24 July 2017

Police station-ah darkar khat

Mizoram leilung fate chanvo kaltlanga MBBS zir tura Chakmate thlan an nih duh loh lantirna chu kan hriat theuh angin, July ni 20, 2017 khan Higher & Technical Education Technical Wing kawt, Chaltlangah neih a ni a, Mizo Zirlai Pawl (MZP) huaihawta neih niin zirlai kalkhawmte'n Counselling nei tur Chakma zirlaite dan an tum a ni. Hemi avang hian zirlai leh police lamin hliam an tuar nual a; police lam chetna hlimthla pawh video hrang hrang hmuh tur a darh nghal chum chum bawk.

WhatsApp lamah thlalak hrang hrang a darh a, Facebook lamah a darh bawk a. Hemi chungchangah kei pawh hi ka lo tawt ve hle a, ka status lamah update tumin ka type teuh tawh a, post ta lo chuan Mizoram-a Chakmaho chanchin ka blog-a ka lo ziah tawh tho chu ka share ta ringawt a ni. Mahse, rilru dam thei hek suh! Facebook lama group lûn em em mai, Zo Sap Photographers' Society Facebook-ah thlalak ka upload a; ka thlalak upload chu, police hotu pakhatin zirlai naupang a rêk lai (ni awm tak), WhatsApp lama darh tawh hnu kha a ni a, a caption-ah 'Aizawl Police hotu zingah zirlai leh police innawr nikhuaa kut rang deuh an awm an ti. A hmingah pawh 'Duat' a tel an ti...' tih vel kha a ni. A dang pawh hetiang lam deuh chu a awm. Post hi an remove nghal vat avangin screenshot ka lo nei lo hlauh a, a nihna tak angin ka sawi chhuak thei ta lo (Screenshot nei chuan min lo thawn se).

Chu ka thil post chu police lamin an lo haw hle ni tur a ni, a thu ni lovin a thlalak zawk kha an lo ngaihaw hle a lo ni a. Tukin (Dt. 22nd July, 2017) khan kan țhianpa, City Police-a mi chuan ngamtlak takin ka thu post vangin mi rawn hau hrep tawh a, ka post caption-ah city police ka kheng tel zeuh a, an lo la na ve deuh a ni. Chutia mi rawn call-a mi rawn hau ngam kha a chungah ka lawm hle nge nge.

Chawhnu her dar 1 rik dawnah Police Station ațangin min rawn call a; dar 2:30-ah police station-ah lo kal tura min tih thu leh thu zawh fiah min duh thu a ni. A chhan ka hrethiam nghal mai a, ka kal tur thuin ka chhang a.


Police Station-ah chuan 2nd O/C hovin midang pahnih an lo awm a, darkar khat chuang teh meuh mai 'thu țha' min hrilh a, legal awareness min pe a ni ber e. Social media hman thiam a pawimawhzia te pawh a tel a, ka chhang ve bauh bauh bawk a, kan rei ta nek. A tawi zawngin kan inkawmna țhenkhat ka'n share ang che u.

OC: Khatiang kha kawng sira zung to to awm tawk tih chi a nia, kawng sira zung to to awm tawk lekah i inngai ami?
KEI: Ka pu, kawng sira zung to to awm tawk lekah ka inngai lo.

OC: Kha thlalak kha i capture a, nangman i rawn post avangin mi tam takin an hmu a, misual hmuhin an hmuh phah a...
KEI: Ka thlalak kha keima capture a ni lo. Ka rawn post hma khan whatsapp-ah a darh nasa lutuk tawh. WhatsApp-ah ka dawng a, khami group-ah ka post a ni. A video pawh ka dawng a, ka en lai khan khami rek lai tak kha ka lo en liam mai zawk a.

OC: A hrim hrimin a rek lo va, rek niin i hria em ni?
KEI: Video kan en vek a, rek chu a ni ber alawm. Police chet dan a hleihluak ve bawk a ni.
OC: Eng nge a hleihluatna? Thil a bul a bala hre lovin in hriat ang angin in sawi ve ngawt zel a.

KEI: Video a darh chum chum a, kan hmu vek alawm. Police chet dan kha a over ve deuh a ni (Police chet dan kha over a nih loh thu sawiin an țang ve nasa).

"A nih leh ka pu, khati em ema zirlaite in vaw nasa kha a âwm in ti em ni?" tia ka zawh chuan, "Khatianga pung khawm kha dan bawhchhia an ni a, keini chuan kan tih tur kan ti a ni," tiin min chhang a.

"In tih tur chu a ni a, mahse, khati em em lo deuhin a tih theih ka ring a ni. Mi tam zawk chuan dan lam kha an ngaihtuah lo va, hnam thilah chuan Mizo leh Mizo angin an thlir zawk a..." ka tih chuan, "Khatiang khan ti lo ila, office-ah lutin Chakma zirlaite kha an piai liam liam ang a, a hnam pum angin kan hming a chhe vak dawn a. Chakma zirlai kan țan vang a ni reng reng lo," tiin min chhang a.

"A hma tlaiah zirlai an thinrim tawh tih in hria a, Chakma zirlai kha in hruai lut lui alawm," ka tih chuan, "Keini chuan dan angin thil kan ti mai a. Kan hotute'n ti tura min tih chu kan ti mai a ni," tiin min chhang a.

"Police chuan in tih tur in ti a, a awm lutuk. A nih leh ngati nge mi hlau tlanchhe tawh pawh in um zui țawk țawk a?" ka tih chuan, "Engah nge kan um zui loh ang? Pungkhawm te kha kan hnawh darh loh chuan an lo let leh ang a, a ngai te bawkin kan innawr leh dawn a. An vaia hnawh darh vek kha kan tum alawm," a ti a. Israel Ni Ruk indo te, India leh Pakistan ramri buaina te a rawn sawi kai a, "Anni chu ram leh ram a ni a, hmelma leh hmelma a ni a, an um ang chu," tiin ka chhang a, a nui mai a.

"Social media hi hman sual a awl a, tun hnu zelah pawh fimkhur tawh ang che," min tih chuan, "Social media hi a chak tawh lutuk a, dan theih a ni lo. Ka post hma khan a darh nasa lutuk tawh. Post lo pawh ni ila, midangin an post sup sup ang," tiin ka chhang.

"Hetianga innawrna hi a la awm zel ang a, keini chuan dan angin thil kan ti zel ang," a tih chuan, "Khatianga hleihluak taka in che zel a nih chuan mipuiin an thlawp lo telh telh ang che u," ka ti ve a ni.


[Ka lungawi loh thu ka sawi ve nasa! Zawhna min zawh aiin ka zawh a tam zawk awm e].

MNYF-a ka thawhpuite'n PS kawtah min lo tawiawm a ni

Share:

13 June 2017

Vai sipai hmaa inpek aia thih thlang zawk Mizo tlangval

Kum 1968 kum tawp lam khan Zampuimanga Battalion CO Col. Haleluia chuan Aizawl-a la awm ang angte khawma East Pakistan-a hruai turin thupek a chhuah a. Tichuan, section khat vel chu Mizoram lamah an rawn chuang chhuak a; East Pakistan pana an chhukthla leh lam chu section lam leh army headquarter lam an ni a, Army Chief Gen. Thangzuala te nen an ni.

October ni 30, 1968 khan Lunghret khuaah an chawl a; hetih lai hian Lunghret khuaah Mizo in hnih chiah an awm tih Pu H.D. Rongenga, Rawpuichhip khua, khatih laia kum 15 mi lekin a sawi. Khaw daifem hmun rem takah ralvengtu pahnih an indah a, chung in pahnihah chuan, a chhak zawkah Army Headquarter lam an riak a, a thlang zawkah section lam an riak a; an vaiin Zampuimanga Battalion mi vek an ni awm e.
Pu HD Rongenga'n kum 49 hnuah a ruang phum pahnihte kuang thla a lakpui
Tichuan, hektu an awm avangin October ni 31, 1968 zing khawvar dawn hnaih lamah vai sipaiho an kal a, ralvengtute awm lohna lamah awmin an inhmu lo tawn ve ve a, tichuan, in pahniha tui taka mu te chu vai sipaihovin an kah chilh ta a ni. A hmunah hian Mizo sipai pahnih - Sgt. Lalrinthanga, Maubawk khua leh Cpl. Lalnunmawia, Mission Vengthlang te chu an thi a, hliam eng emaw zat an awm a; chung hliam zingah pahnih chu man lohvin himdamin an chhuak a, a bak chu vai sipaihovin an man ta vek a ni.

Sgt. Lalrinthanga hi in chhak zawka riak a ni a; chutia vai sipaiin huala an kah chilh lai chuan a naute hnenah, "Ka chhuak hmasa ang a, ka chhuah theih chuan in lo chhuak zui dawn nia," a ti a. Kawngka atanga a chhuak chu a chalah tak mai an lo kap a, ka pawh chhawn lovin a boral nghal a ni. Hei hi mi thenkhat chuan, 'khuaa a kal liam tur hnung lam atangin an kap' tiin an sawi a, mahse, he inkahnaa tel Pte. Thanchungnunga chuan, kawngka atanga a chhuak an kahhlum thu sawiin, "Pawna ka chhuak chuan a ruang hi ka pal nawk a ni," a ti nghe nghe.

Hetianga ral hlauhawm hmaah pawh naute hmasaktir lova hma a hruai ngam hi, Sgt. Lalrinthanga hi mi huaisen leh chhuanawm tak a ni tih a chiang hle. He ina riak midang zawng chu thi an awm lo.
Sgt. Lalrinthanga
Cpl. Lalnunmawia hi in thlang zawka riak zinga mi a ni. A awmna in an hual beh vek avangin chhuat dap awngah an put ru a, Cpl. Lalnunmawia pawh a put thla chu in hnuaiah an lo huap chep a (hei hi khum hnuai nia sawi te pawh an awm), vai sipaiho chuan, "In pu Laldenga hian a bum che u a ni. Inpe la, engtin mah kan tina lo vang che a, nunphung pangngai takin i nung thei ang," an ti a. mahse Cpl. Lalnunmawia chuan, "Tuiah emaw, khawmualah emaw, boruakah pawh rinawm taka awm tura thutiam tawh kan ni a, nangni vaiho hmaah ka inpe lo vang. Hortoki-a vai sipai captain pawh kha ka kahhlum a nih kha," tia a lo chhang chu an kaphlum ta a ni.

Cpl. Lalnunmawia hi L/Cpl. Dailova, he inkahnaa telin a sawi danin, tlangval kum 20 mi vel, hmeltha tak mai leh palian tak niin a sawi.

Mahni nunna humhim theih reng si-ah, vai sipaite hnena inpek aia thih a thlang ta mai hi, Mizo sipaite kha hnamah leh an tumah an lo va han chiang em! An rinawmna leh huaisenna kha a va ropui tak em tih loh theih a ni lo. An ruang hi Lunghret (tunah chuan khaw ram a ni ta) khaw daia thingpui huanah Rawpuichhip mi paliin a thlan laiin an phum a, June ni 12, 2017 zingkar khan Ex-MNA Association bultumin phawrh leh a ni.

He inkahnaa tel pakhat L/Cpl. Dailova hi Army Chief Thangzuala vengtu (guard) a ni a; ani hian he inkahna thlen dan chungchang han sawi chhawn leh chi tawh loh thil eng eng emaw min hrilh a ni. L/Cpl. Dailova hi vai sipaihovin a nu leh pa an tihhlumsak a, a nu phei chu an pawngsual a ni. A thinrim chuan phuba a la a, kum 1973 khan Kawnpui khuaah a nu leh pate tihlumtu vai sipai hotu Major Iqbal-a chu a kaphlum a. A nghawng a tansak a, a serh hlehsakin a hmuamtir a, a lu chu thingtuai hmawrah sawh burin khawlaiah a sawh phun a; a hun laiin sawi a hlawh hle.
Veilama mi hi Pte. Thanchungnunga a ni a, a palian zawk hi L/Cpl. Dailova a ni;
An pahnih hian inkah laia awm ve ve an ni
Mizo hnam pasaltha martarte pahnih hi thlan khur khatah zalh dun an ni a, an thlan hi lungpheka khuhin an hming an lo ziak a ni. A ruang laih chhuah lai hian an kawr leh kekawr te a la awm a, an sipai kekawr ipte pawh a la awm bakah, an kawnghren buckle pahnih pawh laih chhuah a ni bawk. An whistle pahnih, an phum tel erawh chu hmuh zawh a ni ta lo.
Hei hi an thlan a ni a, a hungna hi an thlan lo zawng chhuak hmasatute siam a ni
Mizo sipaite kha 'Felna avanga ram a that dawn chuan nang hmasa la, thihna avanga ram a that dawn chuan kei ka hmasa ang' tiin an inzirtir thin a, he an thu inzirtir hi heng Mizo pasaltha pahnihte hian a takin an hlen ta a ni. Thangtharte hian an hmabak chhunzawm tur kan va ngah em!
An thlan laihnaa kalte - anni hi Rawpuichhip YMA member thenkhat leh,
Rawpuichhip, Lengpui leh Aizawl-a Ex-MNA Association lam an ni

*** Martar ruang phawrh lai video leh, mi thenkhat kawmna en duh tan Mizo hnam martar ruang phawrhna (Sgt. Lalrinthanga & Cpl. Lalnunmawia)-ah hian en theih a ni e.

*** 'Ruhro' tih awm tak hi 'ruang' tia hman vek a ni a; 'ruang' ni tawh chiah lo mah se, kan returnee-te'n an thiante hi 'ruhro' tia sawi an la phal loh avangin an duh dan kan zahsak a ni.

*** Pte. hi Private tihna a ni a, Cpl. hi Corporal tihna a ni a, L/Cpl. hi Lance Corporal tihna a ni a, Sgt. hi Sergeant tihna niin Gen. hi General tihna a ni bawk.
Share:

31 May 2017

Hnam martarte an inpuiah an lo lawi leh ta

Vawiinah khan Mizoram zalenna sual laia ram tana martar mi pathumte ruhro chuan a INPUI a rawn lawi lut leh ta! Heng mi pathumte hi Capt. Rumliana, Tualte; L/Cpl. Lalhmuakliana, Zemabawk leh L/Cpl. Lalnghilhlova, Lungmuat te an ni a, Vanapa Battalion-a mi vek an ni.
Kum 1967 kum tir lam khan Mizoram sawrkar khan Mizo National Army (MNA) leh Mizo National Volunteer (MNV) chu mumal taka kaltir a tum avangin, an inawpna dan leh battalion hotute pawh a siksawi a. Lt. Col. Biakchhunga chu Zampuimanga Battalion Commanding Officer (CO) atana ruat thar niin CO charge la turin khawthlang lam a pan a.

Hetih lai hian Army Chief ni lai Gen. Thangzuala Sailo chuan khawthlang lam a lo fang ve mek bawk a; chungte nen chuan April ni 9, 1967 khan Sertawkzawl-ah an intawk khawm a ni. Sertawkzawl hi Hortoki khaw bul lawka awm niin ram buai lai khan sawi khawm zingah a tel a, tunah chuan khaw ram a ni ta.

Sertawkzawla riak tura an inbuatsaih lai chuan zanah Capt. Rumliana chuan, "Captain ka nih vangin ka duty lo bik tur a ni lo. Ram leh hnam tana rammu vek kan ni a, ka awl bik lo vang," tiin khaw daiah a duty ve ta a. Chutia an duty lai chuan tlangkawng atang leh Tlawng luikam lam atangin vai sipaiho an rawn kal ta thut mai.

Capt. Rumliana chuan kap ta lo chuan Gen. Thangzuala Sailo te chu kaitho turin a tlan thuai a, Gen. Thangzuala te hi himdamin an chhuak thei ta a; nimahsela, vai sipaihovin an rawn nangching zui tak avangin Capt. Rumliana leh a thiante pahnih chuan ram tan an nunna hlu tak mai an hlan ta a ni.

Martarte ruhro phawrh tur hian Ex-MNA hruaitute chu thawhtanni khan Hortoki panin an chhuak a; Hortoki Joint YMA-te chuan a bul atanga a tawp thlengin an lo buaipui a, Mizo tlawmngaihna hi a hlu takzet mai. Sertawkzawl YMA-in heng martar pathumte thlanlung hi tha taka an lo phun avangin an thlan awmna pawh awlsam takin an hre thei.

Vawiina chawhnuah khan Mizo Hnam Run-ah heng martarte ruhro hi luhpui a ni a, ram tana martarte'n an inpui an lawi lut leh ta a ni. A hmuahna inkhawm hi rei lo te hman a ni a, martar chhungte pawh an tel. Martarte ruhro phawrh hi politics-a inbeih nan an hmang fo va, a pawi takzet. Kan ngaihdan a ni lo a nih pawhin, Mizoram zalenna sual kan thlawp lo a nih pawhin, martarte thisen leh thlarau bakah, an chhungte zahna avang talin ngawih ngam mai a va tha thin em!

Heng martarte nupui leh fanau te, an unau te, an chhungkhat lainate hian an fapa, an pa, an unaute hi an hmuh hnuhnun berah kha chuan tlangval thatho leh hrisel tak niin, ram leh hnam tana feh chhuaka dam taka haw leh ngei tum an ni ngei ang. Nimahsela, an hmuh leh meuh chuan kum 50 chuang lo liam tawhin, an ruhro bak chan an nei tawh lo. An chhungte lunglen turzia leh an ngaihtuahna a thar leh turzia te dawnpui loh theih a ni lo.

Heng Mizo hnam martarte'n an thisena an ziah hnan hnam thuthlung hi, keini thangtharte hian chhunzawm ila, a thawk chhuak thei lote pawhin i hlatsan lo vang u. Kal hla tawhte pawh kan thinlungah Mizo hnam rilru lo tho leh sela, hnam tana beitu, an ruang - mahni in lum mai ni lo, mahni khaw kawtchhuah pawh thleng zo lova piallei dai bela fam chang tate hmabak i chhunzawm zel ang u.
Share:

22 May 2017

YouTube-a Mizo rap music video en hlawh zual 10

Mizoramah internet a chak telh telh a, YouTube entu an pung zel ni pawhin a hriat a. A bik takin nikuma Jio 4G free-a a hman theih khan Mizo zingah YouTube tlawhtu an tam phah ngei ni pawhin a lang. Mizo kutkawih liau liau music video pawhin entu nuai an kai tar fer fur a; nikuma Lilzo leh Ricky Drac an rawn lar phei kha chuan, YouTube-ah Mizo rap awm ang angte'n thlirtu an ngah hlawm hle.

Hei le, YouTube lama Mizo rap music video upload (a theih chin chinah official video) zinga en hlawh zual 10 ka thlang chhuak a. Heng 10 bakah Mizo rap music video, entu nuai chuang nei a la awm nual. Tin, video thenkhat chu official video an upload ni lo, midangin an lo re-upload a awm ve leh bawk a, heng hi top 10 chhiarnaah telh a ni lo; chutiangah chuan official music video zawk lak zel a ni.

Heng top 10 zingah hian Lilzo telna music video hi 4 ngawt a awm a, RickyDrac telna music video hi 3 a awm bawk. Top 10-te chu i han tlar thla den den teh ang. A title zel hi an video link a ni a, view, comment leh like & dislike hi he thu buatsaih hun May ni 22, 2017 zan dar 9:30-a a dinhmun a ni e.

He video hi vawi nuai 6 chuang teh meuh mai en a hlawh tawh a, nuai 7 a kai tep mai. Thla rei lo te hnuah view hi nuai 10 a kai ngei a rinawm. A upload-tu hi KC Video Production a ni a, YouTube-ah kumin hi a kum 2 awmna tur a ni ta.
2. Lilzo - Ka sawm che
Hei pawh hi Lilzo tho a ni a, vawi nuai 5 chuang fe en a hlawh tawh a ni. A upload-tu hi John Chhana a ni a, nikum, 2016 kum tawp lama a lar vanglai taka upload a ni. An upload hun ngaihtuah chuan view a pung chak hle tih a hriat theih.
Pathumna pawh hi Lilzo tho a ni! En hlawh video pakhatna atanga pathumna thleng hi Lilzo single video vek a ni! A upload-tu leh music video siamtu hi KC Video Production tho a ni a, kum khat vel awrh YouTube-ah a la awm chungin, vawi nuai 4 chuang teh meuh mai thlir a hlawh tawh a ni.
Palina hi krismas hla a ni ve thung. Dr. Reuben leh a nu Dr. Louis Hauhnar-in 'Kumhlui liam tur' tih hla an sak kha a ni a, kum 2015 krismas dawn tepah khan upload a ni. Tun thleng hian vawi nuai 3 chuang zet thlir a hlawh tawh. Krismas dawnah chuan play a hlawh chho zelin a rinawm a, view hi la tam dawn chauhvin a rinawm.
Ricky Drac a rawn lang ve ta. Gospel rapper lar tak 'Facebook' tih hla rawn champion-puitu Boyz of God (BOG), gospel singer lar chho mek Hlimhlimi leh rapper tho Rafada te nena an sak a ni a, nikum, 2016 kum tawp lama YouTube-a upload ve chauh kha a ni a, tunah hian vawi nuai 3 chuang zet en a hlawh tawh. Tunlaia Mizo YouTuber zinga lar chho mek leh lar chak tak IN-HOUSE PRODUCTION siam leh upload a ni; he channel hi YouTube-a Mizo channel zingah chuan subscriber ngah ber dawt a ni mek.
Hei pawh hi Ricky Drac telna tho a ni. He hla atang hian Ricky Drac-a wordplay, alliteration leh rhyme a thiamzia leh a thukzia a lang chiang hle. Sangtei Renza aw sang kang vahin a thunawnah a rawn vawrh leh bawk nen, hla nung tak a ni. Nikum chawhma lama upload a ni a, tunah hian vawi nuai 2 chuang zet thlir a hlawh tawh a ni.
Champhai pum chhuak Triau Trackx an rawn lang ve thung ta a. 'Hnih leh li' atanga rawn lar Naupang Kawlhrawng rap a ni ve thung a, music video hmuh nuam tak a ni. Top 10-a lang zingah he hla hi upload hmasak ber a ni a, kum 2013 kum tawpa upload a ni a, tun thlengin vawi nuai 2 chuang zet en a hlawh tawh a ni.
Lilzo a rawn lang leh ta a. Mizo rap lama sulsutu, Mizote leh rap music sawi ruala a hming chuang reng tawh tur Vincy nena an rap a ni a, a upload-tu leh siamtu hi KC Video Production tho kha a ni. Kum 2014 kum tawp lama upload niin tun thlengin vawi nuai 2 dawn chu en a hlawh ta.
Mizo rap zinga sulsutu, a bikin Mizovin English rapper kan neih hmasak Michael M. Sailo a rawn lang ve leh ta a. Ani hi 135 angin a rawn inlan a, Mizo lengzem hla satu lar Zorinzuali Khiangte nena an hla sak 'A rem tawh lo' an rawn hit-pui a ni. A rap tak hi a tam vak lo nachungin telh loh chi erawh a ni chiah lo. Nikum hmasa, kum 2015-a Michael M. Sailo upload niin tun thleng hian vawi nuai 1 chuang fe en a hlawh tawh a, nuai 2 kai vat tura ngaih a ni. Michael M. Sailo hi hmanni lawk khan bike accident avangin a boral a, zaithiam tam tak a lo promote chhoh te ngaihtuah chuan a uiawm takzet; Mizo music industry-a a contribution hi theihnghilh a ni tawh ngai dawn lo a ni.
A tawpna ber hi RickyDrac leh BOG telna tho a ni a, rapper Murphy pawh a tel bawk. Gospel hla tha tak a ni. Nikum, 2016 kum tawp lama upload niin tun thleng hian vawi nuai 1 chuang thlir a hlawh tawh. He video hian kumin March thlaa 10-na hauhtu Kyusho Waza ft Feli Fanai - Khuanu Samsuih a rawn pet chhuak a ni.
Share:

Incheina

Kum 2003 ni tain ka hria. Ka la hriat reng chu, pawl 7 kan zir kum a ni a, kum bul sikul kan kal țan ni chuan tlar hmasa berah ka țhu a; ka hnungah hmeichhe pahnih an țhu bawk a. Chumi ni chuan t-shirt nghawng bial, tukkhum hnuai zawn țet hi ka hâ a, chu chu ka hnunga țhu hmeichhe pahnih chuan an kawk a, an nui an nui mai a, hrehawm ka ti hle. Anmahni kha ka haw lo va, mahse, ka t-shirt kha ka hua a. Rah hrual nawk nawk ka châk a, hâl ral daih ka châk a, min tizaktu a nih avangin ka haw ngawih ngawih a ni. Khami ni ațang khan ka ha nawn leh ngai ta lo.

Dolly Parton-i 'Coat of Many Colors' ang em hi chu inbel ngai lo mah ila, kekawr mawngbel na na na chu ka ha rei hle. Mi nei zawkte lah hian silhfena pawp lo tur lai pawp awm te, țet lo tur lai țet awm te an hmu thei țhin khawp a; heng thil zawng zawngte hi incheina ngaihthah leh ngainat loh vang a ni lo va, retheih vang a ni. Italian fashion designer lar Elsa Schiaparelli-i'n, "Hun khirh leh harsa tawn lai hian incheina hi thil huatthlala tak a ni," a lo tih hi a dikzia hre chiangtu ka ni.

Pawl 9 ka zir kum khan kum tluanin mi smartshoe hlui min pek chu ka bun țumtla țhak. Hei hi ka smart vang leh smartshoe ka ngainat vang a ni lo, bun tur dang ka neih loh vang a ni. 1st yr BA ka zir kum khan sneaker pakhat ka bun țumtla țhak bawk. Hei hi sneaker ka ngainat vang a ni lo, a dang bun tur ka neih loh vang a ni. M.A ka zir thleng pawhin pheikhawk hi a chhuat pawp thleng rakin ka bun țhin a, fur ruahtui tlak lai hi chuan mawza chungah polythene ka bun hnan țhin.

Sikula uniform inang tlang neih hi thil țha tak a ni. Thawmhnaw nei deuh leh nei lo deuhte inang tlang taka min khairualtu a ni a, sikul uniform hlutna hre chiangtu niin ka inhre ve. College-ah chu chu a chiang zualin ka hria. T-Shirt hi a man a tlawm a, hak a nuam a, ka ngaina bawk. A rawng dák rak thlenga ha țhin ka ni a, tun thleng pawh hian ka ni. Incheina ngainat loh hi ka inzir a ni lo va, ka neih miau loh avangin ngaina lovin ka awm lo thei lo a ni zawk.

Tun hnu, eng pawl pawlah emaw ka inhman hnu hian loh theih lohva neih baka inchei a ngaih chang a awm ta fo mai a, hrehawm ka ti țhin. Ka thawh chhuah tawk chiah hi silhfen ka lei a, ka inbel țhin; chu chu ka lungawina pawh a ni. Incheina atan sum pawh ka sêng tlem khawp. A chang chuan, silhfen hi min timilem lehzualtu niin ka hre fo bawk. A aia mamawh zawk dang ka ngah avangin incheina atana sum sèn hi hreh tak têin ka hreh a, hmun pawimawha kala thil pawimawh tih dawn hi ka buai ru fo rêng bawk.

An duh dana inchei tura min duhtu chuan a hmanrua min pe sela, ka inbel mai ang. Min pe thei dawn a nih si loh chuan an duh dana inchei turin min beisei suh se. Incheina hi min tizahawmtu leh zuamawma min awmtir theitu ni mah se, mi ropui kan nih leh nih loh hriltu a ni lo. Polish physicist, khawvel mihring piang tawh zinga Science subject pahnih (Physics & Chemistry)-a Nobel Prize dawng kawp thei awm chhun, Marie Curie pawhin silhfen pakhat bak a inbel ngai lo.
Share:

20 May 2017

Dihmunzawl-a in rangkachak, leivung tangkarua leh chinai lunghlu kha

"PHE building aia lian daih leh tha zawk Dinthar Presbyterian Kohhran Biak In thiattuin Rs. 2,00,000-in a thiat ngam," -T. Sangkunga, MLA

Nikum lamah khan SIPMIU chuan Tlawng lui bula Dihmunzawl-a Water Treatment Plant thiah nan cheng nuai 63.08 a seng a nih kha. Khatih laia Mizoram Assembly hnuaia Estimate Committee Chairman Pu Lalrinliana Sailo chuan, "Power sub-station dinna hmun tur tihzâwlna (earth work) atan a hranpain cheng nuai 35 hman a ni tho a. Min hmin lo a nia. Fimkhur rawh u," a ti nghe nghe. Pu T. Sangkunga meuh pawhin, PHE building aia lian daih leh tha zawk Dinthar Presbyterian Kohhran Biak In thiattuin Rs. 2,00,000-a a thiah ngam thu a sawi tih chanchinbu lamah a lang.


THIL PAWIMAWH TE:
* He in thiat tur zawnna (auction) hi an nei miah lo va, a thiat turin SIPMIU-in contractor an pe tawp mai a ni.
* Water Treatment Plant hmunhma paih fai nan cheng nuai 6.42 an seng.
* Tlawng luia chinai paih nan cheng 69764.4 an seng.
* Leivung paih fai nan cheng nuai 42.94 an seng.

HETI ZAWNG HIAN
* He in thiat tur zawnna (auction) neih a ni miah lo hi a fel tawh lo sa hrim hrim. Sawrkar department building thiat tur chuan tender chhuaha auction neih a ni thin a, SIPMIU-ah chuan neih a ni ve lo va, an contractor khan a duh zat zatin a thiat mai dawn tih a chiang reng! He thilah hian SIPMIU Project Director Pu Valbuanga nge thiam lo, a phenah thiam takin midang an inrawlh zawk? A eng emaw zawk zawk a nih loh pawhin a ni ve ve ang.

* Water Treatment Plant hmunhma paih fai nan cheng nuai 6.42 an seng a, bawlhhlawh paihna man to ber a ni hial ang. MLA Pu Rina sawi ang a nih chuan Power Sub-Station hmun tihzawlna atan a hranin cheng nuai 35 hman a ni tawh a, hetah a hranin cheng nuai 6.42 a lo awm leh a, thil mak tak a ni! He lai hmun khat hi thuang hnihin an tifai ni tak maw!!! Eng pawh ni se, nuai 35 kha chu dahtha phawt ila. Aizawl-a Mission Veng-ah hian bawlhhlawh pahna man hi thla tin cheng 50 an chawi thin a, in 1000 vel lo awm ta se, thla khata Mission Veng-in bawlhhlawh paihna atana an senso chu cheng 50,000 tihna a ni a, Water Treatment Plant hmunhma paih fai nana an pawisa hman hian Mission Veng-a in tinte bawlhhlawh paih faina senso kum khat (thla 12) a phuhru thei zan a ni! Kum khat chhunga Mission Veng in tinte bawlhhlawh paihte hi hmun khatah dah khawm ila, Water Treatment Plant hmunhma an paih faite hmun khatah dah khawm bawk ila; BAWLHHLAWH HLU BIK chu a awm tih tu pawhin kan hmu thiam mai awm e!

* A bul lawka lui awm, Tlawng luia chinai paih nan cheng 69764.4 lai an seng a, he tlawng luia chinai hi helicopter an paihtir a ni lo maw? Aizawl leh Kolasib hi kilometre 80 chuang hreta hla a ni a, Dihmunzawl leh Tlawng inkar aiin a let 30-50 vel laiin a hla zawk awm e. Helicopter chuanna rate hi Rs. 1300 a ni. Tlawng luia chinai an paihna man hian Kolasib-ah vawi 53 zet i zin thei. A tlangpuiin Pawan Hans-ah seat 10 a awm a; tlawng luia an chinai paihna man hian nang bakah i chhungte paruk bakah, SIPMIU hotupa Pu Valbuanga leh UD & PA Minister Pu Zodintluanga leh in thiattu contractor te nen Kolasib-ah vawi 5 zet in kal thei tihna a ni. Dihmunzawl leh tlawng lui inkar tawi tea chinai paihna man hi a va tam em! A phurtu truck neitu/contractor chu tlawng luia nitina tui phur thin Mizoram University tui phurte'n nihlawh an va ti dawn em!

* Leivung paih nan cheng nuai 42.94 an seng leh tlat mai bawk a; leivung man tam a ni leh ta. A building/khawl etc. thiah nana cheng nuai 13 vel hmanga leivung paih nana cheng nuai 42.94 lai an hmang leh daih hi thil mak tak a ni. Leivung p He leivung hi a pung thei em ni tih zawhna a awm thei. A thuhrimin, Dihmunzawl in thiahna senso-ah sawrkarin cheng nuai 63.08 an seng, han tih hian sawrkarin an la na tlat a, a thiahna man ngau ngau chu cheng nuai 13 vel chauh alawm an ti zel. A thiat tura a hrana contractor la, bawlhhlawh paihtu tur pawh a hrana laa a hmuna thian faitu tur a hran theuhva contractor la an ni awm chuang si lo va, sawi hran phet an tum hi a mak riau.

Eng pawh ni se, khu lai in thiahna senso atana cheng nuai 63.08 lai sengtu contractor hi, mahni in saknaa leivung paih tur ilo fahrana han chhawr chakawm tak chu a nih hmel loh.
Share:

Ka nu'n mi tihsak ngai lo

Ka nu chuan a ei ai min eitir ngai lo va, a sin aiin min sintir hek lo
Ei tur tha leh tui a awm chuan ka nu chuan ama ei turah a ngai lo va, ka ei turah a ngai sa tawh thin. Chuvangin eitur a awm chuan ka ei aiin ei rawh a ti ngai lo. Khua a vawt a, thawmhnaw lum ka mamawh a. Intuama inthuam lum ka mamawh thin. Chutih hunah chuan, intuam lumna tur awm ang ang chu ka nu'n mi sintir a, ama sin turah a ngai lo. A ngaihdanah chuan, ka tan liau liau a ni thin.

Ka nu chuan a hranpa liau liauvin mi tawngtaisak ngai lo
Ka nu chu tawngtai ngaina mi a ni a, tawngtai hunbi a neih bakah, a dun hun hunah a tawngtai leh thin bawk a, rei tak tak a tawngtai thin a ni. A tawngtai apiangin ka hming a lam tel ziah a, ka tan a tawngtai a, a hranpaa ka tana tawngtaina a nei tawh lo. A tawngtai apiang kha ka tan vek a ni thin. Tawngtainain mi dil a, tawngtainain mi hlan a, tawngtaina vekin lawmthu a sawi leh thin.

Ka nu chuan min duat ngai lo
Ka nu chuan thil tha tinreng min zirtir thin a, mut dawnah Pathian thu leh Bible thawnthu te min hrilh thin. Ka hriat atana tul lo mi hrilh ngai lo va, ka mamawh loh mi leisak ngai lo va, ka mamawh loh mi eitir ngai hek lo. Ka duhna hmun apiangah mi kalpui ngai lo va, ka duhzawng apiang mi tihsak ngai hek lo. Ka ngen apiang mi pe ngai lo va, ka mamawh bak engmah a ti ngai lo a ni. Mahse, min hmangaih em em si.


Share:

14 May 2017

Blog atanga sum hmuh theih dan

Website/domain nei tan chuan wordpress-ah pawh google adsense hi a dah theih a, mahse, domain neih loh chuan wordpress lamah adsense a dah ve theih loh niin ka hria. Blogger lam hi Google ta a nih angin domain neih loh pawhin adsense chu a dah theih a, blog siam tawp kha a pawimawh chu a ni mai. Blog siam lam kan thupui a nih dawn loh avangin thupuiah kan lut nghal ang.

1. A hmasa berah chuan i blog-a adsense dah thei tur chuan, a lo berah blog post 10 vel tal neih a ngai a, thla 6 chhung vel blog update phawt a ngai. Thla 6 chhung blog i neih hnuah adsense i apply chauh thei. Criteria neuh neuh dang pawh a awm nual nain, hei hi a pawimawh ber chu a ni mai,

2. www.blogger.com-ah kal la, han sign in phawt mai teh. Chumi hnuah a lema lang ang khuan vei lamah Earnings tih awm kha click rawh.
3. Chumi hnuah a lema lang ang khuan vei lamah Earnings tih awm kha click la, Sign Up for Adsense tih a lo lang ang.
4. Phur takin Sign Up for Adsense tih khan han click nghal var la. Chuta tang chuan a tih dan chu Google adsense siam dan - YouTube kaltlangin tiha point 5-na atangin a inang tawh a ni. Link hrana luh a buaithlak mai mai i tih palh takin hetah han dah ve leh mai mai ila.
5. Sign In khi i click ang a, Your website tihah khian a phei ang a, second 2/3 vel lek han nghak det la, i blog/website link chu amahin a lo indah nghal mai ang. A hnuaia Content language dah turah Mizo tawng thlan tur a awm loh avangin English kha han dah tawp mai la.
6. Accept association i click ang a, google adsense account i neih sa tawh chuan ti khan a zo der. Continue tih i click ang a, blog lamah i let phei tawh ang.
7. Google adsense nei sa lo tan chuan Your Information-ah a lut ang a, i postal address ilo fahran te i dahkhat ang a, i submit ang. Chuan, chu i application submit chu an lo review ang a, ni thum vel hnuah i email i check ang a, an approve chuan google adsense account i nei ta tihna a ni ang.

8. Adsense account i nei tawh a, tlem han khawih leh hlek tur a la awm. A lem hmangin entir ila, a awlsam ber awm e. Earnings-ah i kal a, Show ads on blog-ah Yes i thlang ang a, Display ads below my posts and in the side bar i tick leh mai dawn nia.
9. Layout-ah i lut ang a, Main tih lo awmah edit tih i click leh ang. A hnuaia a lem hi en la, i fiah leh kuarh ang.
10. Window a lo pop up ang a, Show Ads Betweenn Posts kha i tick ang a, a hnuaiah Text and Image leh Text Only  tih a lo lang ang a, duh zawk zawk tick mai tur. Text and Image i thlan chuan google advertisement lo lang kha thlalak leh thu nen a lo lang thin ang a, Text Only i thlan zawk chuan a thu chauhvin google advertisement kha a lo lang thin ang. Tichuan, a hnuai bera Save tih awm kha click leh mai tur a ni.
2. La duhthawh ta zel ila. A thenah (template azir a ni thei) chuan blogger atanga adsense account kan siam zawh tawh chuan adsense gadget hi amahin a lo awm nghal mai thin a, a thenah a awm lo thei tho bawk a. Chuvangin sawi belh reng reng ang. Layout-ah tho khan ding lam sirah (hei hi template hman azirin veilamah pawh, hmun dangah pawh a awm thei) Add a Gadget a awm a, click tur. Window lo pop up-ah khan Adsense zawna + awm kha click la, i OK leh ang a, Save arrangement i click leh ang a, i zo fel ta e.
Ti khan i blog atanga sum hlawh thei turin thu hle hla, thlalak leh video han post chur chur teh le. I hausak chuan mi han hre reng dawn nia.

Taka, ka tarlan hmaih tep. I blog-a google advertisement lo lang kha i click vaih chuan he post entawn chunga harsa taka adsense account i siam kha a chhe nghal ang. A nih loh vek leh, i blog-ah a rawn display tawh lo vang. I tan luatah i lo click tlut tlut ang e. Kha kha chu i visitor-te click turah i dah dawn nia.

I sum khawl zat chu i adsense account lamah i check thei ang. Payment dan tur pawh adsense account-ah khan payment setting a awm e.
Share:

YouTube video monetize dan

YouTube hmanga sum la lut tur chuan YouTube video-te monetize vek a ngai a, chumi hma chuan hengte hi chhiar hmasa phawt rawh, i fiah zawk nan.

1. YouTube channel la nei lo tan leh google account la nei lo tan Google account siam dan leh YouTube channel siam dan hi chhiar hmasak phawt a ngai a. Chumi hnuah YouTube video te monetize thei turin adsense account siam leh phawt a ngai a, chumi chu a la nei lo tan Google adsense account siam dan - YouTube kaltlangin hi chhiar la, tichuan, bul kan tan thei chiah ang.

2. A hmasa berin YouTube-a i sign in hnuah veilam chung lam kila My Channel i click ang a, a chung lama Video Manager i click leh ang a, veilama CHANNEL tih i click leh ang a, Monetization tih lo lang chu i click leh ang a, Account status hnuaia Monetize videos kha click rawh. Tichuan, hei hi a lo lang ang.
3. Ad Formats hnuaia tick tur awm zawng zawng khi tick vek rawh, i induhthawh nasa mai dawn si a. Tichuan Monetize tih lo lang hring va va kha i click leh dawn nia. Ti khan, a zo ta der mai.

4. Video upload apianga monetize chawp zel cchu a buaithlak mai mai a, chuvangin i upload apiang default-a a lo in-monetize theih nan veilam sir Monetization hnuaia Upload defaults kha click la.
5. A sena rin bial chhunga tick tur awm zawng zawng khi tick la, veilam chung kilah save-na tur pawl vat vat chu i click leh ang a, sum lo haw tur chu i lo nghak veng veng tawh dawn nia.

Hriat tur pawimawh te:

1. I YouTube dashboard atang leh i adsense account atang khan sum inkhawl zat a hriat theih a, US $ 100 a tlin hunah chauh i payment thei ang. Adsense account lamah khan payment setting a awm a, payment dan tur chi hrang hrang duhthlan tur a awm. Wire transfer hi a awlsam ber a, bank account number leh thil dang thenkhat dahkhah mai khan, US $ 100 a tlin hunah kan account number-ah India pawisain a lo lut tawp mai a ni.

2. YouTube video i upload-ah fimkhur rawh. Copyright nei reng reng upload lo la, thlalak leh video music/song-ah hnam dang dah lo la a him ber. Tin, thlalak leh video sexy lutuk ang chi te, tualthah buai buaina leh naupang khuaikhem lam hawi emaw ang kha upload suh ang che. Thu i awih loh chuan i YouTube account an paihsak daih che ang a, i hawihil der ang. Ka experience tawh a, copyright awm video ka upload fo avangin kum 2011 April ni 1-a ka siam, ka YouTube channel, US $ 300 ka hlawh chhuah tawhna chu ka chan phah tawh. Sawi nawn leh ang, hnam dang music leh hla reng reng upload lo tawp mai rawh. Copyright nei lo tam tak erawh a awm a, chung chu a hman theih vek thung. I duh chuan search ve la.

3. Sum inkhawl chak tur chuan viewer neih that a ngai. Video upload tam hrim hrim te pawh a tha e. Facebook lama pawt liam mai mai lo khan i upload apiangin i wall lamah thehlar la, a link post thin la, chu chu facebook kaltlanga sum hmuh theih dan a ni mai. A hranpain google product hrang hrangte angin facebook-ah sum a siam ve theih loh! WhatsApp pawh chutiang chiah chu a ni. Video i upload apiangin i group awmna zawng zawngah a link share vek mai rawh. Link share an phal loh leh an remove che ang a, a na lo teih teih em mai.

Harsatna i neih chuan, a bikin payment setting vel khawih thiam lo chuan ka email: tskhupchong@rocketmail-ah emaw, facebook-ah TS Khupchong hi mi rawn contact tawp dawn nia, inthlahrun a ngai lo.

Lawmthu sawina angrenga kan YouTube channel MIZO HOME VIDEOS min subscribe-sak duh chuan ka lawm ngawt ang!

I hausak hunah mi han hre ve reng dawn nia aw...
Share:

13 May 2017

Google adsense account siam dan - YouTube kaltlangin

Hnam dangte chu YouTube hmanga sum hai lutin mi hausa tawntawah te an chhuak thei a, Mizo zingah ngei pawh sum siam nana hmang thahnem tak an awm tawh a ni. YouTube channel neiin video upload mah se, sum a siam ngawt theih loh. Google adsense account neih a ngai a, YouTube video upload tawhte monetize a ngai bawk a, ngai neuh neuh a awm ve. Chung te chu kan inhrilh hre dawn a ni. Blog lam aiin YouTube lam kan thlur bing zawk avangin YouTube kaltlanga siam dan han sawi ila a tha ang. Blog lama siam i duh chuan Blog atanga sum hmuh theih dan hi i lo chhiar mai dawn nia.

1. A hmasain google account neih phawt a ngai a, i la nei lova a siam dan i hre lo a nih chuan Google account siam dan hi chhiar hmasa phawt rawh.

2. Google account i nei tawh a nih pawhin youtube-ah channel neih a ngai leh a, a siam dan i hre lo a nih chuan Youtube channel siam dan hi chhiar leh bawk ang che.

3. Google account i nei tawh a niha youtube channel i nei tawh a nih chuan, google adsense account siam leh a ngai ta. Youtube Creator Studio dashboard-ah luh a ngai a; dinglam chung ber a kilah i icon kha click la, Creator Studio lo lang kha i click leh dawn nia. Hetiang hian:

4. Creator Studio i click hnuah veilam sira CHANNEL kha i click leh ang a, a hnuai ami ang hian a lo lang ang. Hriat tur chu, i yotube channel hi verify phawt a ngai a; a hnuaia a lema i hmuh ang khuan icon zawna verify tih awm khu i click ang a, i phone number i dah ang a, code number a rawn thawn kha i chhu lut ang a, zo der.
5. A sena rinbial khi Monetization a ni a, a hnuaia Enable khi i click ang. Tichuan, Apply for monetization tih a lo lang ang a, a zawna START tih awm chu i click leh ang a, hei hi a lo lang dawn a ni.
5. Tick tur awmte kha tick la, I accept tih khi i click leh ang. Tichuan, Sign Up for Adsense tih a lo lang ang a, a zawna START kha click leh mai tur a ni. Tichuan, a hnuaia milem hi a lo lang ang.
6. A hranpa liau liauva adsense account siam i duh chuan Create Account khi i click ang a, a tihdan tur a lo lang zel ang. Mahse, chu chu i ka suggest lo vang che, a buaithlak mai mai! Sign In tih khi click tawp mai la, a hnuaia milem hi a lo lang leh ang.
7. Accept association khi i click leh chat ang a, i mimal information (postal address etc.) dahkhah tur a lo lang ang a, i dahkhat ang a. Tichuan, google adsense account chu i siam zo der. Google lamin i adsense account siam chu an la approve cheu a ngai a, a tlem berah channel view hi 10,000 a awm tlin a ngai a, video upload tawh i neih a ngai a, copyright nei video upload loh a ngai bawk a, chungte chu i tihhlawhtlin chuan kar khat vel chhung an review hnuah email lamah i adsense account an approve thu an lo thawn ang.
Tichuan, i video i monetize ang a, awm hmunah sum lo haw tur chu i nghak der der tawh mai dawn a ni! Video monetize dan i la thiam lo cheu a nih chuan, YouTube video monetize dan hi uluk takin i lo chhiar mai dawn nia. Tichuan, lawmthu sawina angrengin kan youtube channel MIZO HOME VIDEOS hi min lo subscribe-sak ve dawn nia aw...
Share:

Total Pageviews

He blog-a thu leh hlate hi a ziaktu phalna lo chuan engti kawng zawng maha chhuah chhawn phal a ni lo. Chhuah duh i neih chuan ka profile-a email-ah emaw, TS Khupchong link-ah emaw mi rawn contact dawn nia.

Popular Posts (Last 30 Days)

Recent Comments

Powered by Blogger.

Ka luh ṭhinna

Followers