20 April 2017

Ka țhahnemngai chuan Guinness of World Record-a 'chhungkaw lian ber' leh 'țum khata cheraw kantu tam ber' bakah Mizovin khawvel hriatpuina (approve) thlap world record kan neih theih dan tur ka ngaihtuah a. 'E, vawkte manto ₹ 98,000 (£ 1184.50) man lai kan neih kha le' tiin Guinness World Record lam contact dan ka ngaihtuah ta a. Guinness World Record-a lan theih dan (guidelines)-te ka'n en khan, vawkte man zatve vel lai mai senso a ngai a lo ni awm a; kan hnam tan intihtheihpuina ai mahin mualphona tur lam zawk a nih bawk si avangin ka buaipui zui ta lo a ni. Ni lo sela chuan, a changtu Minister Pu C. Ngunlianchunga tan pawh khawvel huapa hming lan theihna a nih dawn vei nen.
Ka han ngaihtuah mai mai a, kum 2015-a vawkte manto, ₹ 98,000 man lai mai kha tunah chuan kum hnih lai a lo ni ta a, khang vawkte-te khan thlah an nei hnem tawh viau hlawmin ka ring a. A dawngtute rilru nei taka an enkawl chho a nih phei chuan, note a hrinte leh chumiin note a hrin lehchhawn tawh turte nena a hlutna chu vawkte pakhatah ₹ 1,00,00,000 (10 million) chuang lai a ni tawh ang a, chu chu British pound (£) 12,08,67 lai a ni a. Vawk note 50 lai mai lakluh nia sawi a ni a, chu chu tunah zet chuan chutianga a hlutna chu ₹ 50,00,00,000 man vel a ni ang a, British pound (£) 60,43,376 vel lai a ni ang. Chu chu Manchester United footballer manto leh hlawh hnem Zlatan Ibrahimovic-a kum khat dawn hlawh a ni pha a ni. Chu vawk note chu Mizoram vawk note aia note țhang duh leh note nei tam thei tur chi a la ni lehnghal. Khawvela club hlu ber Manchester United enkawlna senso chu hetiang chi vawkte farm siam sela, a tum vek thei dawn a, sponsorship hranpa ngai lovin vawkte hmangin Manchester United hi a enkawl theih dawn tihna a ni. Engah nge England ațangin chuti khawpa vawkte țha chu an lo hralh chhuah phal zawk le aw, ka ti ta rum rum mai.

Hei, kum hnih lai mai a ni ta a. Mizoram vawkte aia țhang duh leh note nei tam chi 50 zet mai chu an inthlahpung ve leh fe tawhin a rinawm a, a leina man ngaihtuah chuan a hralhna man pawh a sang hle turah ka ngai a, a vulhtute (vawkte man to, țhang chak leh note ngah chi) dawngtute chu an va hausa tawh dawn em ka ti a ni. Khawvela vawk vulhtu hlawhtling ber ang zawng pawhin Guinness Book of World Record-ah a dah tel theih zel dawn a, chu bakah NLUP hlawhtlinna ropuizia tilangtu niin, a zir chiangtu tura lo zin University of Minnesota mai bakah Cambridge University, Oxford University leh Stanford University ațangte pawhin mithiam rual an lo zin lut chum chumin ka ring.

Tichuan, vawkte manto chaw luttu Minister Pu C. Ngunlianchunga hian Guinness World Record-a 'vawkte manto ber' te, 'vawk vulhtu hlawhtling ber' dah luh a nih theih nan vawkte man zatve vel lekin min sponsor sela, khawvelah pawh a hming a lar em em mai dawn a ni. Chutih rual chuan, 'țum khata cheraw kan tam ber' record min siampuia Mizo leh Mizoram min hmingțhatpuitu, khawvel mithmuha min phochhuaktu, khatih laia Art & Culture minister Pu P.C. Zoramsangliana dinhmun hniam zawka hnuhhniam a nih ang khan, Pu C. Ngunlianchunga pawhin chutiang chu a tawh ve phah ang tih ka hlau deuh. Eng pawh ni se, he vawkte manto hi a lo puitlin hnu thleng pawhin talh phal chi rual a ni lo va, vulh chi leh hralh mai mai chi a nih hmel ngawt mai.

16 April 2017

Tun hnaiah kan MLA pakhatin driver kut a thlak thu social media lamah a darh chiam a; a darh rualin a hmuna awm dangte'n an hmuh dan leh, dawt a nih lohzia an sawi sup sup a, chutih rualin anmahni lam insawithiamna a awm bawk a. Mipuite'n thu dik zawk kan hriat loh avangin he thil hi chhui chian ni sela a duhawm hle ang. He thil hmutu (witness) tam tak an awm ngeiin a rinawm a, thu dik hriat chhuah hi thil harsa tak tur niin a lang lo. A tua zawk zawk pawh thiam lo se, dan anga hrem a țha hle. Chutih rualin, hetiang lama kan ram hruaitu (legislator etc)-te'na sawi sep an kai ta fo mai hi inenfiahna tur an neih ve pawh a rinawm. An lo thiam lo a niha civil mi kut an thlak a nih ngat chuan mipuite zah lohna lian tak leh a hnam pum ang pawha thil mualphothlak tak a ni ang.

Pu R. Lalrinawma, Mizoram State Assembly Deputy Speaker
Legislator-in civil mi kut an thlak hi Mizoram-ah chauh ni lo, India ram state dangah pawh a lo thleng fo tawh a, mi state chuan an la thutak țhin hle. Nikum 2016, May thla khan Manipur-a MLA pakhat Dr. Ng Bijo Singh chuan civil mi Leishangthem Itocha Meitei chu hmun ualau takah kut a thlak a, victim hian FIR a thehlut nghal a; Khurai khuaa hmeichhiate chuan hei hi duh lohna an lantir nghal a, MLA hi ‘Gunda' ti hialin an au chhuahpui a ni.

Nikum vek June thla khan Punjab Congress MLA Sukhjinder Singh Randhawa chuan Pathankot district-a Sewa Dal hotu IS Gulati chu kut a thlak vei rawk a, mipui an thinrim hle a, nasa takin lungawi lohna an lantir a ni. Kut tuartu ber Gulati hian, “All India Congress Committee (AICC) vice-president Rahul Gandhi-a hnenah Randhawa hi party ațanga ban turin kan ngen ang a, kan ngenna hi tihhlawhtlin a nih loh chuan Congress kan chhuahsan ang," a ti nghe nghe. Nimahsela, he MLA hi kumin Punjab MLA inthlanah khan thlan tlin a ni leh tho a ni!

Hengte bakah nikum July thla tawp lam khan Bihar MLA pakhat Mehboob Alam chuan Katihar district-a bank manager pakhat Rakesh Ranjan chu kut a thlak a, bank manager hian FIR thehlutin, police lam pawhin thubuai an siamsak nghal a ni. August thla pawh khan Maharashtra MLA pakhat Ramchandra Avsare chuan police constable pakhat chu kut a thlak a, ani pawh hi thubuai awrhtir nghal a ni bawk. Heng lo pawh sawi tur tam tak a la awm.

Ram hruaitute hi keimahni ang bawka mihring ve tho, thinrim ve thei an ni. Chutih rualin, mipui vantlang chung lama ngaih leh mipui mit fukna an nih avangin midangte mualphona tling lovah an mualpho thei a, mitin maiin an nitin chezia kan ngaihven an nih avangin kut thawhna awm ngawih ngawihah pawh an insum a ngai hle zawk a, buaina awm theiah pawh a hmetmittu leh a zawldawhtua an tan ngam a pawimawh hle ang. Chutiang ni lova kawngpuia tlan nikhuaa nihna hre viau si, zahawmna leh insumtheihna lantirna kawnga nihna hre leh si lo an nih chuan mipui thinurna hi awlsam taka tawn buak theih a ni a, an la tawng baw nge nge ang tih a hlauhawm hle; mipui thinurna hian second thought a nei ngai si lo.

Kan khawpui chepzia kan hre țheuh va, traffic jam pawh nitinin kan tuar țhin. Chutih laia kan VIP țhenkhatin an nihna hre rana traffic jam lak mam an tum ve ngawt zel hi a huatthlala hle. Hun pawimawh bik (Assembly țhutkhawm etc) lai te a nih chuan thuhran a ni a, chutiang pawh ni lova anmahni mimal thil pawimawh - mitthi ral tura an kalna kawngah te, damlo kan tura an kalnaah te, mo lawm tura an kalna te thlenga VIP tlana tlan vuk vuk an tum țhin hi sim hlawm sela a duhawm hle. Kawngpui hi VIP ta bik ni lovin, mipui ta a ni.

Keini ramah pawh Congress MLA țhenkhat zingah kut ram deuh, civil mi kut thlak hreh lo an awm niin a lang. Tun hnaiah ringawt pawh MLA leh Minister zingah hetianga sawi kai an awm nual. MLA a ni emaw, kut hnathawk mi a ni emaw, a tua pawh ni se, midangte kut thlak ngawt hi dan kalh a ni a, dan anga hrema lungina tantir emaw, pawisa chawitir emawa hrem mai tur a ni. Chutih rualin kan ramah hetiang thil a lo thleng fo tawh nachungin, kutthlaktu MLA-te chungah hremna lek a nih kan hre ngai lo. Dan bawhchhiat avanga MLA lungin tantir phei chu sawi tur a tlem hle; dan an bawhchhe ngai lo chu a ni si lo.

Midangte kut thlak chîng MLA-te hi inmalbeih a ralah chuan, patling leh patling tumah inhlauh bik ngawt thu awm suh! Lirthei steering herha eizawngte ngat phei chuan kan ram hruaitu țhenkhat hi chu duh sela, an tukzal hma viau ang. Ram hruaitu an nih avangin tu pawh mai hian kan zah a, kan thiamna zawkah ngei ngei pawh kan thungrul mang lo. Ram hruaitu ni lo sela chuan a let dawng nasa hlei hleiah an țang ngei ang! Tin, ram hruaitu ni lovin thuneihna vilik thei dinhmunah ding lo sela chuan, heng MLA kut ramte hian kut an thawh țha ngam kher lo maithei. Thuneihna chapopui țhinte hi thuneihnain a kalsan hunah chuan chapona tur an nei tawh dawn si lo va, an va khawngaihthlak dawn tak!

Hetianga civil mi kut thlak hreh lotu legislator kan nei nia a lang fo mai hi hi a zahthlakin a vanduaithlak takzet a, a awmna Congress party lam pawhin hetiang mi hi party timualphotu a nih avangin MLA ațanga chawlhtir emaw, party ațanga hnawhchhuah emaw thlenga a chunga hremna an lekkawh ngam a țha hle ang. Inthlan a hnaih tawh chuan thil ho tê anga lang pawh hi a pawi thui duh țhin hle. Dan chunga leng hi tumah kan awm lo va, hna hniam ber ațanga a sang ber thawk thlengin danin min phuar tlat a ni. Mi naran (civilian) kut thlak aiin ram hruaitu kut thlak chu tu tan pawh a na lehzualin a rinawm a, an phu tawk hremna an dawn ngei theih dan kan dikna chanvo hi lan chhuahtir ngam hi mipuite pawhin kan mawhphurhna a ni tih hria ila a țha hle ang. Chutiang a nih loh chuan, kan thlan tlinte kut kan la tuar fo dah ang e.

T.S. Khupchong
feedback : tskhupchong@rocketmail.com

12 April 2017

MNF-MDF Joint Conference, April ni 11, 2017-a Siaha-a hman turah party President Pu Zoramthanga zuiin Dt. 10th April, 2017 khan Siaha-ah kan kal a. A tuk programme hman zawhin chhunah Lawngtlai-ah kan let leh nghal a. Lawngtlai-ah hian Mizo Hnam Rûn-ah hun hmangin, hemi hnu hian rambuai lai, Zoramin zalenna a sual laia hmeichhe volunteer pakhat Pi LH Suntlemi nen inkawmna hun kan nei hlauh mai a, minute 5 vel chu kan inkawm hman.

Pi LH Suntlemi hi kum 1995 khan Lawngtlai Chanmary (an țhensawm hma)-a VC lo ni thei ngat kha a ni a, a VC nih kha ruai nen ropui takin an lawm nghe nghe. Hmeichhe ropui tak leh paukhauh tak niin a lang.

Kum 1960 vel ațangin hnam movement hi a tuipui chho țan a, hetih lai hian nula kum 27 mi a ni âwm e. Rambuai lai vel hi Tuithumhnar-a an khawsak lai a ni a, a pasal hi MNF sipai Major a nih miau avangin an khaw awmna apiangah an in hi halsak leh țhiahsak a tawk nasa hle. A sawi danin, an in hi țum li ngawt halsak/țhiah a ni tawh a — Tuithumhnar-a an awm lai te, Hmawngbu, Sabual leh Khengkhawng-a an awm lai tein an in hi halsak leh țhiahsak a ni zel a, an tuar nasa hle a ni.

A pasal Kapsellova hi MNF sipaiah khan Major hial ni pha a ni a, Khuangchera Battalion-ah a awm a. India sawrkar nena inrem hnuah khan a lo chhuak ve a, kum 1990 khan a boral tawh a ni. A thih dawna thusawi chu a nupui Pi Suntlemi chuan min hrilh a:

'India independent ka hmu tawh a, Burma independent ka hmu tawh a, Mizoram independent erawh ka hmu dawn ta lo a nih hi' tih chu. Kan hnam sipaite khan independence kha an lo sual takzet a ni tih chu he thu hian a tilang chiang hle. Burma lamah pawh lo awm hrep tawh a ni a, amah Pi Suntlemi chuan Tahan khua dintu leh Burma lamah pawh MP hial ni tawh a nih thu a sawi.

Pi Suntlemi hi a hriatna a la țha hle a, kum 84 mi niin a la chak țha hle. Party President Pu Zorama a rawn chibai a, ani lahin a lo hre em em a. A chibai hnuah, "Hmeichhe sipai ka nih hi, rambuai lai khan volunteer ka ni ve alawm," a ti lang lang mai a. Programme neih zawhah ka va titipui vat a ni.

Mizoram zalenna a nghakhlel tih a hriat a, kan ințhen dawnah, "Pu Modi-a ka hmu dawn, Mizoram independent ka dil dawn," a ti tàn tân mai a, a țanawm khawp mai! Inkawmna hun kan nei rei thei lo va, a pawi ka ti hle. Tunah hian Lawngtlai-ah an khawsa mek a ni.

09 April 2017

Nizan Dt 8/4/2016 khan ka țhianpa F. Lalrinmawia (J-Fan) chuan mual min liamsan ta a, ngaihtuahna a tithui ngei mai. Jfana hi tun hma kum 7 kal taa fiamthu khawvela ka lo chenpui țhin a ni a, hmanni lawka an in bul step-ah chesualin a ringruh a tliak a, Aizawl Civil Hospital-ah enkawl a nih hnuah kan chân ta.

Ka la hriat reng chu, Comedian Search vawi hnihna, kum 2009 khan Jfana hi a tel ve a; vanneihthlak takin top 5 a inhlangkai hlauh mai. Hemi kum hi Roluaha pakhatna a nih țum kha a ni a, Roluaha bakah C. Laldinpuia of Serchhip, K.C. Tluanga of Chanmari West/Kawlkulh, K. Zoramthanga Hmar of Mauchar leh amah F. Lalrinmawia te chu top 5-a tlingte chu an ni.

Top 5 intihsiakna hi Chanmari YMA Hall-ah neih a ni a, contestant-te hi minute 10 țheuh pek an ni. Hemi țum hian Jfana sawi tur haihchham chu chhuatah nausen ang maia tãlin a țap der ta chiam mai a nih kha! Chu chu a fiamthu thawh lai, ka mitthlaa châm renga chu a ni. Hemi țumah hian Dinpuia 'tuifuni' leh KC Tluanga 'mawng vaw phel phawk' a lar em kha. Amah KC Tluanga pawhin April ni 14, 2014 khan mual min liamsan ta bawk.

Uan ve tak tak lai, 2008-2009 vel khan kan inkawmin kan inzui nasa țhin khawp a. A bikin Dinpuia of Serchhip, Zorama of Mauchar, David of Ramhlun North, Jfana of Dinthar, KC Tluanga of Chanmari West, Mafela of Keifang, Biaka of Dinthar te hi kan ni zual. Heng rual hi kan inzui dul dul a, kan thlen tawpna naah chaw kan ei a, kan riakho va, chutiang chuan kum khat chuang teh meuh kan khawsa a ni.

Țum khat ka la hriat reng chu, KC Tluanga te inah chaw eikhawm ang u kan ti a, Chanmari West-a a in luah, te tak tê maiah kan lut a. A anțam tlak țhing min hmehpui a, a lo hîng reng mai a. Amah KC Tluanga ber chuan hâwp hruih hruih pahin, "Țhiante nen chuan anțam hîng pawh a lo tui ngei mai," a ti a ti mai a. Kan hlimpui hle. He a thusawi hian țhian hlutzia a sawi fiah chiang ngei mai.

Anmahni Jfana te inah pawh kan leng fo va, farnu a nei dih diah a, țhenawmah tleirawl an lo awm ve bawk nen, nuam kan tiho dar dar hle. Dinpuia thlenin Tuikual mawng lamah te, Zoramthanga te in luah Bawngkawn-ah te pawh kan eiin kan in fo va, kan riak fo - kan in luah thlengin. Chuti khawp chuan a ni, kan inzui nasat ni. Mahse, kei zirna lam vang leh thil dang dang vangin fiamthu ka buaipui chhunzawm ta lo va, kan inkawmin kan inhmu ngai ta meuh lo.

Jfana chu naupang te tak tê ang a ni a; pa tê tak, sam leh khabehmul zuah vauh mai a ni. Aw tê leh sîn sáng lam a nei a, hrisel lo tak hmel a pu. Hming țha pawha inko lovin 'Nghalchiang' tiin ka ko mai zel a, ka phone contact list-ah pawh a hming ka save dan a ni; ani pawhin mi ko pawlawh ve viau. Zu a in ve țhin a, a ruih châng chuan zan rei pawh sawi lovin mi rawn call a, darkar khat chuang chuang te kan inbe țhin, kum 2010 hnu lam thleng pawhin.

Amah Jfana hi nikum te chuan Milan Press-ah a thawk tawh a; nikum kum laihawl khan kan țhianpa Mapuia Renthlei novel 'Lamțhuamthum' buaipuiin press-ah kan leng a, amah nen kan inhmu hlawl mai. Kan titi hlut a, "I lo kal leh hunah i lehkhabu Pindan Khawhar kha min lo ken rawh aw," tiin min chah a. Ka kal leh tâk loh avangin ka Pindan Khawhar pawh a chhiar lo hlen a, amah pawh ka hmuh hnuhnunna ber a ni ta.

Jfana dam lai hmel chu ka hmu tawh dawn lo. Tunah chuan kan țhianpa KC Tluanga (mawng-vaw-phel-phawka) nen an inhmu tawh ngei ang a, fiamthu thawhin an nui dun tlak tlakin ka ring.

(Ka țhianpa Jfana thih hnua ka ziah a ni a, a thihcham vawi khatna a lo thleng ta reng mai).

03 April 2017

Thian thate nen kan inhawr khawm a, kan inkawm khawm a, kan ei khawm bawk a. Kum eng emaw zat chu MSU lamah lungsi takin kan lo inhmangho chho tawh a; MSU lama kan hun te a liam hnuah party lamah ke penho zai kan rel leh ta a. Chutianga thianho inlungrual zelin, vawiin April ni 3, 2017-ah MNF Hnam Rûn-ah president Pu Zoramthanga'n ka thian mi 30 chuang zet te nen min lawm lut ta a ni.


Mite'n zirlai pawl hi politics kailawn a ni an ti thin a, zep thu a chêng lo, a remchang ber a ni reng a. Zirlai pawl hi political institution tha mangkheng a ni. Tuna kan MLA hmingtha leh chhuanawmte hi han en ila, zirlai pawl atanga inzir chhuak an ni deuh fur mai. Mi tam tak chuan zirlai leh thalai la naupang tê tête politics-a kan inhnamhnawih thin hi an hrethiam lo. 'Zirlai in la ni a, in la naupang a, hetiang hi la buaipui suh u' an ti thin. Politics chu putar un leh khun tak takte buaipui tawk lekah an ngai tihna a ni. Duhthusamah chuan thalaite hian tuipui ila, zirlaite hian buaipui bawk ila, kan politics hmelhmang te pawh a inher chho bawih zawk lo'ng maw!

Kei hi mi rethei tak e ti lo chuan, sawrkar hna thawh la tum ngai miah lo, a dil pawh la dil chhin lo ka ni. Zep thu a cheng lo, zirlai pawl lamah lah tun hma angin ka tuitla tawh lo bawk nen, kan ngaihven zawng tak a lo ni ve leh zel bawk nen, thianhova thil tih remchangah ka inzep ve ta mai a ni. Party-a ka luh hi min kawm serh phah nan te, min tih phah nan te in lo hmang hlauh ang e.

Ka thian tha, min hmangaih tak takte fuih, zilh leh hauh ka tawk nasa hle. Hetiang ka tawk dawn tih ka hriat avangin thiante pawh ka luh tur thu ka hrilh mang lo va; chuti chung chuan lawm luh dawn leh a hnu thleng pawha min hau bawng bawng te, thurawn min pe mawlh mawlh te, duhsakna min hlan mawlh mawlh te an awm. Ka tan chuan hmangaihtu thian ka nei tih tilangtu a nih avangin chung zawng zawng chu a hlu takzet.

Eng pawh ni se, keimah hi keimah ka la ni reng dawn a, nimina 'kei' kha vawiin leh naktukah pawh 'kei' a la ni reng dawn. Tun hmaa zirlai pawl pakhat MSU-a ka lo inhmang thin ang khan, political party pakhat MNF-ah ka inhmang dawn tihna mai a ni a, ram tana hna kan thawhna hmun dang hret dawn tihna chauh a ni. Zirlai pawla inhmang chunga 'Zoram hi kan ram a ni' ti hla sa thinte khan, party-a inhmang chunga 'Zoram hi kan ram a ni' tih kan sak chhunzawm zel thei tur hi ka lawm hle.

Vawiin lawmluh programme-ah lawmluhte atangin mi paliin thusawina hun kan nei a, chung zingah chuan thu tawi tê sawina remchang ka nei ve hlauh mai a, a tlangpui zawr zawr, ka la recall theihte ka'n dah tel ve reng reng ang e.
"Pi leh pu zahawm tak takte u, a hmasain chibai ka buk a che u. Naupang tê la ni chung pawha ka lung lèn em emtu MNF party ka zawm thei hi ka lawm hle a ni.
"Zirlai pawlah kan inhmang thin a, chutah chuan sawrkar khalh ngil tumin theihtawp kan chhuah thin a, thil tha nia kan hriat te kan ti thin. Issue kan la a, agitation te kan nei bawk a, chutah chuan mite'n min lo hmu MNF em em thin a lo ni. Chutianga thil tha nia kan hriat kan tiha mite'n min lo hmu MNF thin hi he party tan pawh a lawmawm hlein ka hria. Thil tha tih chhunzawm zel tumin kan rawn lut a ni.
"Nakkum lawk inthlana MNF a sawrkar kan rin vanga lo lut kan ni lo va, MNF sawrkartir tuma lo lut kan ni zawk; ram leh hnam tana thil tha tia hna thawk tur chuan a sawrkar phawt a ngai miau si a.
"Vawiina lo tel thei lo kan thian leh kan thalaipui tam tak hi Mizo hnam party (kei chuan Mizo hnam party ka ti mai a) luh châk an awm a. Hmun hrang hrangah an in-pang-aw-zial mup mup a, an rawn in-tira-mei-kaiah luh diah diah dawn a ni. Chutianga kan thalaipuite tan pawha luh châkawm a nih zel theihna turin kan hotute leh party pawh rawng thar kan hnawih zel a pawimawh hle ang.
"MNF party a sawrkar theihna tura hma la turin keiniho hi tun atangin kan inpeih reng a ni. Ka lawm e."

01 April 2017

Kum 2009 April ni 1 khan hetiang hi ka lo ti tawh a; a hlawhtling hle. Chu chu 'SMS Mangkhâwng' tia ziakin tlem tlem ka phuah belh a, April ni 1 a lo thlen apiangin chu thu chu ka la share ve tlauh tlauh thin. Nizan lamah ka inngaihtuah a, chutiang chi chu ka'n ti leh chhin teh ang, ka ti a; mahse, ka ngaihtuahna a thui ta tlat.

Thu thlum leh lungkuai tak, anmahni bêmna lam hawi ka thawn ang a, min rawn chhan dan ka hre châk a ni. A then chuan April ni 1 lam ngaihtuah miah lovin, min rawn chhâng maithei. A nih loh pawhin, ka thiante hi chhe lo tak tak an nih avangin, 'i chhe lo' tih hnua 'April fool' han tih leh kha a nuam chiah lo bawk. Chu chang a ni lo, a thenin tha taka min lo chhan let hnua 'April fool' han tih leh kha a nuam chuang lo hrim hrim. Mahse, keimaha châknain min tur ta tlat mai si a, ka ti tlang ta!

WhatsApp-ah broadcast list ka siam a, ka thian ngamtlak tak meuh meuh hmeichhia chhe lo thiau 30 number ka dah a, message thawn chhuah tur chu hetiang hian ka siam ta:
'Mihringte hi engtik lai pawha thi thut thei kan ni tih ka ngaihtuah chhuak thut a, chuvangin zah avanga ka hrilh hreh ngawih ngawih thin che hi i hriat thain ka hria a, ka rawn sawi tawp.

Ka hmuh leh hriat tirh atangin chhelo ka tiin fel ka ti em em che a, ka star che a, ka ngaizawng ru veng veng thin che. Ngaihzawng i neih mek chu ka ring tho va, mahse, ka sawi loh chuan, thih thut awm palh thei thil thu-ah ka star em em che tih i hre dawn si lo va, nang pawhina min lo ngaihdan ka hre dawn bawk si lo. Chuvangin zahtheihloh ka rawn chhuah tawp mai a ni.😌

I chhanna (he thu i chhiar hnua i rilrua awm kha) ka nghak e. Intihhlum tum vanga last message ang chi-a i lo ngaih palh takin, kum 2017 Sande Sikul inkhawm kai kim ka tum mek😀

He thu hi zing lam dar 1:10-ah ka thawn chhuak ta a. Dik taka sawi chuan, âwm ang lutuka ka tih chuan ka thutak viau angah an ngai ang tih ka hlau si, ho deuhva ka tih chuan ka 'April fool' kha a fuh lo vang tih ka hlau bawk si, ngaihtuahna a thui hle. Mahse, khitiang khian ka thawn chhuak ta tawp a, ka zah avangin an rawn thawn let leh pawh hmu ngam chiah lovin phone ka silent a, ka mutsan ta a.

Zingah ka tho va, rang takin WhatsApp ka en a, ka broadcast message mi 30 ka thawn chhuahah mi 26-in an read a, midang 4 chu a deliver ta lo. A read zingah mi 21 chuan min reply a, midang 5 chu an thin a rim a ni ang...bleh! Reply ka han chhiar chu ka thil tum a flop tih a chiang hle.😂 April fool-ah lo pawh khitiang khian thawn chhuak ila, a flop tho dawn tih ka chiang hle.😆😅😂! An rawn chhan letna te chu i han en teh ang.


Mapuii : April fool 😄😄😂😂 01:11 AM

Duhsaki : Happy April fool 😂👊 01:14 AM

Ngaihtei : 😄😄 last para ber hi.. 01:17 AM

Sangliani : 😏😏 01:12 AM
Ka message tur a ni em?? 01:12 AM
Thawn sual?? 😃 01:12 AM
Ka khawngaih let che 😂😂😂😂 April Fool let che ka tum a. Mahse i laklawh ka hlauh pui che a 😂😂😂 01:46 AM

Tei : 👍👍👍😃 02:04 AM

Afeli : 😄😄 02:07 AM
Rilve 02:07 AM

Linda : 😄😄😄 06:16 AM
A va tha ve. 06:16 AM
Tak tak nge infiamna? 06:16 AM
Morning 06:16 AM

Spi :😂😂💦 06:26 AM
I april fool hma emai aa 06:26 AM

Kimi : April fool a va nih hmel ve 😕 06:54 AM

Zamtei : Hahaha boss happy april fool to u too 😘😘 07:37 AM

Nutei : 😅😅😅😅😅 08:03 AM
Ka van lawm em em 08:03 AM

Caroline : 😂😂😂😂😂 08:25 AM
Vawiin ni kher lo ah min thawn la chu ka hmangaih let top top che ka ti ang 08:25 AM
😂😂😂 08:25 AM

Angaihi : Sande sikul inkhawm kai kim lai tak hi ava pawimawh em 😃..chumai bakah in ti hlum tum hmel i put loh zia hi ka hria 01:35 AM
Happy april fools day 08:31 AM

Zampuii : April fool 👍👍👍 08:47 AM

Rinthari : April Foooooolllll 😆😆😆😆 08:56 AM

Chhanchhani : 😝😝😝😝😝 09:01 AM

Betsy : Hahaha iva over reuh e awww 09:13 AM
😄😄😄 09:13 AM

Rci : April fool 09:51 AM

Janet : A topna hi hit eeeee 😆😆 09:57 AM
April fool ni si 09:58 AM

Rzi : 😂😂😂 11:20 AM


Ti hian, a flop chiang khawp mai...hairehai! Amaherawhchu, khi ka message khi April ni 1 kher lovah pawh ka thawn ngam tur thiau an ni a, chuti khawpa chhe lo leh fel, ka star ruk ngawih ngawih te vek an ni. 'Kei pawhin ka duhin ka star ve che alawm etc etc...' min ti sela chuan 'April fool' lam ka dahtha ang a, kan ni daih tur a nia awww... In duh chuan in hlawm khawm ula, 'Tsa Star Association (TSA)' din ula, a thla bi tê tê-in ka ngaihzawng turin in rawn inthehchhuak thin dawn nia...sala!

Khing message zawng zawng khi tu mah ka reply lo va, he thu hi blog-ah ka post a, a link chu ka thawn ta vek zawk a ni. Engmah sawifiah tur chuan pawh a awm si lo va, ka chawh hle.
Subscribe to RSS Feed Twitter-ah pawh ka awm e!