18 September 2017

Samuel Johnson pianchampha pualin

Google Doodle hi holiday pawimawh, thiltih pawimawh, mi pawimawh bik te thih/pian ni etc. hriatrengna atana hun rei lo te chhung emaw, ni khat chhung emawa Google homepage logo an siam thin a ni, Google Doodle hmasa ber hi kum 1998-a 'Burning Man Festival' puala an siam kha a ni a, Larry Page leh Sergey Brin te siam a ni nghe nghe.

Vawiin chu Google Doodle-ah Samuel Johnson hman a ni a; vawiin hi a pianchampha vawi 308-na niin, chumi hriatrengna leh amah chawimawina atan an hmang a ni ber. Johnson hian kum 1755 khan 'A Dictionary of the English Language' a siam a, he lehkhabu siam nan kum 9 zet hun a hmang an ti. Indian Express phei chuan, "one of the greatest single achievements of scholarship" tiin a fak nghe nghe a. A dictionary siam avang hian mi tam tak chuan, 'Father of Modern Dictionary' an ti hial a ni.

Johnson hi lexicographer a ni piah lamah, essayist, poet, literary critic te a ni tel bawk a. Kum 1765 khan 'The Plays of William Shakespeare' a tichhuak a, a 'Preface'-ah chuan Shakespeare-a tawngkam bungrua hmante sawifiahna a neih bakah, a thu leh hla sawifiahna te a telh a, hei hian ngaihhlut a hlawh hle a, literary criticism lama amah vawrh kângtu tak pakhat pawh a ni awm e. Keini, India ram hmarchhak kila chêng literature zirlaite tân pawh mikhual a ni lo.

Kum 1774 khan 'The Patriot' a print a, hetah hian ram hmangaihna chungchang sawiin, ram hmangaihna dik leh dik lo te a sawi bawk. April ni 7, 1775 khan thu dam rei tak mai, "Patriotism is the last refuge of the scoundrel," (let buangbar lo mai teh ang) tih chu a chhak chhuak nghe nghe. Amah hi alawm, "Mihring tehna rintlak ber chu a chunga thil tha lo titute a en dan hi a ni," titu chu. Lal Isua khan amah khengbettute kha, "Ka pa, anni hi ngaidam rawh, an thiltih an hre lo a ni," a tih kha! Johnson-a tehnaah chuan a tling hle ta ve ang.

Kum 1709 September ni 18-a piang a ni a, December ni 13, 1784-ah a thi. Kum 1838-ah a pianna in opposite, Lichfield's Market Square-ah a lim an din a, London leh Uttoxeter-ah a lim din a ni bawk. Thil chhinchhiahtlak ve deuh mai chu, Oxford khuaa Pembroke College-ah kum khat zet lehkha a zir a, sum leh pai harsatna avangin degree nei lovin a chhuahsan. Mahse, kum 1755-a a dictionary a tihchhuah hmain, Oxford University chuan Master of Arts (M.A) degree an pe der. Chu mai ni lovin, Kum 1765 khan Dublin-a inkulh Trinity College chuan honorary doctorate degree an pe a, Oxford University vekin kum 1775 khan he degree hi an hlãn ve leh bawk. Hei vang hi ni maw, "thiltih ropui hi chaknaah ni lovin taimaknaah a lang chhuak thin," a tih hi ni.

A thu pakhat duh deuh mai, Mizo tawnga lehlin tîm ve deuh ka nei a, chu chu ka thianpa kawp Rinkima (Seiji) ka lehlintir a. Chu a thusawiah chuan ram hmangaihna ril tak awmin ka hmu tlat pek. Mi tam tak, mahni chenna leh khawsakna thlahlel lo khawpa ram dang hnam dangin an chiahpiah, an chiahtui leh chiahzawp an awm laiin ani erawh chuan an hmunpui ber London chu a chawimawi thiam ngei mai!

"Mi'n London a nin chuan nun a ning tihna a ni; London-ah hian mihring duh leh awh zawng a kim si a."
Hei hi a pianna khuaa a lim an siam chu a ni
Share:

15 September 2017

Khawvel ngaihsan martarte

Ram tana nunna hlãna martar Capt. Thangrehlova
Mizo National Front (MNF)-in ‘Martarte Ni’ tia an lo vuah September ni 20 chu kan lo thleng leh ta reng mai. MNF chuan kum 1980 atangin kum tin an lo hmang tawh thin a, tu emaw thihchampha emaw, pianchampha emaw ni lovin, ram leh hnam tana nunna hlante hriatrengna ni a ni ber awm e. India ramah Mahatma Gandhi thih champha, January ni 20 hi ‘Martarte Ni’ atana hman thin a ni a; Orissa-ah chuan British ho lak atanga zalenna sualtu, duat leh duhsak taka ‘Punjab Kesari’ (Lion of Punjab) an tih hial Lala Lajpat Rai (1865–1928) thih champha November ni 17 hi ‘Martarte Ni’ atan an hmang thin bawk.

Mizoramah chuan a state pum angin September ni 20 hi ‘Martarte Ni’-ah hmang lo mah ila, MNF chuan ram leh hnam zalenna atana nunna hlân tate hriat reng nan, Mizote’n mitthi puala thla kan neih chhun ‘Mimkut thla’ (September) thla ni 20 chu ‘Martarte Ni’ atan a hmang a, MNF ramhnuai sawrkar (underground government) khan kum 1980 atangin a hmang tan a, MNF ni pawimawh bik paruk zinga pakhat a ni. Mizote hian hei lo hi Mizo zawng zawng huapzo ‘Martarte Ni’ dang kan nei reng reng lo. Ram leh hnam tana nunna hlantu zawng zawngte pualin Luangmual-ah ‘Martar Thlan’ siam a ni a, hei hi a ram pum ang pawha Mizo hnam martarte tana kan tih theih sáng ber a ni rih niin a lang.

Martar kan tih hi chi hnihin a then theih a, sakhuana lama martar leh ram inrelbawlna thil avanga martarte hi an ni. Rin dan leh ngaihdan, pawm dan inan loh avangin sakhuana lamah martar an awm thin a; dinhmun tha zawk emaw, dinhmun ngai luah tur emawa beihna avangin politics lamah martar an awm thin bawk. A eng martar pawh ni se, midangte tana leh ram tana nun hlântu an nih avangin an ropuina hi chuti maia sawia fiah zo chi a ni lo vang. Isua’n a thisenin sual lak ata mihringte min chhandam tawh a; Indian freedom fighter ropui Subhash Chandra Bose chuan, “Thisen min pe la, zalenna ka pe ang che,” tiin British laka zalenna sual turin Indian ho a lo sawm khawm chiam tawh bawk. Zalenna sualtute thisen man hi a va to em!

Athanasios Diakos (1788 –1821) hi Greek War of Independence-a an pasaltha hmingthang a ni. Kum 1821 kum tir atanga Grik hovin Turkey (Ottoman Empire) atanga zalenna an sual khan Diakos hi sipai rual hotu a ni. Hemi kum April thlaah khan Turkish sipaiho mi 10,000 zet chuan Greece chhim lama Grik sipai zalenna sualtute an bei a, Grik sipai mi tlemte-te chuan Alamana luikamah huaisen takin tan an lo khawh a, darkar eng emaw zat chu inbeihna rapthlak tak a thleng nghe nghe. A tawpah an sipai hotu Diakos chu hliam tuar chungin an man a, Turkish commander chuan an sipaia a tel chuan officer-a a dah tur thu te, Turkish nula hmeltha tak chu nupui atana a neihtir tur thu tein a thlem a, mahse, Diakos chuan a lo hnar fithla thak a, “Grik miin ka piang a, Grik miin ka thi leh ang,” tiin a lo chhang a ni. He a thusawi hian khawvel hriat a hlawm a, amah pawh khawvelin a ngaihsan phah hle.

Zoramin zalenna a sual laia zalenna sualtute thuvawn pawimawh tak pakhat chu, 'Felna avanga ram a that dawn chuan nang hmasa la, thihna avanga ram a that dawn chuan kei ka hmasa ang' tih a ni a, hei hi a takin an nunpui chiang hle. October ni 31, 1968 khan Mizoram khawthlang lam Lunghret-ah Mizo sipaite zan mu lai chu vai sipaihovin an bei a. Tlangval kum 20 mi Cpl. Lalnunmawia chu vai sipai hovin, “Inpe la, engtin mah kan tina lo vang che. I haw ang a, nunphung pangngai takin i nung thei ang,” tiin an thlêm a, mahse, Cpl. Lalnunmawia chuan, “Tuiah emaw, khawmualah emaw, boruakah pawh rinawm taka awm tura thutiam tawh kan ni a, nangni vaiho hmaah ka inpe lo vang,” tiin a lo chhang a, damna kawng duhthlan tur a awm reng chungin thihna kawng a zawh ta zawk a ni. Ani hi entirna pakhat mai a ni a, ani ang hi Zoram zalenna sual lai khan mi tam tak an awm.

Martarte hi an chên loh leh dai loh tur khawvel dintute an ni a; mahni nawmsakna zawnga theihna kan hman mek laiin kan khawvel hman a nawm lehzual zawk nan an nunna an hlãn a, an khawvel kalsanin midangte khawvel din tumin an hmanhlel a; khawvelah chuan a bak awm tawh lo, thil zawng zawng tawpna ‘thihna’ chu an hmuh loh tur an tu leh fate tân liau liau an thlang zawk thin. Khawvela an chanvo neih theih ve chhun chu ‘thihna’ a ni. Martarte hi thih ngawt lo deuh duhthlan tur tha zawk leh duhawm zawk pek an ni cháwk a, mahse, chung duhthlan tur duhawm leh tawktarh tuihnai paltlangin an khawvel an hlãn ta thin a ni. Hei vang ni maw, khawvel hian martarte hi a ngaisang a, a chawimawi thin. British Press mite’na ‘khawvela misual ber’ ti hiala an lo sawi thin, misual leh tawrawt hmingthang Aleister Crowley meuh pawh khan, “Martarte hi history siamtu diktak an ni,” a lo ti hial a; misual berte thleng pawhina an ngaihsan chu martarte hi an ni tlat a ni. Hei vang hian, khawvel awm chhûng chuan ram leh hnam tâna nunna hlãntute hming hi hmuhsitin a awm ngai lo vang.

Khawvel hian martarte a zah a, a ngaisang thin. Khawvela poet ropui ber ber — Lord Byron, John Dryden, Alexander Pope, Thomas Moore, Oscar Wilde, RW Emerson, WB Yeats, John Milton, George Herbert, Emily Dickinson, Victor Hugo leh mi langsar tak takte hi martarte chungchang phuah uar hlei hlei an ni a, thawnthu-ah pawh martarte chanchin tarlanna hi thawnthu ngaihnawm a ni thin. Khawvela lehkhabu chhut hnem ber Holy Bible-ah meuh pawh martarte chanchin a chuang a nih kha. Lemchan lamah lah ni se, martarte chanchin behchhana siam te chu khawvelin hmuhnawm a tih ber ber te a ni bawk. Kum 1857-a First War of Indian Independence-a phusa tak, hemi kum April ni 8-a kum 29 mi lek nia an khaihlum tak Mangal Pandey chanchin behchhana kum 2005-a an film siam, ‘Mangal Pandey: The Rising’ kha khami kuma India rama film sum hlawh chhuak tam ber palina a ni pha hial.

MNF-in kum 2016-a ‘Zoram Chhantu Martarte’ lehkhabu a tihchhuahah khan kum 1966-1986 chhunga Zoram chhan nana nun hlãntu mi 1700 vel hming tar chhuah a ni a; hriat chhuah theih tâk loh pawh mi thahnem tak an awmin a rinawm bawk. He Mizo Independence War a chhuah hma kum 100 hma lam, kum zabi 19-naa Mizoram-a sapho an lo luh dawna lo bei lêta nunna chânte pawh hnam martar an ni vek bawk. Chung martar zawng zawngte nunna hmangin kan vawiin khawvel hi lei a ni a; thisen tam taka lei kan ram neih chhun vawnhim leh venhim, chhanhim leh chhanchhuah hi thangtharte tih tur a ni lo thei ta lo.

Vawiina mite hian kan hnam martarte kha, ram tana an hlan a ropui ang hûin chawimawi thiam lo mah ila, thangtharte khawvela finna leh thiamna a sáng zel ang a, chhuan lo awm leh zel turte’n an khawvel dintute nasa taka chawimawi an duh hun a la thleng ngei dawn a; chu hun thleng pawhin, chu hun a ral hun thleng pawhin hnam martarte kha an thi ngai dawn reng reng lo a ni. Hnam martar pakhat Capt. Chhawnthuama hla ‘I hming a dai lo vang’ tih thunawn hmangin a tawp i khar dawn teh ang. Ni e, Mizo hnam martarte kan zah che u a, kan chhuang che u a, Mizo a awm chhung chuan in hming hi a dai ngai dawn reng reng lo a ni.

Aw i hming a dai lo vang,
Thang leh thar chuan tam ral mah se,
Zoram chhana i tuarna hian a man tawk e
Chham ang i zalna piallei hmun leh,
Zan mu chhîng lo doral karah
Kan tuanna mual tuai ang tharin
Nghilh ni i awm dawn lo.
Share:

Mihring hnehtu poetry

New York-a term thum chhung ngawt Governor ni thei Mario Cuomo chuan, "Politician te hi poetry hmangin an campaign a, prose hmangin ram an kaihruai," tiin a lo sawi tawh a, hei hian poetry ropuina leh an lo dah sànzia a tilang chiang hle. Poetry chu mi rilru hneh theihna nei, thiltihtheihna leh ropui bik riauna nei tih a sawi chiang viauin ka hria.

American hovin an ngaihsan em em, USA President hmasa ber nia an sawi, mi ropui, rothap leh rorum George Washington pawh kha African sal pakhat Phillis Wheatley chuan a ram kaihhruai dan ropui a tihzia chu poetry phuahin a thawn a, Washington chuan lehkha thawn let ve lehin, "great poetical talents" tiin a fak hial a, Massachusetts khawpui Cambridge tlawh turin a sawm chûk mai a ni. Phillis Wheatley hi American mihâng hmeichhiate zinga poetry dahkhawmna tichhuak hmasa ber niin kum 1773 khan a chhuak a ni.

US President John F. Kennedy rëng khan poet ropui Robert Frost a ngaina a. Kum 1961 January thlaa presidential inauguration neih a nih khan a poetry a chhiar chhuak a, president nemnghehna inkhawma poetry chhiarna hmasa ber a ni nghe nghe. Kum 86 mi Frost khan he hun atan liau liauva chhiar tura a phuah 'Dedication' chu chhiar chhuah a tum a, nimahsela, dawhsana a ding chhuak chu, ni êngin thlasik vur a chhun tlêt sût mai chuan 'The Gift Outright' tih chu chhiar lo thei lovin a siam a, a chhiar chhuak ta zawk niin an sawi.

Kum 1901-a high school a zawh khan a hnua US President ni zui ta Harry S. Truman chuan Lord Tennyson-a poem 'Locksley Hall' ziak chu a wallet-ah a dah reng thin niin a sawi a. "Paper-ah ka lakai a, ka tibo va, ka lakai leh a, chutiang reng reng chuan vawi hnih sawmthum vel lai chu ka lakai hman a ni," tiin journalist Merle Miller hnenah a sawi ve bawk. Chuti khawpa poet leh an poem-te'n ngaihhlut leh ngaihsan an hlawh vang ni maw, tun thleng hian chung mite thu leh hla chuan khawvel mite zir leh ngaihsan a la hlawh ta zel a ni.
Alfred Lord Tennyson
Khawvela hruaitu ropui tak takte hian poetry an ngaina a, anmahni tichaktu-ah pawh an hmang thin. Anmahni tih-elna poetry pawh a chhuak hnem nangiang reng a. Hmanlai Mizote-ah pawh chuti tho chu a ni. Khua leh khua inrun thin an nih angin intihelna hla an phuah nasa a, lal tana hriat nuam lo poetry pawh a chhuak nual niin a hriat. Tin, puipunna hmun leh intihhlimna hmunah te, ramvahna leh thil tihkhawmna hmunah reng reng poetry phuahin an chham nghal a, an lâm a, inawm tlei nan an lo hmang nasa tawh thin tih lehkhabu hrang hrang atangin hmuh theih a ni bawk. An hun laia poetry phuah thiamte chuan ngaihsan an hlawhin ka ring a, lalte pawhin an duhsak viau thin ka ring – C. Thuamluaia thawnthu ‘Engtin awm ta zel ang maw’ tihah pawh chutiang deuh chu kan hmu nghe nghe.

Nimahsela, chuti khawpa thlahtute'n poetry an lo buaipuia an lo tui chilh chung pawhin, kum zabi 21-na a lo nih meuh chuan Mizote thinlungah poetry zungzam chu a zuzi titih a, ral a ral riai riai zel chu a nih hi.
Share:

23 August 2017

Indian țheuh țheuh!

Assam tuilian avanga thi chu mi 151 zet an tling ta a, mihring 50,000 chuang zet chu relief camp-ah an awm mek a ni. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal leh a kaihhruai Minister/MLA-te chuan theihtawpin kawng hrang hrangin chhanchhuah hna leh țanpuina an thawk mek zel bawk. Chief Minister hian India ram Prime Minister Narendra Modi chu thil awmzia hrilhin, Prime Minister hian Assam tuilian an ngaih pawimawh thu leh central ațanga puihna awm thei ang anga a puih tur thu a lo hrilh tawh nghe nghe a; tuilian tuara thite hi an chhungte hnenah Rs. 5,00,000 țheuh pek an ni dawn ni awm tak a ni.


Hei mai a la ni lo, Bollywood lemchangtu lar, John Abraham pawhin thawhțanni khan Assam tuilian tuarte țanpuina atan event an buatsaih tur thu a lo sawi tawh bawk. Hei hi Assam Chief Minister Sonowal leh Finance Minister Himanta Biswa Sarma te hmalakna a ni a, John Abraham hian Assam state sawrkar nena an huaihawt tur thu a sawi nghe nghe. Hei hi Assam-a BJP an sawrkar tak vang a ni lo va, sakhaw dangtu an nih vang te a ni lem lo. Khuarel chhiatna an tawng ve a ni mai; nimahsela, anni chuan an tihtur chat chat an ti a, an koh tur chat chat an ko va, rapthlak hle mah se, chhiat tawh rau rauvah lukhawng a awm hle.

Assam state-a mihring cheng zat hi kumin hian mi 3,44,92,000 vel lai an nia chhût a ni a, district 25 zetah mihring nuai 32 chuang zet chuan tuilian hi an tuar a, tun hnai kum 30 chhunga Assam state-a tuilian an tawrh nasat ber nia ngaih a ni. Internet lamah te țanpuina (donation) an khawn nasa a, chuta țang chuan ei leh in tur bakah thawmhnaw leh medical camp te an buatsaih a ni. Bihar leh Uttar Pradesh tuilian lam chu han sawi tel rih lo mai ila.

Chutih laiin kum dang zawng aiin Mizoram pawhin tuilian kan tuar nasa a, Sairangah phei chuan, "Hetiang reng renga tuilian nasa hi kan la tuar lo," ti te pawh an awm nawk a nih kha. A dik ngei pawhin a rinawm. Mizoram chu tlangram a nih angin Assam te anga tuilian tuar nasa chi kan ni vak lo va, leimin erawh kan tuar nasa a nih hi. Chuti chung chuan kumina Mizoram hmun hrang hranga tuilian avang khan mi 12 zetin nunna an chân a, chênna in 877 zet chhiain mi 3500 vel nunphung a tibuai tihna a ni.

Mizoram chu kan vannei a, tlawmngai pawl kan nei țha em em a, tlawmngai pawl leh mi inphal te, pawl hrang hrangte kaltlangin țanpuina a lut ruih ruih reng a, Chief Minister-ah Relief Fund an chhung lut bawk a. Sawrkar pawhin a theihna kawng kawngah theihtawp tak meuh meuh a chhuah a, bialtu MLA-te pawhin an MLA fund ațangin țanpuina an theih ang tawkin an buaipui a ni. Chutih rualin sawrkar ai mahin mipui lam hi an thawk hlawk zawk ta emaw tih mai tur a ni. Kan rama kan tawn zen zen loh, tuilian avanga chhiatna rapthlak tak thleng avangin kan Chief Minister zahawm tak Pu Lal Thanhawla hian India ram Prime Minister Narendra Modi hi a be tawh em? Thil thlen dan kimchang a hrilh tawh em? Țanpuina awm thei ang ang a dil tawh em? Kei chuan a thâwm riva ka hre miah lo.


Mi țhenkhat chu an inti-Indian em em a, mahse, chhiat kan han tawh chiah hian an hnampui Indian ho hian an rawn ngaihsak tak tak em? An Indian sawrkarin a rawn buaipui em? An Indian țanpuina an dil ngam em? Mizote leh Mizote bawk hi a ni inpeizawna ințanpui tawn țhin zawk chu ni. Mizote'n chhiatna rapthlak tak tak kan tawh — kum 2013-a Laipuitlang leimin (CM berin a zinsan daih) te, bus chesual rapthlak tak tak leh quarry chim avanga thihna thleng țhin te, in kâng leh thil ei sual avanga thih leh chhiat tawh hrang hrangah te hian țanpuina kan hmuh tam zawk chu mipuite thawhkhawm a ni tih phat rual a ni lo. Hetiang nikhuaah hian Indian ho khuan min hmu unau em em chu ni sela, keini chêt aia nasa sain an rawn che tur, nge a ko eihtu tur sawrkar a chêt duh loh vang zawk ni ang?

Kei chuan, Indian hluah kher lovin Mizo em em ila a tawk ka la ti reng mai; Indian leh Mizo chu sawi hran luih ka la duh reng. Thil hrang hrang avang te, kawng hrang hrang avangtein ngaihngam leh huai taka 'kei chu Indian ka ni' han tih pàng pâng hi ka la tîmin ka la inthlahrung tlat nia! Inthlahrung zel pawhin ka inring.
Share:

24 July 2017

Police station-ah darkar khat

Mizoram leilung fate chanvo kaltlanga MBBS zir tura Chakmate thlan an nih duh loh lantirna chu kan hriat theuh angin, July ni 20, 2017 khan Higher & Technical Education Technical Wing kawt, Chaltlangah neih a ni a, Mizo Zirlai Pawl (MZP) huaihawta neih niin zirlai kalkhawmte'n Counselling nei tur Chakma zirlaite dan an tum a ni. Hemi avang hian zirlai leh police lamin hliam an tuar nual a; police lam chetna hlimthla pawh video hrang hrang hmuh tur a darh nghal chum chum bawk.

WhatsApp lamah thlalak hrang hrang a darh a, Facebook lamah a darh bawk a. Hemi chungchangah kei pawh hi ka lo tawt ve hle a, ka status lamah update tumin ka type teuh tawh a, post ta lo chuan Mizoram-a Chakmaho chanchin ka blog-a ka lo ziah tawh tho chu ka share ta ringawt a ni. Mahse, rilru dam thei hek suh! Facebook lama group lûn em em mai, Zo Sap Photographers' Society Facebook-ah thlalak ka upload a; ka thlalak upload chu, police hotu pakhatin zirlai naupang a rêk lai (ni awm tak), WhatsApp lama darh tawh hnu kha a ni a, a caption-ah 'Aizawl Police hotu zingah zirlai leh police innawr nikhuaa kut rang deuh an awm an ti. A hmingah pawh 'Duat' a tel an ti...' tih vel kha a ni. A dang pawh hetiang lam deuh chu a awm. Post hi an remove nghal vat avangin screenshot ka lo nei lo hlauh a, a nihna tak angin ka sawi chhuak thei ta lo (Screenshot nei chuan min lo thawn se).

Chu ka thil post chu police lamin an lo haw hle ni tur a ni, a thu ni lovin a thlalak zawk kha an lo ngaihaw hle a lo ni a. Tukin (Dt. 22nd July, 2017) khan kan țhianpa, City Police-a mi chuan ngamtlak takin ka thu post vangin mi rawn hau hrep tawh a, ka post caption-ah city police ka kheng tel zeuh a, an lo la na ve deuh a ni. Chutia mi rawn call-a mi rawn hau ngam kha a chungah ka lawm hle nge nge.

Chawhnu her dar 1 rik dawnah Police Station ațangin min rawn call a; dar 2:30-ah police station-ah lo kal tura min tih thu leh thu zawh fiah min duh thu a ni. A chhan ka hrethiam nghal mai a, ka kal tur thuin ka chhang a.


Police Station-ah chuan 2nd O/C hovin midang pahnih an lo awm a, darkar khat chuang teh meuh mai 'thu țha' min hrilh a, legal awareness min pe a ni ber e. Social media hman thiam a pawimawhzia te pawh a tel a, ka chhang ve bauh bauh bawk a, kan rei ta nek. A tawi zawngin kan inkawmna țhenkhat ka'n share ang che u.

OC: Khatiang kha kawng sira zung to to awm tawk tih chi a nia, kawng sira zung to to awm tawk lekah i inngai ami?
KEI: Ka pu, kawng sira zung to to awm tawk lekah ka inngai lo.

OC: Kha thlalak kha i capture a, nangman i rawn post avangin mi tam takin an hmu a, misual hmuhin an hmuh phah a...
KEI: Ka thlalak kha keima capture a ni lo. Ka rawn post hma khan whatsapp-ah a darh nasa lutuk tawh. WhatsApp-ah ka dawng a, khami group-ah ka post a ni. A video pawh ka dawng a, ka en lai khan khami rek lai tak kha ka lo en liam mai zawk a.

OC: A hrim hrimin a rek lo va, rek niin i hria em ni?
KEI: Video kan en vek a, rek chu a ni ber alawm. Police chet dan a hleihluak ve bawk a ni.
OC: Eng nge a hleihluatna? Thil a bul a bala hre lovin in hriat ang angin in sawi ve ngawt zel a.

KEI: Video a darh chum chum a, kan hmu vek alawm. Police chet dan kha a over ve deuh a ni (Police chet dan kha over a nih loh thu sawiin an țang ve nasa).

"A nih leh ka pu, khati em ema zirlaite in vaw nasa kha a âwm in ti em ni?" tia ka zawh chuan, "Khatianga pung khawm kha dan bawhchhia an ni a, keini chuan kan tih tur kan ti a ni," tiin min chhang a.

"In tih tur chu a ni a, mahse, khati em em lo deuhin a tih theih ka ring a ni. Mi tam zawk chuan dan lam kha an ngaihtuah lo va, hnam thilah chuan Mizo leh Mizo angin an thlir zawk a..." ka tih chuan, "Khatiang khan ti lo ila, office-ah lutin Chakma zirlaite kha an piai liam liam ang a, a hnam pum angin kan hming a chhe vak dawn a. Chakma zirlai kan țan vang a ni reng reng lo," tiin min chhang a.

"A hma tlaiah zirlai an thinrim tawh tih in hria a, Chakma zirlai kha in hruai lut lui alawm," ka tih chuan, "Keini chuan dan angin thil kan ti mai a. Kan hotute'n ti tura min tih chu kan ti mai a ni," tiin min chhang a.

"Police chuan in tih tur in ti a, a awm lutuk. A nih leh ngati nge mi hlau tlanchhe tawh pawh in um zui țawk țawk a?" ka tih chuan, "Engah nge kan um zui loh ang? Pungkhawm te kha kan hnawh darh loh chuan an lo let leh ang a, a ngai te bawkin kan innawr leh dawn a. An vaia hnawh darh vek kha kan tum alawm," a ti a. Israel Ni Ruk indo te, India leh Pakistan ramri buaina te a rawn sawi kai a, "Anni chu ram leh ram a ni a, hmelma leh hmelma a ni a, an um ang chu," tiin ka chhang a, a nui mai a.

"Social media hi hman sual a awl a, tun hnu zelah pawh fimkhur tawh ang che," min tih chuan, "Social media hi a chak tawh lutuk a, dan theih a ni lo. Ka post hma khan a darh nasa lutuk tawh. Post lo pawh ni ila, midangin an post sup sup ang," tiin ka chhang.

"Hetianga innawrna hi a la awm zel ang a, keini chuan dan angin thil kan ti zel ang," a tih chuan, "Khatianga hleihluak taka in che zel a nih chuan mipuiin an thlawp lo telh telh ang che u," ka ti ve a ni.


[Ka lungawi loh thu ka sawi ve nasa! Zawhna min zawh aiin ka zawh a tam zawk awm e].

MNYF-a ka thawhpuite'n PS kawtah min lo tawiawm a ni

Share:

13 June 2017

Vai sipai hmaa inpek aia thih thlang zawk Mizo tlangval

Kum 1968 kum tawp lam khan Zampuimanga Battalion CO Col. Haleluia chuan Aizawl-a la awm ang angte khawma East Pakistan-a hruai turin thupek a chhuah a. Tichuan, section khat vel chu Mizoram lamah an rawn chuang chhuak a; East Pakistan pana an chhukthla leh lam chu section lam leh army headquarter lam an ni a, Army Chief Gen. Thangzuala te nen an ni.

October ni 30, 1968 khan Lunghret khuaah an chawl a; hetih lai hian Lunghret khuaah Mizo in hnih chiah an awm tih Pu H.D. Rongenga, Rawpuichhip khua, khatih laia kum 15 mi lekin a sawi. Khaw daifem hmun rem takah ralvengtu pahnih an indah a, chung in pahnihah chuan, a chhak zawkah Army Headquarter lam an riak a, a thlang zawkah section lam an riak a; an vaiin Zampuimanga Battalion mi vek an ni awm e.
Pu HD Rongenga'n kum 49 hnuah a ruang phum pahnihte kuang thla a lakpui
Tichuan, hektu an awm avangin October ni 31, 1968 zing khawvar dawn hnaih lamah vai sipaiho an kal a, ralvengtute awm lohna lamah awmin an inhmu lo tawn ve ve a, tichuan, in pahniha tui taka mu te chu vai sipaihovin an kah chilh ta a ni. A hmunah hian Mizo sipai pahnih - Sgt. Lalrinthanga, Maubawk khua leh Cpl. Lalnunmawia, Mission Vengthlang te chu an thi a, hliam eng emaw zat an awm a; chung hliam zingah pahnih chu man lohvin himdamin an chhuak a, a bak chu vai sipaihovin an man ta vek a ni.

Sgt. Lalrinthanga hi in chhak zawka riak a ni a; chutia vai sipaiin huala an kah chilh lai chuan a naute hnenah, "Ka chhuak hmasa ang a, ka chhuah theih chuan in lo chhuak zui dawn nia," a ti a. Kawngka atanga a chhuak chu a chalah tak mai an lo kap a, ka pawh chhawn lovin a boral nghal a ni. Hei hi mi thenkhat chuan, 'khuaa a kal liam tur hnung lam atangin an kap' tiin an sawi a, mahse, he inkahnaa tel Pte. Thanchungnunga chuan, kawngka atanga a chhuak an kahhlum thu sawiin, "Pawna ka chhuak chuan a ruang hi ka pal nawk a ni," a ti nghe nghe.

Hetianga ral hlauhawm hmaah pawh naute hmasaktir lova hma a hruai ngam hi, Sgt. Lalrinthanga hi mi huaisen leh chhuanawm tak a ni tih a chiang hle. He ina riak midang zawng chu thi an awm lo.
Sgt. Lalrinthanga
Cpl. Lalnunmawia hi in thlang zawka riak zinga mi a ni. A awmna in an hual beh vek avangin chhuat dap awngah an put ru a, Cpl. Lalnunmawia pawh a put thla chu in hnuaiah an lo huap chep a (hei hi khum hnuai nia sawi te pawh an awm), vai sipaiho chuan, "In pu Laldenga hian a bum che u a ni. Inpe la, engtin mah kan tina lo vang che a, nunphung pangngai takin i nung thei ang," an ti a. mahse Cpl. Lalnunmawia chuan, "Tuiah emaw, khawmualah emaw, boruakah pawh rinawm taka awm tura thutiam tawh kan ni a, nangni vaiho hmaah ka inpe lo vang. Hortoki-a vai sipai captain pawh kha ka kahhlum a nih kha," tia a lo chhang chu an kaphlum ta a ni.

Cpl. Lalnunmawia hi L/Cpl. Dailova, he inkahnaa telin a sawi danin, tlangval kum 20 mi vel, hmeltha tak mai leh palian tak niin a sawi.

Mahni nunna humhim theih reng si-ah, vai sipaite hnena inpek aia thih a thlang ta mai hi, Mizo sipaite kha hnamah leh an tumah an lo va han chiang em! An rinawmna leh huaisenna kha a va ropui tak em tih loh theih a ni lo. An ruang hi Lunghret (tunah chuan khaw ram a ni ta) khaw daia thingpui huanah Rawpuichhip mi paliin a thlan laiin an phum a, June ni 12, 2017 zingkar khan Ex-MNA Association bultumin phawrh leh a ni.

He inkahnaa tel pakhat L/Cpl. Dailova hi Army Chief Thangzuala vengtu (guard) a ni a; ani hian he inkahna thlen dan chungchang han sawi chhawn leh chi tawh loh thil eng eng emaw min hrilh a ni. L/Cpl. Dailova hi vai sipaihovin a nu leh pa an tihhlumsak a, a nu phei chu an pawngsual a ni. A thinrim chuan phuba a la a, kum 1973 khan Kawnpui khuaah a nu leh pate tihlumtu vai sipai hotu Major Iqbal-a chu a kaphlum a. A nghawng a tansak a, a serh hlehsakin a hmuamtir a, a lu chu thingtuai hmawrah sawh burin khawlaiah a sawh phun a; a hun laiin sawi a hlawh hle.
Veilama mi hi Pte. Thanchungnunga a ni a, a palian zawk hi L/Cpl. Dailova a ni;
An pahnih hian inkah laia awm ve ve an ni
Mizo hnam pasaltha martarte pahnih hi thlan khur khatah zalh dun an ni a, an thlan hi lungpheka khuhin an hming an lo ziak a ni. A ruang laih chhuah lai hian an kawr leh kekawr te a la awm a, an sipai kekawr ipte pawh a la awm bakah, an kawnghren buckle pahnih pawh laih chhuah a ni bawk. An whistle pahnih, an phum tel erawh chu hmuh zawh a ni ta lo.
Hei hi an thlan a ni a, a hungna hi an thlan lo zawng chhuak hmasatute siam a ni
Mizo sipaite kha 'Felna avanga ram a that dawn chuan nang hmasa la, thihna avanga ram a that dawn chuan kei ka hmasa ang' tiin an inzirtir thin a, he an thu inzirtir hi heng Mizo pasaltha pahnihte hian a takin an hlen ta a ni. Thangtharte hian an hmabak chhunzawm tur kan va ngah em!
An thlan laihnaa kalte - anni hi Rawpuichhip YMA member thenkhat leh,
Rawpuichhip, Lengpui leh Aizawl-a Ex-MNA Association lam an ni

*** Martar ruang phawrh lai video leh, mi thenkhat kawmna en duh tan Mizo hnam martar ruang phawrhna (Sgt. Lalrinthanga & Cpl. Lalnunmawia)-ah hian en theih a ni e.

*** 'Ruhro' tih awm tak hi 'ruang' tia hman vek a ni a; 'ruang' ni tawh chiah lo mah se, kan returnee-te'n an thiante hi 'ruhro' tia sawi an la phal loh avangin an duh dan kan zahsak a ni.

*** Pte. hi Private tihna a ni a, Cpl. hi Corporal tihna a ni a, L/Cpl. hi Lance Corporal tihna a ni a, Sgt. hi Sergeant tihna niin Gen. hi General tihna a ni bawk.
Share:

31 May 2017

Hnam martarte an inpuiah an lo lawi leh ta

Vawiinah khan Mizoram zalenna sual laia ram tana martar mi pathumte ruhro chuan a INPUI a rawn lawi lut leh ta! Heng mi pathumte hi Capt. Rumliana, Tualte; L/Cpl. Lalhmuakliana, Zemabawk leh L/Cpl. Lalnghilhlova, Lungmuat te an ni a, Vanapa Battalion-a mi vek an ni.
Kum 1967 kum tir lam khan Mizoram sawrkar khan Mizo National Army (MNA) leh Mizo National Volunteer (MNV) chu mumal taka kaltir a tum avangin, an inawpna dan leh battalion hotute pawh a siksawi a. Lt. Col. Biakchhunga chu Zampuimanga Battalion Commanding Officer (CO) atana ruat thar niin CO charge la turin khawthlang lam a pan a.

Hetih lai hian Army Chief ni lai Gen. Thangzuala Sailo chuan khawthlang lam a lo fang ve mek bawk a; chungte nen chuan April ni 9, 1967 khan Sertawkzawl-ah an intawk khawm a ni. Sertawkzawl hi Hortoki khaw bul lawka awm niin ram buai lai khan sawi khawm zingah a tel a, tunah chuan khaw ram a ni ta.

Sertawkzawla riak tura an inbuatsaih lai chuan zanah Capt. Rumliana chuan, "Captain ka nih vangin ka duty lo bik tur a ni lo. Ram leh hnam tana rammu vek kan ni a, ka awl bik lo vang," tiin khaw daiah a duty ve ta a. Chutia an duty lai chuan tlangkawng atang leh Tlawng luikam lam atangin vai sipaiho an rawn kal ta thut mai.

Capt. Rumliana chuan kap ta lo chuan Gen. Thangzuala Sailo te chu kaitho turin a tlan thuai a, Gen. Thangzuala te hi himdamin an chhuak thei ta a; nimahsela, vai sipaihovin an rawn nangching zui tak avangin Capt. Rumliana leh a thiante pahnih chuan ram tan an nunna hlu tak mai an hlan ta a ni.

Martarte ruhro phawrh tur hian Ex-MNA hruaitute chu thawhtanni khan Hortoki panin an chhuak a; Hortoki Joint YMA-te chuan a bul atanga a tawp thlengin an lo buaipui a, Mizo tlawmngaihna hi a hlu takzet mai. Sertawkzawl YMA-in heng martar pathumte thlanlung hi tha taka an lo phun avangin an thlan awmna pawh awlsam takin an hre thei.

Vawiina chawhnuah khan Mizo Hnam Run-ah heng martarte ruhro hi luhpui a ni a, ram tana martarte'n an inpui an lawi lut leh ta a ni. A hmuahna inkhawm hi rei lo te hman a ni a, martar chhungte pawh an tel. Martarte ruhro phawrh hi politics-a inbeih nan an hmang fo va, a pawi takzet. Kan ngaihdan a ni lo a nih pawhin, Mizoram zalenna sual kan thlawp lo a nih pawhin, martarte thisen leh thlarau bakah, an chhungte zahna avang talin ngawih ngam mai a va tha thin em!

Heng martarte nupui leh fanau te, an unau te, an chhungkhat lainate hian an fapa, an pa, an unaute hi an hmuh hnuhnun berah kha chuan tlangval thatho leh hrisel tak niin, ram leh hnam tana feh chhuaka dam taka haw leh ngei tum an ni ngei ang. Nimahsela, an hmuh leh meuh chuan kum 50 chuang lo liam tawhin, an ruhro bak chan an nei tawh lo. An chhungte lunglen turzia leh an ngaihtuahna a thar leh turzia te dawnpui loh theih a ni lo.

Heng Mizo hnam martarte'n an thisena an ziah hnan hnam thuthlung hi, keini thangtharte hian chhunzawm ila, a thawk chhuak thei lote pawhin i hlatsan lo vang u. Kal hla tawhte pawh kan thinlungah Mizo hnam rilru lo tho leh sela, hnam tana beitu, an ruang - mahni in lum mai ni lo, mahni khaw kawtchhuah pawh thleng zo lova piallei dai bela fam chang tate hmabak i chhunzawm zel ang u.
Share:

22 May 2017

YouTube-a Mizo rap music video en hlawh zual 10

Mizoramah internet a chak telh telh a, YouTube entu an pung zel ni pawhin a hriat a. A bik takin nikuma Jio 4G free-a a hman theih khan Mizo zingah YouTube tlawhtu an tam phah ngei ni pawhin a lang. Mizo kutkawih liau liau music video pawhin entu nuai an kai tar fer fur a; nikuma Lilzo leh Ricky Drac an rawn lar phei kha chuan, YouTube-ah Mizo rap awm ang angte'n thlirtu an ngah hlawm hle.

Hei le, YouTube lama Mizo rap music video upload (a theih chin chinah official video) zinga en hlawh zual 10 ka thlang chhuak a. Heng 10 bakah Mizo rap music video, entu nuai chuang nei a la awm nual. Tin, video thenkhat chu official video an upload ni lo, midangin an lo re-upload a awm ve leh bawk a, heng hi top 10 chhiarnaah telh a ni lo; chutiangah chuan official music video zawk lak zel a ni.

Heng top 10 zingah hian Lilzo telna music video hi 4 ngawt a awm a, RickyDrac telna music video hi 3 a awm bawk. Top 10-te chu i han tlar thla den den teh ang. A title zel hi an video link a ni a, view, comment leh like & dislike hi he thu buatsaih hun May ni 22, 2017 zan dar 9:30-a a dinhmun a ni e.

He video hi vawi nuai 6 chuang teh meuh mai en a hlawh tawh a, nuai 7 a kai tep mai. Thla rei lo te hnuah view hi nuai 10 a kai ngei a rinawm. A upload-tu hi KC Video Production a ni a, YouTube-ah kumin hi a kum 2 awmna tur a ni ta.
2. Lilzo - Ka sawm che
Hei pawh hi Lilzo tho a ni a, vawi nuai 5 chuang fe en a hlawh tawh a ni. A upload-tu hi John Chhana a ni a, nikum, 2016 kum tawp lama a lar vanglai taka upload a ni. An upload hun ngaihtuah chuan view a pung chak hle tih a hriat theih.
Pathumna pawh hi Lilzo tho a ni! En hlawh video pakhatna atanga pathumna thleng hi Lilzo single video vek a ni! A upload-tu leh music video siamtu hi KC Video Production tho a ni a, kum khat vel awrh YouTube-ah a la awm chungin, vawi nuai 4 chuang teh meuh mai thlir a hlawh tawh a ni.
Palina hi krismas hla a ni ve thung. Dr. Reuben leh a nu Dr. Louis Hauhnar-in 'Kumhlui liam tur' tih hla an sak kha a ni a, kum 2015 krismas dawn tepah khan upload a ni. Tun thleng hian vawi nuai 3 chuang zet thlir a hlawh tawh. Krismas dawnah chuan play a hlawh chho zelin a rinawm a, view hi la tam dawn chauhvin a rinawm.
Ricky Drac a rawn lang ve ta. Gospel rapper lar tak 'Facebook' tih hla rawn champion-puitu Boyz of God (BOG), gospel singer lar chho mek Hlimhlimi leh rapper tho Rafada te nena an sak a ni a, nikum, 2016 kum tawp lama YouTube-a upload ve chauh kha a ni a, tunah hian vawi nuai 3 chuang zet en a hlawh tawh. Tunlaia Mizo YouTuber zinga lar chho mek leh lar chak tak IN-HOUSE PRODUCTION siam leh upload a ni; he channel hi YouTube-a Mizo channel zingah chuan subscriber ngah ber dawt a ni mek.
Hei pawh hi Ricky Drac telna tho a ni. He hla atang hian Ricky Drac-a wordplay, alliteration leh rhyme a thiamzia leh a thukzia a lang chiang hle. Sangtei Renza aw sang kang vahin a thunawnah a rawn vawrh leh bawk nen, hla nung tak a ni. Nikum chawhma lama upload a ni a, tunah hian vawi nuai 2 chuang zet thlir a hlawh tawh a ni.
Champhai pum chhuak Triau Trackx an rawn lang ve thung ta a. 'Hnih leh li' atanga rawn lar Naupang Kawlhrawng rap a ni ve thung a, music video hmuh nuam tak a ni. Top 10-a lang zingah he hla hi upload hmasak ber a ni a, kum 2013 kum tawpa upload a ni a, tun thlengin vawi nuai 2 chuang zet en a hlawh tawh a ni.
Lilzo a rawn lang leh ta a. Mizo rap lama sulsutu, Mizote leh rap music sawi ruala a hming chuang reng tawh tur Vincy nena an rap a ni a, a upload-tu leh siamtu hi KC Video Production tho kha a ni. Kum 2014 kum tawp lama upload niin tun thlengin vawi nuai 2 dawn chu en a hlawh ta.
Mizo rap zinga sulsutu, a bikin Mizovin English rapper kan neih hmasak Michael M. Sailo a rawn lang ve leh ta a. Ani hi 135 angin a rawn inlan a, Mizo lengzem hla satu lar Zorinzuali Khiangte nena an hla sak 'A rem tawh lo' an rawn hit-pui a ni. A rap tak hi a tam vak lo nachungin telh loh chi erawh a ni chiah lo. Nikum hmasa, kum 2015-a Michael M. Sailo upload niin tun thleng hian vawi nuai 1 chuang fe en a hlawh tawh a, nuai 2 kai vat tura ngaih a ni. Michael M. Sailo hi hmanni lawk khan bike accident avangin a boral a, zaithiam tam tak a lo promote chhoh te ngaihtuah chuan a uiawm takzet; Mizo music industry-a a contribution hi theihnghilh a ni tawh ngai dawn lo a ni.
A tawpna ber hi RickyDrac leh BOG telna tho a ni a, rapper Murphy pawh a tel bawk. Gospel hla tha tak a ni. Nikum, 2016 kum tawp lama upload niin tun thleng hian vawi nuai 1 chuang thlir a hlawh tawh. He video hian kumin March thlaa 10-na hauhtu Kyusho Waza ft Feli Fanai - Khuanu Samsuih a rawn pet chhuak a ni.
Share:

Incheina

Kum 2003 ni tain ka hria. Ka la hriat reng chu, pawl 7 kan zir kum a ni a, kum bul sikul kan kal țan ni chuan tlar hmasa berah ka țhu a; ka hnungah hmeichhe pahnih an țhu bawk a. Chumi ni chuan t-shirt nghawng bial, tukkhum hnuai zawn țet hi ka hâ a, chu chu ka hnunga țhu hmeichhe pahnih chuan an kawk a, an nui an nui mai a, hrehawm ka ti hle. Anmahni kha ka haw lo va, mahse, ka t-shirt kha ka hua a. Rah hrual nawk nawk ka châk a, hâl ral daih ka châk a, min tizaktu a nih avangin ka haw ngawih ngawih a ni. Khami ni ațang khan ka ha nawn leh ngai ta lo.

Dolly Parton-i 'Coat of Many Colors' ang em hi chu inbel ngai lo mah ila, kekawr mawngbel na na na chu ka ha rei hle. Mi nei zawkte lah hian silhfena pawp lo tur lai pawp awm te, țet lo tur lai țet awm te an hmu thei țhin khawp a; heng thil zawng zawngte hi incheina ngaihthah leh ngainat loh vang a ni lo va, retheih vang a ni. Italian fashion designer lar Elsa Schiaparelli-i'n, "Hun khirh leh harsa tawn lai hian incheina hi thil huatthlala tak a ni," a lo tih hi a dikzia hre chiangtu ka ni.

Pawl 9 ka zir kum khan kum tluanin mi smartshoe hlui min pek chu ka bun țumtla țhak. Hei hi ka smart vang leh smartshoe ka ngainat vang a ni lo, bun tur dang ka neih loh vang a ni. 1st yr BA ka zir kum khan sneaker pakhat ka bun țumtla țhak bawk. Hei hi sneaker ka ngainat vang a ni lo, a dang bun tur ka neih loh vang a ni. M.A ka zir thleng pawhin pheikhawk hi a chhuat pawp thleng rakin ka bun țhin a, fur ruahtui tlak lai hi chuan mawza chungah polythene ka bun hnan țhin.

Sikula uniform inang tlang neih hi thil țha tak a ni. Thawmhnaw nei deuh leh nei lo deuhte inang tlang taka min khairualtu a ni a, sikul uniform hlutna hre chiangtu niin ka inhre ve. College-ah chu chu a chiang zualin ka hria. T-Shirt hi a man a tlawm a, hak a nuam a, ka ngaina bawk. A rawng dák rak thlenga ha țhin ka ni a, tun thleng pawh hian ka ni. Incheina ngainat loh hi ka inzir a ni lo va, ka neih miau loh avangin ngaina lovin ka awm lo thei lo a ni zawk.

Tun hnu, eng pawl pawlah emaw ka inhman hnu hian loh theih lohva neih baka inchei a ngaih chang a awm ta fo mai a, hrehawm ka ti țhin. Ka thawh chhuah tawk chiah hi silhfen ka lei a, ka inbel țhin; chu chu ka lungawina pawh a ni. Incheina atan sum pawh ka sêng tlem khawp. A chang chuan, silhfen hi min timilem lehzualtu niin ka hre fo bawk. A aia mamawh zawk dang ka ngah avangin incheina atana sum sèn hi hreh tak têin ka hreh a, hmun pawimawha kala thil pawimawh tih dawn hi ka buai ru fo rêng bawk.

An duh dana inchei tura min duhtu chuan a hmanrua min pe sela, ka inbel mai ang. Min pe thei dawn a nih si loh chuan an duh dana inchei turin min beisei suh se. Incheina hi min tizahawmtu leh zuamawma min awmtir theitu ni mah se, mi ropui kan nih leh nih loh hriltu a ni lo. Polish physicist, khawvel mihring piang tawh zinga Science subject pahnih (Physics & Chemistry)-a Nobel Prize dawng kawp thei awm chhun, Marie Curie pawhin silhfen pakhat bak a inbel ngai lo.
Share:

20 May 2017

Dihmunzawl-a in rangkachak, leivung tangkarua leh chinai lunghlu kha

"PHE building aia lian daih leh tha zawk Dinthar Presbyterian Kohhran Biak In thiattuin Rs. 2,00,000-in a thiat ngam," -T. Sangkunga, MLA

Nikum lamah khan SIPMIU chuan Tlawng lui bula Dihmunzawl-a Water Treatment Plant thiah nan cheng nuai 63.08 a seng a nih kha. Khatih laia Mizoram Assembly hnuaia Estimate Committee Chairman Pu Lalrinliana Sailo chuan, "Power sub-station dinna hmun tur tihzâwlna (earth work) atan a hranpain cheng nuai 35 hman a ni tho a. Min hmin lo a nia. Fimkhur rawh u," a ti nghe nghe. Pu T. Sangkunga meuh pawhin, PHE building aia lian daih leh tha zawk Dinthar Presbyterian Kohhran Biak In thiattuin Rs. 2,00,000-a a thiah ngam thu a sawi tih chanchinbu lamah a lang.


THIL PAWIMAWH TE:
* He in thiat tur zawnna (auction) hi an nei miah lo va, a thiat turin SIPMIU-in contractor an pe tawp mai a ni.
* Water Treatment Plant hmunhma paih fai nan cheng nuai 6.42 an seng.
* Tlawng luia chinai paih nan cheng 69764.4 an seng.
* Leivung paih fai nan cheng nuai 42.94 an seng.

HETI ZAWNG HIAN
* He in thiat tur zawnna (auction) neih a ni miah lo hi a fel tawh lo sa hrim hrim. Sawrkar department building thiat tur chuan tender chhuaha auction neih a ni thin a, SIPMIU-ah chuan neih a ni ve lo va, an contractor khan a duh zat zatin a thiat mai dawn tih a chiang reng! He thilah hian SIPMIU Project Director Pu Valbuanga nge thiam lo, a phenah thiam takin midang an inrawlh zawk? A eng emaw zawk zawk a nih loh pawhin a ni ve ve ang.

* Water Treatment Plant hmunhma paih fai nan cheng nuai 6.42 an seng a, bawlhhlawh paihna man to ber a ni hial ang. MLA Pu Rina sawi ang a nih chuan Power Sub-Station hmun tihzawlna atan a hranin cheng nuai 35 hman a ni tawh a, hetah a hranin cheng nuai 6.42 a lo awm leh a, thil mak tak a ni! He lai hmun khat hi thuang hnihin an tifai ni tak maw!!! Eng pawh ni se, nuai 35 kha chu dahtha phawt ila. Aizawl-a Mission Veng-ah hian bawlhhlawh pahna man hi thla tin cheng 50 an chawi thin a, in 1000 vel lo awm ta se, thla khata Mission Veng-in bawlhhlawh paihna atana an senso chu cheng 50,000 tihna a ni a, Water Treatment Plant hmunhma paih fai nana an pawisa hman hian Mission Veng-a in tinte bawlhhlawh paih faina senso kum khat (thla 12) a phuhru thei zan a ni! Kum khat chhunga Mission Veng in tinte bawlhhlawh paihte hi hmun khatah dah khawm ila, Water Treatment Plant hmunhma an paih faite hmun khatah dah khawm bawk ila; BAWLHHLAWH HLU BIK chu a awm tih tu pawhin kan hmu thiam mai awm e!

* A bul lawka lui awm, Tlawng luia chinai paih nan cheng 69764.4 lai an seng a, he tlawng luia chinai hi helicopter an paihtir a ni lo maw? Aizawl leh Kolasib hi kilometre 80 chuang hreta hla a ni a, Dihmunzawl leh Tlawng inkar aiin a let 30-50 vel laiin a hla zawk awm e. Helicopter chuanna rate hi Rs. 1300 a ni. Tlawng luia chinai an paihna man hian Kolasib-ah vawi 53 zet i zin thei. A tlangpuiin Pawan Hans-ah seat 10 a awm a; tlawng luia an chinai paihna man hian nang bakah i chhungte paruk bakah, SIPMIU hotupa Pu Valbuanga leh UD & PA Minister Pu Zodintluanga leh in thiattu contractor te nen Kolasib-ah vawi 5 zet in kal thei tihna a ni. Dihmunzawl leh tlawng lui inkar tawi tea chinai paihna man hi a va tam em! A phurtu truck neitu/contractor chu tlawng luia nitina tui phur thin Mizoram University tui phurte'n nihlawh an va ti dawn em!

* Leivung paih nan cheng nuai 42.94 an seng leh tlat mai bawk a; leivung man tam a ni leh ta. A building/khawl etc. thiah nana cheng nuai 13 vel hmanga leivung paih nana cheng nuai 42.94 lai an hmang leh daih hi thil mak tak a ni. Leivung p He leivung hi a pung thei em ni tih zawhna a awm thei. A thuhrimin, Dihmunzawl in thiahna senso-ah sawrkarin cheng nuai 63.08 an seng, han tih hian sawrkarin an la na tlat a, a thiahna man ngau ngau chu cheng nuai 13 vel chauh alawm an ti zel. A thiat tura a hrana contractor la, bawlhhlawh paihtu tur pawh a hrana laa a hmuna thian faitu tur a hran theuhva contractor la an ni awm chuang si lo va, sawi hran phet an tum hi a mak riau.

Eng pawh ni se, khu lai in thiahna senso atana cheng nuai 63.08 lai sengtu contractor hi, mahni in saknaa leivung paih tur ilo fahrana han chhawr chakawm tak chu a nih hmel loh.
Share:

Total Pageviews

He blog-a thu leh hlate hi a ziaktu phalna lo chuan engti kawng zawng maha chhuah chhawn phal a ni lo. Chhuah duh i neih chuan ka profile-a email-ah emaw, TS Khupchong link-ah emaw mi rawn contact dawn nia.

Popular Posts (Last 30 Days)

Recent Comments

Blog Archive

Powered by Blogger.

Ka luh ṭhinna

Followers