chungchang ve thung

Binance Account Siam Dan

Binance account i siam dawn chuan ka referral code JNQ1HFIZ hi i lo hmang dawn nia :) Link

Binance-a P2P hmanga pawisa deposit dan


Trustwallet siam dan


Binance atanga Trustwallet-a pawisa/crypto transfer dan


Pancakeswap-a crypto lei dan

Share:

25 November 2021

Indian crypto hma lam hun a thim em?

Kan hma lawka Parliament thlasik thutkhawmah Private Cryptocurrency khap (ban)-na tur bill put luh tur thu, Lok Sabha bulettin-in nimin, Dt. 24th November 2021-a a'n tar lang meuh chu, cryptocurrency hrang hrangte hlutna nasa takin a tlahniam hlawm a, India crypto exchange lian ber WazirX-a an crypto list ho phei chu a sen thup hlawm a, 10-20% velin a tlahniam fur a, cryptocurrency hmasa leh lian ber Bitcoin pawhin tun thlaa a hlutna hniam ber hun a thleng hial a ni.

Hei hi a chhan chu, bill put luh a nih chuan pass ngei a ni dawn a ni tih a chiang a. Chuvangin India-in crypto a khap ngei dawn a ni tih ringin Indian user mi vaibelchhe 10 chuang zet chuan an crypto invest sa kha an hralh ta chur chur a, mi chuti zatin thawklehkhata an han hralh tâkah chuan market a crash ta lo thei lo a ni. Twitter lamah pawh a trend nghal chur chur a, a thenin Modi sorkar chu ânchhia an lo lawh bawrh bawrh bawk. Tunah erawh ngai a rawn awh (recover) chho mek zel thung.

Chutiang a nih laiin thenkhat chuan, 'private cryptocurrency' tih a nih avangin a zawng zawngin an khap dawn lo an ti bawk a. Private cryptocurrency ho chu blockchain transaction pawh hmuh theih loh, user ho wallet balance leh address pawh hmuh theih loh ho hi a ni a, hengho hian black money chalai nan leh thuhruk nan te, rawlrala chetna lama contribution neih nana an hman thin avangin security thilah sorkarin a khap ta mai ni te pawhin a lang. Bitcoin leh cryptocurrency lar deuhte erawh 'private' a nih loh avangin khap zingah a tel lo tura ngai pawh an thahnem hle.

Bill-a tarlan angin, sorkarin a khap hnua ti lui hremna pawh a na dawn hle a, lungin tàn leh pawisa chawitir tur pawh a tlem chhe lo hle. Chutih rualin, sorkar hriatpuiin digital currency siam chhuah tura rawtna pawh hmuh tur a awm thung a. Hei vang hian sorkar laipui hian cryptocurrency zawng zawng hi a khap bur dawn lo tih erawh a chiang viau a, crypto technology hrang hrangte pawh sorkarin a rawn hmang zui zel dawn tih pawh a hriat theih.

He thil avang hian Indian crypto investor-te chauh an buai lo va, Indian exchange lar tak tak WazirX te, Coinswitch Kuber te pawh a ruk tak chuan an buai ve hlein a lang. Sorkar hian statement mumal tak a la nei lo va, chung exchange liante pawhin rinthu an la insawisiak laih laih a, thil kal dan tur chu a la chiang zel ang. Reserve Bank of India (RBI) hian cryptocurrency hi a làwm lo sa ve hrim hrim a, fiat currency (sorkar tihchhuah pawisa) aia a lansarh hlauh leh duh lohna vang te pawh a ni mahna.

Cryptocurrency investor te i lo nih ve chuan lo hmanhmawh hralh kha a ngai hran lo. Sorkarin tuna i crypto invest kha a khap zinga a tel a nih pawhin, chhuahna hun remchang a siam ngei dawn a; tin, bill put luh tur chauh a la ni a, Act a nih hma chuan hman theih a la ni chuang lo va. Muangmarin ngaihtuahna kan la seng tlang zel dawn a nia. Sorkarin lo khap bur pawh ni se, exchange lian ho hi an awm mai mai lo turah ngai ila, Supreme Court thu te nen lam kan la hre zui zel lo vang tih sawi theih a ni lo. Indian crypto hma lam hun a êng hle tia sawi erawh a harsa ta deuh.

Sorkar laipuiin cryptocurrency a regulate tur thu hi a rik rêt rêtna chu a rei tawh a, heti zawnga an rawn her erawh kan lo rin lâwk lem loh a ni. A ruk têa thianghlim tak sia cryptocurrency hmanga hausak thut tum nak alaia hetiang thu thar kan han hria chu 'hausak thut tum leh lo mai ang' tih mai awl tak a ni e!


I duh leh hei hi lo chhiar ve hrim hrim a:
Cryptocurrency chungchang ve thung

Share:

21 November 2021

'Ani Ka Lo Ni' thlirna by Debbie Rinawmi

He hlahril bu ‘Ani Ka Lo Ni’ hi T.S. Khupchong ziah a ni a. Hei hi a lehkhabu tihchhuah sawmna a ni . Thawnthu lamah hlawhtlinna tam tak a lo chang tawh a, nikum lama rambuai behchhana thawnthu a tihchhuah ‘Zalenna Zawngtu Zalna Zoram’ tih chu Mizo Academy of Letters Book of the Year Top 20-ah a lang pha a ni. Mi tam tak chuan Tsa hi thawnthu ziaktu ang chauhin an hre maithei a, ‘Ani Ka Lo Ni’ tih bu erawh hi chuan poet tha tak a nihna a tarlang thung. Phek 114 a chhah niin a hla te hi huang khata sawi chi an ni lo va, chutiang taka hausa chu a ni. Chutiang te a nih avang chuan hla pathum chauh han chip zui lawk ila:

1) Vai Val Valzin: He hla hi Nissim Ezekiel-a hla ‘Goodbye Party for Miss Pushpa TS’ te nen hian huang khatah a dah theih ti ila kan sawi sual kher awm lo ve. Nissim Ezekiel-a hla hi Indian hovin English tawng an hman dan tih-elna hla a ni a. A English hman danah Indian tih phung a lang tel a, English tawng thiam pangngai tak tan chuan a nuihzatthlak a, a nuihzatthlakna man tur chuan English tawng thiam a tul a ni. Hetiang chiah hian Tsa hla pawh hi Mizo tawng ‘second language’-a hmang angin a ziak a, a sawi tum chiang tho mah se, a kim lo va, Mizo tawng thiam pangngai tan chuan a nuihzatthlak lo thei lo a ni. Hetiangin-

‘Sihal leiah kua nei,

Chunglengin bu nei…’ tih ang te hi.

A nuihzatthlaknaah hian a tawp mai lo. Mihring nuna zawhna awm chu a rawn tarlang a, a thuk hle. Chang thumnaa-

‘Abdula tirsia zawng,

Islam cooker sia zawng;

Nangin eng nge zawn?’

tih bawr te hian ‘existentialism’ a pawl pha kan ti thei ang. Jean-Paul Sartre leh Soren Kierkegaard te thurin (philosophy)-a mimal zalenna, duhthlanna leh mawhphurhna a pawimawh ang hian Tsa hlaah pawh hian mi tinin zalenna kan duh avangin zawn kan nei a, chumiah chuan kan inthurual em em a ni tih te pawh a lang a ni.

2) Tawpna Bultanna: He hla zet hi chu a thupui atang reng hian a thukin a khal sa em em a. Chang tin mai hi zawhnaa a tawp rual hian chhanna a nei nghal em aw a tih theih a, a chhiar tu azir te pawh a ni mahna. He hla hi Black Sabbath album ‘13’-a ‘End of Beginning’ tih hla nen khan inanna deuh mai an nei a. Kha hla kha ‘technology’ in mihring nun a ‘clone’ chungchang a ni awm e. Chutah chuan lang lo ruamah mihring nun hlutna zawh a ni a. Chang khatnaah pawh ‘Is your life real or just pretend?’ tih a ni reng a ni. He hla phuahtu te zinga mi leh tingtang perhtu (bassist) Geezer Butler chuan, “End of beginning” hi technology-in mihring nuna ram a lak nasat turzia chungchang a ni,’ tiin a sawi. Hetiang chiah hian Tsa hlaah pawh hian mihring taksa chu mawi takin chei ve thin mah ila, tawih leh ral mai tur a ni a, chuvang chuan mihring nun leh mihring khawvel hlutna thu-ah zawhna a siam ta reng a ni. He zawhnaah hian a aia thuk zawk sawi tel a nei a. Ral leh mai tur a nih avangin he khawvel thil a ‘bera’ neih hi a fin thlak lo va, khawvel taksa ral huna intan tur thlarau hmun/khawvel atana inbuatsaih hi a pawimawh zawk tih thu hi he hla laimu hi a ni kan ti thei awm e.

3) Tawrhna Thuthang: He hla hi phek 25 laia sei a ni a, Mizo irawm chhuakah chuan a sei pawl tak a nih a rinawm. ‘A ni, ani ka lo ni’ tia a tawp avangin a lehkhabu hming kengtu ti te pawhin a sawi theih awm e. A bu hming han chhiar mai pawh hian ‘ani’ chu tu nge a nih a eng ang mi nge a nih, eng tiang fakaua pawimawh nge a nih tih hriat a chakawm hle a, chu ‘ani’ chungchang chu tlar 503-ah sawiin tlar 504-na (tlar tawp ber) chhiar thlen meuh chuan mittuiin biang a tihuh kawi nuai thei tawh a ni. ‘Ani’ hi a chak a, a harsatna tawh zozai te hi a tam em avangin thawnthu a ang hial a, chuti chunga dinhmun tha chang thei khawpa a thawkrim te hian Pathianin mihring tea chakna leh theihna a pek nasatzia a tilang a, lehkhabu hminga a hmang hial hi a awm takzet a ni.

‘Chu hmuna Samari iang mi tha kha’, tih te

‘A dawng asin, Lersia iangin…

Riakmaw a iang, thingthiang a vang’,

tih thu te hian a hla kalhmangah tunlai taka phuah siin Kristian sakhuana leh Mizo hmanlai thawnthu (folk literature) rem taka a suih zawmzia a tilang a. Chumi kawngah pawh chuan he hla hian pawimawhna tak a nei a ni.

Heng hla tarlan te pawh hi phek khatah mai chuan a nihna pawh sawi kim zawh sen a ni meuh lo va. Heng bakah hian Covid pual hla te, kohhran huang chhunga seng luh chi loh te leh hawi dang tam tak a awm a ni. A phek hmasa berah hian ‘Hei hi thinlung luangliam infin khawmna hmun a ni’ tih a awm a, a chhung thu pawh a khaikhawm tha viauin a lang. Chutih rual chuan phek tawp berah hian ‘Khawvel hi’ tih hla a awm a, chhiar a hahthlak a, a zahthlak rualin, a dik em em bawk si. Hla zawng zawngte hi a êng zawnga thlir theih an nih rualin a thim zawnga thlir chuan mihring nun chhungril that lohzia te, buaipui loh tur kan buaipuizia te, hlutna nei lo zawk kan ngaihhlutzia te a ni kan ti thei ang. Chumi thlirna atang chuan hla tawp ber pawh hian a khaikhawm tha em em tho bawk a ni.

He Hlahril bu tha leh changkang tak hi lo chhiar ve la, 'ani chu ka ni em?' tih hriat tumin mihring nun hi hlahril hmangin i han bihchiang teh ang aw...



(Debbie Rinawmi hi kan thiannu a ni a, tunah hian NIT Mizoram-ah Ph.D a ti mek. English poetry bu hnih lai mai a tichhuak tawh a ni. Hetianga thlir letna tha tak mai a ziak hi a chungah ka lawm tak zet a ni). 


Share:

20 November 2021

Chalfilh Chhîp Chuan Chanchin

Chalfilh tlang lam hi khuaa haw apianga kan paltlang thin mah ni se, a tlang chhip Vanzau hi vawi khat mah ka la thleng lo va. November 19, 2021 (Inrinni) khan kan zirlaite (MZU Mizo department III Sem) rualin ka tel ve hlauh va. Kan naute hi an felin an zuan a zang a, an viak pawh a tha viau mai a, an la thalai seng sawngin Mizo department zirlai tih takah an rilru pawh a zau va, an bula awm hi a nuamin a hlimawm a, an la ngaihawm dawn chauh mai. MA an zir tirh atanga online-a class la nei ngar ngar, a taka la inhmu hlawm bar lo an ni a. Tun thlenga a taka hmel la inhmu lo te pawh an awm âwm e. Chung rual thenkhat chu a takah an han inhmu khawm ta thut a, nuam an tiin hlimawm pawh an tih ngei ka ring. A hmun hi a thengthaw nuam hrim hrim a, khaw thlirna a tha a, ram a lang zau va, ka hmun ngainat chi tak a ni.

A tlang zawlah hian Tourism Department in khualbuk (Tourist Lodge) an sak, enkawl lohva hun eng emaw chen awm tawh tih hriat tak hi eng emaw zat a lo ding thing rup a. A chhung ka han lut chhin a, a bang zawng zawng mai chu thil ziakin a râng khat vek tawh a. Mizote hian chawlhbuk leh ram hnuai in bang remchanga thu ziah ran (chumi khami love chumi khami tih vel) hi engtikah tak changkansan thei ang i maw!

Khanpui khaw mi thenkhat sawi danin, Chalfilh tlang chhipa Tourism department-in in an sak chiam avangin pawl thenkhatin an khing a. Chumi thubuai chu kal mekin, chuvangin khualbuk pawh enkawl chhunzawm lohvin a awm rih a ni awm e. Tlang chhipa Tourism department chu Tuizem dah te pawh a bovin a chhe zo tawh a, YMA tlawmngaiin chutia thamral mai mai tur chu rem ti lovin tuizem leh hmanraw thenkhat chu an kawl tha niin an sawi.

A chhehvel a phûl cham duai a. Kan kal ni ber kherah a tlawhtu pawh rin ai takin an lo thahnem a, a khawharthlak loh hle. Chung phulte chu hun rei tak kal taa sorkarin kang damdawi (jatropha) chinna tura an vah fai niin an sawi a; a nawm erawh a nuamin a thawventhlak phian mai.

Zan khat riak tura puan in (tent) nena kal kan ni a. Kan kal ni-ah chuan khua pawh kan chuan hman ta lo va, thlabial zan a nih avangin zanah thla a êng hle mai a. Phul hmunah mei tuahin, tingtang nen kan zai a, ar kan hem bawk a, thla êng lawmna hmun sáng tak leh nuam ve tak chu a ni. A tui fal chu tlaivar deuhthawin an zai a ni.

A tlang chhîpah tak mai chuan khaw thlirna ram tawh hi a awm a, kum sang tam tak kal ta atanga lo awm tawh leilung leh ramngawte erawh chuan ram leh hlui tik ni reng a nei chuang lo. Lungleng mi ngang hi ka ni a, chu khaw thlirna hmun sángah chuan khua ka chuan a, Pathian thil siam khuarel (nature) mawi tak tak mai te chuan ka lung a dum zo ngang mai.

Khawchhak lamah Phullen cham duai chu a lang hnai hle a, a chhak lawkah Mawmrang tlang chu tihbaiawm zetin a lo to lur mai a. Chumi zawn phei zelah Phuaibuang, Khawlian leh NE Tlangnuam khua te chu a lang dêt dêt a. A chhak lama NE Khawdungsei tlangdung bakah Lengteng tlang te pawh hmuh phakin a awm.

Tlang leh mual tin maite chu a inthuah tep a, chhim leh hmar zawngin a thlur sung a. Khua a tha a, ni a sa vawl vawl a, kawlkil inzam phei raih mai leh a chung zawna romei zam riai riai, thli thawin a chhêm lên delh delh te pawh a lang chiang ngang mai. A hnuaia ram te chu chu thlirna hmun atanga a hlat dan a zirin a rawng pawh a inang lo nuk a. A hnai deuh, thing leh maute pawh hmuh phaka thliar phakna hmun te chu a hring tak a; tlang leh mual hla deuhte chu a hringduk thung a, chu aia hla lehzual, mual inrin raih te chu a lang paw phát thung a. Chung thilte chu khuarel ngaina tan chuan hmuhnawm tak a ni.

Tlang inkhawh lianpui pui inkarah chuan Mizoram lui lian tak takte luang mah se, chu hmun atanga han hmuh mai theih erawh a awm lo thung. Chung hmun te chu zingkar, ni chhuah hmaa tiauchhumin hleuh châkawm taka a bawh khah vek a ni tih erawh a rin theih tho mai. Hla phuah thiam niha han luanliampui zawih zawih châkawm tak a ni.

Chu hmun atanga chhukin a kiang ramhnuai thing hmunah kan lut a. Pathian thil siam thingin a pek chhuah oxygen chu thlahlel takin ka han hîp vang vang a, damna boruak chuan dam man a tiawm ngawt mai. Rannung hrâm chiah chiah mai te chuan nun a tihlim a, a hmun dai raih mai, vawt lam lek lek chuan hah a tidam sawng sawng a. Khawvel thiamna leh changkanna kalsana chu hmun, khuarel loh reng reng hmuh tur awm lohna hmuna han luh chu ngaihtuahna pawh a thui a! Materialism thlipuiin na taka a nuai mek, zalênna leh hahdamna zawnga hmun zalên leh thawveng pan tawk tawkte tan chuan chhanna tling a tling.

Mizote hi kan vannei a, kan vannei tih erawh kan inhre thiam tawk lo niin ka hre thin. Mual inkhawh zui leh tlang inthuah tep, inthliar sung mai mawi em em mai te, khâng râng ruk mai leh ramngaw hring dup mai te hi phaizawla cheng hnam dangte hian hmuh nuam an ti a, hmuhnawm an ti bawk. Keini erawh chuan nitina kan hmuh chamchi a nih avangin a mawina kan hre pha zo lo va, kan ngai neih thin niin a lang.

Hei hi hriatrengna lo chang se, heti chinah ka rek bung rih ang e.

Tlang chhipah zirlaite leh zirtirtu thenkhat


Share:

26 August 2021

Cryptocurrency chungchang ve thung

Internet khawih nasa tak ka ni a, internet kaltlanga sum hmuh theih dan te pawh ka dap nasa hle reng bawk a. He hmunah pawh hian ka rawn post fo mai. Adsense hmanga  sum lakluh dan (youtube leh blog) te, games atanga sum lakluh chungchang te ka ziak tawh a. Tun tumah chuan cryptocurrency hmanga sum lakluh dan hi ka thiam ang tawkin ka rawn dah leh dawn a ni. Kan hriat tur chu, internet kaltlanga inbumna hi a tam em em a, ponzi scheme kan tih ang (chiahpuam ang chi) pawh a tam em em bawk. Hetiang chi hi engtik lai mahin ka rawn ziak ngai lo thung.

A hmasain cryptocurrency kan tih chu digital currency a ni mai a. Sorkarin dan anga pawisa a siam hi fiat currency a ni a, internet lama pawisa (ti mai ila) hi digital currency, cryptocurrency kan tih ang chi chu a ni. Cryptocurrency hi sorkar control ni lovin internel tualzawlah a market hi a vir vel reng a ni. Tisual fe fe an tam tawh a, millionaire mai ni lo, billionaire nihpui te pawh an awm nawk reng a. Hausakpui thei tur erawh chuan dawhtheih a ngai hle thung. A market hi control-tu awm lo, decentralized a nih avangin risk pawh a sang a, 'i hloh ngam zat invest rawh' an ti thin.


Cryptocurrency exchange

Cryptocurrency trading/investment tihna platform/exchange hi tam tak a awm a. Chung zingah chuan Binance hi mi hman hlawh deuh ber niin ram azirin exchange hman pawh a lo dang ve zel a. India ramah chuan WazirX hi hman lar ber a ni. WazirX hian hmangtu (user) maktaduai 7 chuang zet mai a nei a, kumin hian nasa takin hmangtu an pung a, kumin chhung ringawt pawha an trading volume hi $ 21 billion a chuang tawh a ni. WazirX bakah hian kei chuan Bitbns te, CoinSwitch te, Buyucoin te ka hmang bawk a. India exchange lovah chuan Binance, gate.io leh BitMart te hmangin duh huna hman theih turin Coinbase, Crypto.com leh Hotbit-ah te verified account ka nei tel bawk. Crypto trade lam la ti ngai lo, beginner tak tak tan chuan CoinSwitch hi hriatthiam a awlsam ber a, WazirX te pawh hman a nuam hle bawk. Kei pawhin hun eng emaw chen chu CoinSwitch leh WazirX ka hmang ber a, zawi zawia ka hriatthiam ve hnuah exchange dang ka khawih ve ngam chauh a ni.

A tihdan tlangpui:

A hmasa berah chuan exchange eng emaw ber download a ngai phawt a. WazirX-ah bul han tan dawn ta ila. An website-ah leh an mobile application kaltlangin account a siam theih ve ve a. Phone atanga khawih kan nih tlangpui ka ring a, playstore-ah emaw an application i download ang a, account i siam ang a. KYC (document pawimawh hrang hrangte) i submit fel vek hnuah an approve chuan trading i ti thei tihna a ni. Chumi hnuah pawisa i deposit ang a (UPI hmangin a awlsam). Pawisa i neih veleh cryptocurrent/coins/token hrang hrang lei tur awm kha, i lei ang a, a hlutna a san hunah i hralh leh ang a, a zo der. Pawisa hi i bank account atanga deposit tur a ni a, duh hunah hunah withdraw leh mai theih a ni bawk. 

Sum hmuh dan:

Cryptocurrency hrang hrangah chuan Bitcoin (BTC) hi kan hriat lar ber a nih ka ring a, bitcoin pakhat hi cheng nuai 35 bawr vel a ni tawh a. Kum 2010 vela Bitcoin pakhat Re. 1 hu a nih laia lo nei nual tawh, tun thlenga hralh lova la dah ngar ngarte chu an hausa hle tawh dawn tihna a ni. Bitcoin bakah Ethereum (ETH) te, Binance (BNB) te, Cardano (ADA) etc te hi a lar deuh an ni bawk. Chung cryptocurrency i duh ber i lei kha, i dah ve ngat ngat ang a, i leina value aia a san hunah, i duh hun hunah i hralh leh mai dawn a ni. A then chuan tum khata a value (hlutna) a rawn san vak hian an hralh mai thin a, a then erawh chuan a kum tel an dah ngat ngat mai a ni. Entirnan, tunah hian ADA hlutna hi Rs 200 vel a ni a. Rs 1000-in ADA panga i lei theih a. Chu chu dahtha char char a. A hlutna Rs 10000 vel a nih hunah i hralh chuan Rs 50000 i nei tihna a ni a Rs 1000 i invest a, Rs 50000 a lo let dawn tihna a ni. Chumi tur erawh chuan teirei peih a ngai thung.

Eng te nge lei ila tha ang?

Coins tam tak a awm a; chung token te chu an website-ah lutin han zirchiang la, internet-ah mi review/analyse-na te han chhiar la, tha tura rin ber lei mai tur a ni. A chunga a lar zual tlem azawng ka sawite hi a hlutna a sang hlawm viau tawh a, Bitcoin phei chu coin pakhat lei tur ringawt pawhin hausak sa ve deuh a ngai. Mahse, pakhat lei tlin kher a ngai chuang lo va, i pawisa neih leh i phalna zat zat khan lei mai tur a ni. ADA ang chi te hi kum 10 chhung hralh lova i dah ngat ngat peih chuan i hausakpui maithei e! Tin, coins hlutna la hniam te te, Re 1 pawh la tling lo ang chi te hi pawisa tlemtein a lei teuh theih a, i chhelnain a tlin chuan chutiang te chu leiin kum han chhir liam ve zat zat la, a fuh maithei.

Engtin nge a value a san?

Ka hre thûk lutuk lo va, ka hriatthiam chinin han sawi ta ila. Coins kha market tualzawlah a trillion tel mai an rawn chhawp chhuak rum mai a. Coins thenkhat chu a siamtu, developer-te'n supply tihtlem nan an burn (tiriral) thin a ni. Market tualzawla Coins an rawn chhawpchhuah kha leitu an tam poh leh a hlutna a sang ve zel a. Exchange hrang hrangah lei theiha a awm hian leitu chu an tam mai a ni. Market-ah supply a tlem poh leh a value chu a sang ting mai a ni. Thil chu a vanna apiangah a hlutna a sang ang deuh hian.

Lei leh hralh ringawt lo deuhvin investment tihdan phung hi chi hrang hrang a awm a. Binance angah te chuan coins kan lei kha kan stake thei a; ni 30 chhung emaw, 60 emaw, 90 chhung emaw kha hralh theih miah loh leh khawih chet theih miah loh turin kan dah (lock) a. Chumi chhung chuan kan coins dah kha a pung (interest) a lo awm ve a. A tha ve riau. Hetiang lo deuh pawh investment tihdan phung dang dang pawh a awm a, chungte erawh chu ka la tih ve loh avangin sawi lo mai ila a tha awm e.

Fimkhur a ngai

Coins/token lem hi a awm ve thin a. Chungte kan lei loh nan chuan exchange rintlak (Binance, Coinbase, WazirX ang chi te) chauh hman a tha a. Tin, exchange hack hi a awm ve fo avangin exchange nazawng hi chu hman rim lutuk loh a him awm e. Tin, trading/investment chungchang hi ziah ringawt chuan a chiang tawk lo thin a. Kan thiam loh chu internet-ah a tihdan zawn nachang hriat a tha hle. A bikin youtube lamah tutorial video a tam a, hman tangkai mai tur a ni. Thiam loh chu risk chi a ni lo va, a tihdan an siamte entawna tih hram hram a tha.

Han sawi tak tak dawn chuan a kaihhnawih a tam a. Trustwallet/metamask wallet tih angreng te, Binance Smart Chain tih angreng eng eng emaw a tam em em a. Exchange pakhat atanga exchange danga transfer/deposit/withdraw dan te, P2P hmanga pawisa dah luh dan te, spot trading tih angreng te sawi tur tam tak a awm. Chung thil neuh neuhte chu kei pawhin ka thiam nghal chuang lo va, tun hnaiah youtube tutorial te nen beiin zawi zawiin ka hmang thiam ve chauh a ni a, sawi zui tawh lo mai ang.

Kum eng emaw zat hnua ka lo hausa thut a nih chuan, a thianghlim a ni tih min lo hriatsak dawn nia...hahahaa

Ti ve turin thu ka râwn hauh lo che a, i lo ti ve duh a nih erawh chuan heng ka referral link hmang hian exchange-ah i lo sign up ve dawn nia. (Exchange i hman duh khu i click ang a, ka referral link-ah i lut nghal ang).

Binance

WazirX

Gate.io

BitMart

Bitbns

Hotbit

Share:

02 August 2021

Ka saptawng thiam loh thu

Han inphawrh mualpho a ni em lo vang a, HSLC leh HSSLC kha tha taka pass chu sawi loh, 3rd division-ah ka inhlang kai tawk tawk kha a ni a. Marksheet hluite han en let chang phei chuan mark hmuh chhiatna ber pawh English subject a ni chho zat zat mai bawk a! Saptawngah na na na chuan chhuan tur ka ngah lo khawp mai. 'Sikul chhe chhuak' intih em chu ka ngam chuang lo, ka zirna sikula chhuak mi thiam tak tak an awm tho avangin.

Zirna lamah chuan, keimah rau rauva saptawnga hma ka sawnna ber chu MA kan zir lai kha niin ka hria. Miss Ruth-i hian min zirtir thin a, kan hriatthiam awl tak turin a hrilhfiah a, loh theih lohvin English-in presentation kan ti thin bawk a. Thiam tak tak awm nual mah se, dan naranin kan harsat tlâng a, kan class kan inhre chiangin kan inngam tlâng bawk a; thiam lote pawhin zak miah lovin kan hmang miah miah ngam a, kha kha a lo tha ngang mai.

Chhiar lamah te lunglen hnêm tawk hrethiamin, tawng lamah pawh a bo lo tawkin hre thiam mah ila,  inchhuan a la har hle a ni ang, mi English-a tawng hleithei lo ka hmuh hian ka nuihzat thei tlat lo. College kal lai vel khan monthly magazine-a chhuah turin English story te, English news te chu dictionary nena tangkawpin kan let ve thei mai a, Mizo to English lehlin erawh a lo namailo hle thung! Ka la uang lo zel a ni ber.

Kum 2019-2020 chhung khan 'Last Shelter Survival' tih games hi ka khel nasa a. Mizo khel an awm mang lo. Chutah chuan hnam dangte nen thiam loh ang angin nitin English-in kan chat a, tuman min nuih ngai lo. Khami chhung khan min nuihtu tumah ka tawng lo. Kum khat tal tap nitina chat nana hman chuan hmasawnna min pe nasa hle. Ka ngaihtuahnaah a lo awm a, keini Mizote anga English thiam lo leh hmang dik lo innuihzat nasa hi a hnam angin an awm ang em aw, tih hi.

Kan pianpui tawng pawh ni lo, hnam dang tawng kan hman suala kan innuihzat hian hmasawnna aiin inkiltawihna a thlen zawk niin a lang a, hei hi chu sim thei ila a duhawm takzet a ni. Kan tawng hman sual ber hi ngaimawh si lo, hnam dang tawng hman suala nuihza tlat kan ni fur a nia. Kei ngei pawh hi ka bâng lo maithei. Tawng hi hnam anga min phuartu, hnam min nihtirtu ber a ni a, ngaih pawimawh hmasak berah neih ila a tha awm e. Saptawng thiam pawimawhzia a takin kan hre ta zel a, kei erawh chuan, kan tawng, Mizo tawng hi a hmasa berah dah ila ka la ti fan. Kan thiam ber chu Mizo tawng ni se ka la ti hram duh a ni.

Vaipain pai deuhvin Mizo tawng a hmang a, i nuih em? Nuih chànah i chang lo vang a, an vaipui Mizo tawng thiam zawkte pawhin an nuih ka ring lo. Keini chu kan ni ve tlat lo alawm. Eng tawng pawh hi, nal taka tawng zat zat thei tur chuan hman tam (tawng tam/practice) a ngai a, a ziakah te, a chhiarah te harsatna nei miah lo pawh ni ila, tawng nana kan hman ngai loh chuan tih hleih theih a ni chuang lo. Tuna Mizo zinga saptawng hmang nal tak takte hi zirna lamah te, rualpawlna lamah te, hnathawhna lamah te an hman than vang a ni. Paite tawng hi ka hrethiam vek a, ka chhiar thei bawk a, mahse, tawng nana ka hman than loh avangin tawng ka harsat hle a ni.

Sap pasala nei sawi duh lovin, vai pasala nei kan sawisel sup sup a, tih te kan sawi chawk a. Chu mai a ni nang, vai tawng thiam lo nuihzat duh miah lo, saptawng thiam lo nuihzat leh tlat hi kan ni a. Sap hi kan lo ngainain kan lo van hmangaih tak em! Chanchintha rawn pu luttu an nih vang ringawt chu a ni lo deuh maithei. Zalen taka kan pi pute an lal laiin, saphovin min tibuai a. Kan ram an rawn nêk a, tharum hmangin min hnehchhuh a. Khatah khan kan ram an awp a ni satliah lo, kan hnam tih dan phung leh nun dan phung te (culture & tradition) kha min awp behsak a. Anmahni style ngatin Pathian min biaktir a, sakhuana lam chu thu hranah dah ta ila, an ram zauhna hmanruaa min hman rualin an tawng zauhna hmanruaah min hmang tel a. Kan ram an chhuahsan tawh hnuah pawh min la awp dawn chauh emaw tih mai tur a ni a, min awp beh dan chu thûk tak a ni. Tun thleng hian kan la tal chhuak hleithei lo chu a ni e.

Tun hnaiah kan issue-in a zir bawk a, national media lama inlante'n loh theih lohvin  saptawng an hman a ngai a. Thiam nal taka an hman theih chu duhthusam ni tho mah se, thiam lo chung chung pawha an fight kha kei chuan ropui ka ti. Hmasawn turin theihtawp erawh i chhuah zel ang u.



Share:

25 July 2021

Keimah kha

Kawlvalenchham thleng tawh mah la,

Mual za tam pen bo tawh mah la e,

Nuihzat leh cheksawlh bak i hlawh loh kha.

Deu leh endawng kha i tan eng nge sawtna?

Tawrhna hnuchhawn duhin tawrhna bawk i hmachhawn a,

Hnuchhawn hringnun thimin a hmuak che.


Siam ṭhat theih loh tihsual a awm ngai em ni?

Dai tawh lo la, i tlûk hlen hmain.

Hma lam pana i mittui a tlâk chuan,

Lo lêt leh la i nui dawn lo vem ni?

Hnungtawlh hreh mi i nih ka hria a,

I tan inher a tâwk, hma lam i hnuchhawn theih nan.


Hetah i tân chawimawina a awm,

I tân ropuina a awm a, hnehna a awm;

Zahawmna kawngka pawh a inhawng e.

Kawng khar hnan i la ni lo va,

Nghillhin i la awm hek lo.

Ka hmu che, sawta keimah kha!


Mala i awm ka hmu che a,

Lo kir la, lo ni leh la, keimah kha.



Share:

15 June 2021

Vanglai thlahna

Naupang tê nih laiin harsatna rapthlak tak takin min nuai a, eng harsatna nge sawi dawn ila, ka la sawi duh rih loh tam tak sawi a ngai dawn si a, chumi turin ka la inpeih si lo. Tleirawl tê niin retheihnain min bâwih a, mihring nuna a nuam lai leh hlimawm lai ber chu that lai hun hi a ni a, chu huna vanglai nun hman kan duh vek a ni. Chu hun tha zawng zawng chu retheihna nen ka hmang zo a ni ta der mai.

Ka that lai hunah hian ka duh zawng leh châk zawng tih ka duh a, ka awh zawng neih ka duh a. Ka nih duh nih te pawh ka duh. Midangte pawhina awlsam zawka hlawhtlinna an chan ang hi, chan ve ka duh a, ka tana a rem lohna bik tur ka hre lo. Mahse, rem lo bik emaw tih mai tur a ni. Suangtuahna ka han neih ve te, beiseina ka han neih ve chiam te pawh hi engmah lova kal ral chu a tam zawk a ni.

Mi tawn loh ka tawng e ka ti hauh lo va, mi tawh loh tawk lah ka ni bik lo. Mi tawn tawh hrehawm lam hlir tawnga a hlimawm leh nuam lam mi tawn tawh tho tawng thei lo nih bik erawh, hriatthiam a harsat chang a tam mai. Eng pawh ni se, beiseina erawh a thi lo va, kei erawh chuan heti hian vanglai ka thlah ni mai teh se. Ka vanglai a pelh hunah, ka lawmna ni tur a intan ve tawh mahna.

Share:

15 May 2021

Tun hi luan chhuah hun a ni

Hripui leng avangin kan inkharkhip leh ta rup rup mai. Nikum, 2020 te kha chuan thingtlang lam a la nghawng lutuk lo va, chawhmeh ilo vel pawh thingtlang atangin khawpui veng thenkhatah te an rawn pe zut zut a nih kha. Kumin zet erawh zawng, thingtlang pawhin an tuar a, khawpui pawhin an tuar, inpuih tawn pawh a harsa ta. Kar 3/4 lai mai kan inkharkhip tawh hnuah pawh positive-te'n contact an la nei dul thei a, heng mi fimkhur lote avangin mi fimkhur theih tawpte pawhin kan tuar ve zel hi a runthlak ngawt mai.

'Chhuanchham leh tanpui ngai chu inhriattir tur' tiin phone number te kan dah a, hei hi ngaihtuah chian a ngai e. Chhuanchhamin awm la, i in-report bik ngût ang em? Mi tam tak tan chuan tanpui kan ngaih thu hi kan thian tha leh hnaivai berte hrilh pawh a harsa asin! Chuvangin, in-report an tlem ang huin puih ngai hi an lo tam ru viau thei. Kan inhuam ta sa sa, kan inpe ta sa sa, heti zawng hian ngaihtuahna i seng chhin ang u hmiang.

Thla khat vel zen zawn kan inkharkhip hnua tanpui ngai tur chu — nepnawi zuar/eng eng emaw zuar/hnathawh mumal nei lo hmeithai chhungkua te, thingtlanga atanga inhlawhfa chawpa mi in luaha khawsa te, pa mal chhungkua (an eizawnna azirin) khawsak harsa takte hi chiang sa a ni a, an in-report nghah kher a ngai lo. An in luahna te hnenah in luah man an pek theih leh theih loh te zawh mai theih a ni a, an ina lutin an fairel bel thleng pawha hawnsak mai tur a ni.

A bik takin mi in luaha mahnia khawsa zirlaite enthla ila. In luah man te hi chu in neitute an fel chuan a bat theih mai. Ei leh in lamah te, bat zawngchhan chi loh tui bill leh electric bill pek tur nei remchang lo te, kar khata vawi khat chawhmeh bazar ni-a kar khat tla bazarna tur nei daih lo te a awm theih a, chhungte atangin buhfai ilo fahran pawh lirthei service a awm tawh loh avangin a inthawn theih tawh loh a ni si a. Chuvangin, anni ang hi zawng chhuakin i ngai pawimawh teh ang u khai.

Thenkhat chuan, in neitute hi in luah man free emaw, titlawm turin emaw an ngên maithei, hetiang hi in luahtu tan hlei hlei a hrehawm thin. Tin, chu bakah in neitute pawh an eizawnna azirin in luah man hi an ei ber a nih chuan, tihtlawm emaw, free emaw ngawt kha thil awlsam tak a lo ni kher lo thei bawk. Chuvangin, kan ngaihtuahna hi ngun takin seng thar ila a duhawm ngawt ang.

Veng thenkhatah chuan an ti a, mi tlawmngai leh inphal, nachang hre deuh chuan LLTF-te hnena a tul apianga hman turin pawisa an remchan ang tawk an thawh ruih ruih reng a; hei hi intihhmuh atan a tha hle. Khawtlanga mi en hrêk hrêk, hausak lutuk avanga khawtlang thil tiha tuitla lo te, kohhran leh khawtlanga inhmang peih lo leh tãl tam lo chhungkuate pawhin hmaiphihna remchangah hmang ila! Lar duh leh hmingthat duhna avang pawhin luang chhuak ila, tlaktlum duh leh beisei neih avang pawhin luang chhuak ang u! A chhan leh a vang chu eng pawh lo ni se, a thil tih kha a pawimawh ber a ni.

Thal kan tuar a, tlawng tui a kâm a, tuihna tam tak a kang a; kan phek buai a. Tuihna luang chhuak a tlem chuan nasa takin kan tuar a, kan mangang a nih kha. Mi dangte tan tuihna ni la, luang chhuak rawh. Tun hi luan chhuah hun a ni e.



Share:

21 April 2021

Pangpar

Aw Pangpar,
'Par mawi ber' tia vuah
I vul loh ni-ah pawh,
Pangpar i ni tho va.
I hming avang ngawt pawhin,
Chawimawi i hlawh tawk a.
Mawi i chhuah loh pawhin,
Sel i hlawh chuang lo;
Pangpar i ni miau va!
I awm loh pawhin,
Pangpar i ni reng a;
I par loh pawhin,
Pangpar an la ti fan che nia.

I vul loh pawhin,
Vulmawi an ti che a;
I chuai hnuah pawh,
Chuai lo an la ti reng che.
Mawina nen an hmeh bel che a,
Duhawmna nen an tehkhin che.
Senhri par ianga vul mawi,
Chuailo par anga vul rei,
Kumtluang par anga vul reng chu,
Pangpar tho hi i ni!

Huan zawng zawngah,
I awmna huanin,
I pawi sawi hlauvin,
Duat leh dimdawi a hlawh ber a.
I chhâwl hal hlauvin,
Khawkhèn vanglai pawhin,
I chanpual tur a bo lo.
I awmna huan chuan,
Khawvel a chawimawi a,
Khawvelin a chawimawi che!

Par mawi ber,
I par hi mawi sawi nan,
I rim pawh tui sawi nan,
I awmna pawh nuam sawi nan,
An hmang remchang che.
Thu-ah i tel a,
Hlaah a lailum i luah a,
Lemziakah i langsar a,
Thlalakah lam lawm i hlawh a.
In ropuiah hmun i chang a,
Biakbukah i langsar a,
Inneihnaah an chelek che a,
Thihnaah i la tangkai leh zel a.
Hmangaihnaah chenin i inrawlh a,
Em em che hian!

Romantic leh 'tic lohvah te,
Zei leh zei lohvah te,
Awmzia i nei a.
I par azir leh,
I rawng put azirin,
Hun leh hmun i nei hrang zel a.
Ngaina lo che pawhin,
Tihnat che an duh lo;
Ranin an tluk lo che!
Hringmi tana hnawk,
Khuaiin an lawm che a;
Hringmite tana mê -
Phengphehlepin an bawm che.
I mak em em e!

I thla la nalh thiamin,
Chawimawi an hlawh a.
I lem ziak thiamin,
Hlut a hlawh a.
Hlaa an phuah thiam che leh,
Sak a hlawh leh em em bawk si.
Khawi hmunah pawh,
Eng tik lai pawhin,
I par vul chuk a ni ber.

Mit leh beng hian,
A zawng che a, a hai lo che.
Fur ruahin a nan hrep hnu che leh,
Thal thli thaw vuk vukin a nuai chang te;
Thlasik khaw vawtin a hmeh chang te leh,
Nipui ni sa i tawrh chang pawhin,
I mak e, an iai chuang lo che!
Duat taka siam,
Duat taka enkawl,
I ni reng si a.

I sawi fiah nan,
Eng dang a ngai lo;
Thil dang sawi fiahna,
I ni si a.


 April ni 20, 2021 khan ka ngaihtuahnaah pangpar a lo lut a, a vanneih bikzia ka ngaihtuah a, ka ziak chhuak ta ngawt mai a ni. Thil dang pawh a rawn lang zut zut! - TS Khupchong

Share:

07 April 2021

Ka hming a tel em?

Mihringina kan ngaih pawimawh ber chu keimahni a ni a, keimahni tan kan nung a, kan thawk a, kan thaw a. Kan hming a lan loh kan hlau va, a lansarh kan duh a, khawi kipah kan zawng a. A zau thei ang berin thang se kan ti a, miin hria se kan duh a. Mi tam zawkin kan hming a hriatna tur a nih phawt chuan sum tam tak pawh sen kan huam thin a ni.

Min ko mâwl tawpte ai chuan kan hming ngeia min kote kan hre reiin kan ngaina bik a; kan rin loh deuhvin kan hming ngeia min koh hian kan hlim veng veng a, kan hriat chianten kan hming ni chiah lova min koh hian kan ner nak zel thin. Chuvangin mi dangte hming hriat theih leh chhinchhiah theih hi malsawmna hlu tak a lo ni ta rêng a.

Hming hi a nihna takah chuan chhinchhiahna mai a ni a, khawvela thil awm dangte chu sawi loh, mihringte hi hming nei miah lovin awm ta ila kan khawsa tlâng hleithei dawn hauh lo va, eng mah hi kan inkawh hmuh fuh hleithei dawn lo a ni. A pawimawh thlu ngang a ni ang, Kristiante'n kan inzirtirnaa mihring hmasa ber pawhin hming a nei a, kum sang tam tak a vei hnuah pawh hming sak hi kan la zawngchhang zel a nih hi.

Chuti khawpa pawimawh chuan kan thinlung a luah a. Thil tha lam sawinaa kan hming a lan chuan kan hlim ru veng veng a, thil tha lo lama a lo lan palh hlauh chuan kan zak leh chem chem a. Kan hming a chhe zawnga an sawi chuan kan thinur em em a, a tha zawnga an sawi leh erawh chuan sawi reng se kan duh leh hle si.

Khawiah pawh kan hming kan zawng a ni ringawt mai. WhatsApp group-ah i offline laiin i hming an lo sawi em tih hriat tumin i zawng a, YMA leh kohhran thalai inhmangin pawl chanchinbuah i hming a tel em tih hriat tumin i zawng a, thenawm khawvengten i hming an sawi em, thianho titi nikhuaah i hming an sawi em, puipunna hmunah i hming an sawi em tih i ngaihven hru a. Pun khawmna hmuna i hming an rawn puan phei chuan i phu zuk zel a nih kha.

Biak Inah hming kan lam a, zirna inah chuti bawk. Ni 100 inhlawhnaah kan lam a, thil tihkhawmna pawimawhah kan lam a. Chung hming lamah chuan a tel lote ai chuan a telte chu an nihlawh deuh nge nge thin. Mihring awmnaah tawh phawt chuan hming kan sawi a ni ringawt mai a, chuvangin kan zain Hminga leh Hmingi te kan ni a ni deuh ber.

Thih hnu piah lam ramah hming kan chhawm zui zel dawn em ka hre hauh lo va, Vantirhkohte pawhin hming an neih chuan hming kan nei zui zel tho chuan a rinawm. Hlaah pawh 'Khita hming an lam hun chuan' tih te pawh kan nei a, hming chu kan nei ngei dawn a ang. Kan khawvel hming kan pu zel ang nge, hming thar min saksak dawn tih erawh thih phawt loh chuan hriat a harsa a. Vanah hming an lam tak tak dawn a nih chuan, kan dam lai ngei hian khawvel hming lamna aiin chu Vana hming lamna hi kan ngaih pawimawh ber tur a ni ang.

Engtin nge Vana hming lamna kan ngaih pawimawh ang, engtin nge kan hming an lam ve theih ang, engtin nge kan hming a chuan ve ang, kan ti a ni thei, a chhanna kan nei khiau mai:

"Tin, heti hi a ni ang a, Tu pawh Lalpa hming lam apiang chu an him ang,’ a ti e, a tih kha" (Tirhkohte 2:21 )

Min Siamtu, Engkimtitheia pawhin a hming lam a duh a, a hming lam chu him min tiam a ni ber mai. Siamtu pawhin a hming lam a duh chuan a siama te hi chuan kan duh theuhvin a rinawm a. Chuvangin, mi hi an hmingin ko thin rawh, mi hming chhinchhiah tum rawh. Lalpa hming phei chu theihnghilh hlek loh tur.



Share:

Translate



Total Pageviews

Followers

He blog-a thu leh hlate hi a ziaktu phalna lo chuan engti kawng zawng maha chhuah chhawn phal a ni lo. Chhuah duh i neih chuan ka profile-a email-ah emaw, TS Khupchong link-ah emaw mi rawn contact dawn nia.

Popular Posts (Last 30 Days)

Recent Comments

Blog Archive

Powered by Blogger.

Ka luh ṭhinna