02 October 2017

Cham sawm

Hringmi leng hei zawng zingah,
Hmangaihna thu hril nitin ta chu,
Pumkhata awmin hrai an chawi a.
Hringmi ît leh châkna mai zawngin,
Kumhlun daih thei hek suh;
Kum sul tam lo vei hmain,
Sam ang ințhen zai rêl leh e.
Khumpui kai fo țhinte pawhin,
Kumtluang hmangaihna an thamraltir țhin.

Chinlai unau lenrual zawngte hmaa,
THAWMLIAN rimawi chhuah țhintu leh,
ȚANPUI nun kalpui țhintu chuan,
Kawpchawi si lovin hrui khat an vuan a.
Țhen zai rêl lova hlim țhen chungin,
'Kum thum kum li' an chhiar zo zel a;
A chî nungah lo chhuak ni sela,
'Nung thum nung li' chhuak tawh tur chu,
Biahthu hril 'cham sawm' lawm ta zawk e.

Kawpchawi zalna laikhum tlang sanga,
Hnehna hlado chham si lo chuan,
Engtin 'cham sawm' thleng thei maw?
Lei hringfa tan hlim leh thim a thleng țhin,
Interek leh inbereka inbreak thlengin,
Tawng lo bik hian ka ring nem maw!
Hnuchhawn zai rêl chang pawhin,
Hmangaihnaa phuar rinawmna chuan,
Kumtluang zawkin le tiin tuahrem zel e.

Chung van malsawm dawng tlaka,
Hringnun chhiar dun țhinte chuan,
Neih zai nge an rêl dawn țhen zai?
Sira hnâwla țhen leh mai tur chuan,
'Cham sawm' her hian ka ring lo ve.
'Ti zawk hian suangtuah a lêng a:
Malsawm fanau chawi thei turin,
Engtik khawtikah tak chuanin,
'Tiam tlat e' chham dun ang maw?

Ka țhianpa leh a bialnu hi kum 10 ngawt lo inngaizawng tawh an ni a, vawiin October ni 2, 2017 hian an kum 10 inngaihzawn champha an lawm dawn. A ropui dangdai em a, a pualin hei hi ka'n phuah ve a ni e. An thlalak chu dah lo mai teh ang.
Share:

Cham sawm

Hringmi leng hei zawng zingah,
Hmangaihna thu hril nitin ta chu,
Pumkhata awmin hrai an chawi a.
Hringmi ît leh châkna mai zawngin,
Kumhlun daih thei hek suh;
Kum sul tam lo vei hmain,
Sam ang ințhen zai rêl leh e.
Khumpui kai fo țhinte pawhin,
Kumtluang hmangaihna an thamraltir țhin.

Chinlai unau lenrual zawngte hmaa,
THAWMLIAN rimawi chhuah țhintu leh,
ȚANPUI nun kalpui țhintu chuan,
Kawpchawi si lovin hrui khat an vuan a.
Țhen zai rêl lova hlim țhen chungin,
'Kum thum kum li' an chhiar zo zel a;
A chî nungah lo chhuak ni sela,
'Nung thum nung li' chhuak tawh tur chu,
Biahthu hril 'cham sawm' lawm ta zawk e.

Kawpchawi zalna laikhum tlang sanga,
Hnehna hlado chham si lo chuan,
Engtin 'cham sawm' thleng thei maw?
Lei hringfa tan hlim leh thim a thleng țhin,
Interek leh inbereka inbreak thlengin,
Tawng lo bik hian ka ring nem maw!
Hnuchhawn zai rêl chang pawhin,
Hmangaihnaa phuar rinawmna chuan,
Kumtluang zawkin le tiin tuahrem zel e.

Chung van malsawm dawng tlaka,
Hringnun chhiar dun țhinte chuan,
Neih zai nge an rêl dawn țhen zai?
Sira hnâwla țhen leh mai tur chuan,
'Cham sawm' her hian ka ring lo ve.
'Ti zawk hian suangtuah a lêng a:
Malsawm fanau chawi thei turin,
Engtik khawtikah tak chuanin,
'Tiam tlat e' chham dun ang maw?

Ka țhianpa leh a bialnu hi kum 10 ngawt lo inngaizawng tawh an ni a, vawiin October ni 2, 2017 hian an kum 10 inngaihzawn champha an lawm dawn. A ropui dangdai em a, a pualin hei hi ka'n phuah ve a ni e. An thlalak chu dah lo mai teh ang.
Share:

18 September 2017

Samuel Johnson pianchampha pualin

Google Doodle hi holiday pawimawh, thiltih pawimawh, mi pawimawh bik te thih/pian ni etc. hriatrengna atana hun rei lo te chhung emaw, ni khat chhung emawa Google homepage logo an siam thin a ni, Google Doodle hmasa ber hi kum 1998-a 'Burning Man Festival' puala an siam kha a ni a, Larry Page leh Sergey Brin te siam a ni nghe nghe.

Vawiin chu Google Doodle-ah Samuel Johnson hman a ni a; vawiin hi a pianchampha vawi 308-na niin, chumi hriatrengna leh amah chawimawina atan an hmang a ni ber. Johnson hian kum 1755 khan 'A Dictionary of the English Language' a siam a, he lehkhabu siam nan kum 9 zet hun a hmang an ti. Indian Express phei chuan, "one of the greatest single achievements of scholarship" tiin a fak nghe nghe a. A dictionary siam avang hian mi tam tak chuan, 'Father of Modern Dictionary' an ti hial a ni.

Johnson hi lexicographer a ni piah lamah, essayist, poet, literary critic te a ni tel bawk a. Kum 1765 khan 'The Plays of William Shakespeare' a tichhuak a, a 'Preface'-ah chuan Shakespeare-a tawngkam bungrua hmante sawifiahna a neih bakah, a thu leh hla sawifiahna te a telh a, hei hian ngaihhlut a hlawh hle a, literary criticism lama amah vawrh kângtu tak pakhat pawh a ni awm e. Keini, India ram hmarchhak kila chêng literature zirlaite tân pawh mikhual a ni lo.

Kum 1774 khan 'The Patriot' a print a, hetah hian ram hmangaihna chungchang sawiin, ram hmangaihna dik leh dik lo te a sawi bawk. April ni 7, 1775 khan thu dam rei tak mai, "Patriotism is the last refuge of the scoundrel," (let buangbar lo mai teh ang) tih chu a chhak chhuak nghe nghe. Amah hi alawm, "Mihring tehna rintlak ber chu a chunga thil tha lo titute a en dan hi a ni," titu chu. Lal Isua khan amah khengbettute kha, "Ka pa, anni hi ngaidam rawh, an thiltih an hre lo a ni," a tih kha! Johnson-a tehnaah chuan a tling hle ta ve ang.

Kum 1709 September ni 18-a piang a ni a, December ni 13, 1784-ah a thi. Kum 1838-ah a pianna in opposite, Lichfield's Market Square-ah a lim an din a, London leh Uttoxeter-ah a lim din a ni bawk. Thil chhinchhiahtlak ve deuh mai chu, Oxford khuaa Pembroke College-ah kum khat zet lehkha a zir a, sum leh pai harsatna avangin degree nei lovin a chhuahsan. Mahse, kum 1755-a a dictionary a tihchhuah hmain, Oxford University chuan Master of Arts (M.A) degree an pe der. Chu mai ni lovin, Kum 1765 khan Dublin-a inkulh Trinity College chuan honorary doctorate degree an pe a, Oxford University vekin kum 1775 khan he degree hi an hlãn ve leh bawk. Hei vang hi ni maw, "thiltih ropui hi chaknaah ni lovin taimaknaah a lang chhuak thin," a tih hi ni.

A thu pakhat duh deuh mai, Mizo tawnga lehlin tîm ve deuh ka nei a, chu chu ka thianpa kawp Rinkima (Seiji) ka lehlintir a. Chu a thusawiah chuan ram hmangaihna ril tak awmin ka hmu tlat pek. Mi tam tak, mahni chenna leh khawsakna thlahlel lo khawpa ram dang hnam dangin an chiahpiah, an chiahtui leh chiahzawp an awm laiin ani erawh chuan an hmunpui ber London chu a chawimawi thiam ngei mai!

"Mi'n London a nin chuan nun a ning tihna a ni; London-ah hian mihring duh leh awh zawng a kim si a."
Hei hi a pianna khuaa a lim an siam chu a ni
Share:

Samuel Johnson pianchampha pualin

Google Doodle hi holiday pawimawh, thiltih pawimawh, mi pawimawh bik te thih/pian ni etc. hriatrengna atana hun rei lo te chhung emaw, ni khat chhung emawa Google homepage logo an siam thin a ni, Google Doodle hmasa ber hi kum 1998-a 'Burning Man Festival' puala an siam kha a ni a, Larry Page leh Sergey Brin te siam a ni nghe nghe.

Vawiin chu Google Doodle-ah Samuel Johnson hman a ni a; vawiin hi a pianchampha vawi 308-na niin, chumi hriatrengna leh amah chawimawina atan an hmang a ni ber. Johnson hian kum 1755 khan 'A Dictionary of the English Language' a siam a, he lehkhabu siam nan kum 9 zet hun a hmang an ti. Indian Express phei chuan, "one of the greatest single achievements of scholarship" tiin a fak nghe nghe a. A dictionary siam avang hian mi tam tak chuan, 'Father of Modern Dictionary' an ti hial a ni.

Johnson hi lexicographer a ni piah lamah, essayist, poet, literary critic te a ni tel bawk a. Kum 1765 khan 'The Plays of William Shakespeare' a tichhuak a, a 'Preface'-ah chuan Shakespeare-a tawngkam bungrua hmante sawifiahna a neih bakah, a thu leh hla sawifiahna te a telh a, hei hian ngaihhlut a hlawh hle a, literary criticism lama amah vawrh kângtu tak pakhat pawh a ni awm e. Keini, India ram hmarchhak kila chêng literature zirlaite tân pawh mikhual a ni lo.

Kum 1774 khan 'The Patriot' a print a, hetah hian ram hmangaihna chungchang sawiin, ram hmangaihna dik leh dik lo te a sawi bawk. April ni 7, 1775 khan thu dam rei tak mai, "Patriotism is the last refuge of the scoundrel," (let buangbar lo mai teh ang) tih chu a chhak chhuak nghe nghe. Amah hi alawm, "Mihring tehna rintlak ber chu a chunga thil tha lo titute a en dan hi a ni," titu chu. Lal Isua khan amah khengbettute kha, "Ka pa, anni hi ngaidam rawh, an thiltih an hre lo a ni," a tih kha! Johnson-a tehnaah chuan a tling hle ta ve ang.

Kum 1709 September ni 18-a piang a ni a, December ni 13, 1784-ah a thi. Kum 1838-ah a pianna in opposite, Lichfield's Market Square-ah a lim an din a, London leh Uttoxeter-ah a lim din a ni bawk. Thil chhinchhiahtlak ve deuh mai chu, Oxford khuaa Pembroke College-ah kum khat zet lehkha a zir a, sum leh pai harsatna avangin degree nei lovin a chhuahsan. Mahse, kum 1755-a a dictionary a tihchhuah hmain, Oxford University chuan Master of Arts (M.A) degree an pe der. Chu mai ni lovin, Kum 1765 khan Dublin-a inkulh Trinity College chuan honorary doctorate degree an pe a, Oxford University vekin kum 1775 khan he degree hi an hlãn ve leh bawk. Hei vang hi ni maw, "thiltih ropui hi chaknaah ni lovin taimaknaah a lang chhuak thin," a tih hi ni.

A thu pakhat duh deuh mai, Mizo tawnga lehlin tîm ve deuh ka nei a, chu chu ka thianpa kawp Rinkima (Seiji) ka lehlintir a. Chu a thusawiah chuan ram hmangaihna ril tak awmin ka hmu tlat pek. Mi tam tak, mahni chenna leh khawsakna thlahlel lo khawpa ram dang hnam dangin an chiahpiah, an chiahtui leh chiahzawp an awm laiin ani erawh chuan an hmunpui ber London chu a chawimawi thiam ngei mai!

"Mi'n London a nin chuan nun a ning tihna a ni; London-ah hian mihring duh leh awh zawng a kim si a."
Hei hi a pianna khuaa a lim an siam chu a ni
Share:

15 September 2017

Khawvel ngaihsan martarte

Ram tana nunna hlãna martar Capt. Thangrehlova
Mizo National Front (MNF)-in ‘Martarte Ni’ tia an lo vuah September ni 20 chu kan lo thleng leh ta reng mai. MNF chuan kum 1980 atangin kum tin an lo hmang tawh thin a, tu emaw thihchampha emaw, pianchampha emaw ni lovin, ram leh hnam tana nunna hlante hriatrengna ni a ni ber awm e. India ramah Mahatma Gandhi thih champha, January ni 20 hi ‘Martarte Ni’ atana hman thin a ni a; Orissa-ah chuan British ho lak atanga zalenna sualtu, duat leh duhsak taka ‘Punjab Kesari’ (Lion of Punjab) an tih hial Lala Lajpat Rai (1865–1928) thih champha November ni 17 hi ‘Martarte Ni’ atan an hmang thin bawk.

Mizoramah chuan a state pum angin September ni 20 hi ‘Martarte Ni’-ah hmang lo mah ila, MNF chuan ram leh hnam zalenna atana nunna hlân tate hriat reng nan, Mizote’n mitthi puala thla kan neih chhun ‘Mimkut thla’ (September) thla ni 20 chu ‘Martarte Ni’ atan a hmang a, MNF ramhnuai sawrkar (underground government) khan kum 1980 atangin a hmang tan a, MNF ni pawimawh bik paruk zinga pakhat a ni. Mizote hian hei lo hi Mizo zawng zawng huapzo ‘Martarte Ni’ dang kan nei reng reng lo. Ram leh hnam tana nunna hlantu zawng zawngte pualin Luangmual-ah ‘Martar Thlan’ siam a ni a, hei hi a ram pum ang pawha Mizo hnam martarte tana kan tih theih sáng ber a ni rih niin a lang.

Martar kan tih hi chi hnihin a then theih a, sakhuana lama martar leh ram inrelbawlna thil avanga martarte hi an ni. Rin dan leh ngaihdan, pawm dan inan loh avangin sakhuana lamah martar an awm thin a; dinhmun tha zawk emaw, dinhmun ngai luah tur emawa beihna avangin politics lamah martar an awm thin bawk. A eng martar pawh ni se, midangte tana leh ram tana nun hlântu an nih avangin an ropuina hi chuti maia sawia fiah zo chi a ni lo vang. Isua’n a thisenin sual lak ata mihringte min chhandam tawh a; Indian freedom fighter ropui Subhash Chandra Bose chuan, “Thisen min pe la, zalenna ka pe ang che,” tiin British laka zalenna sual turin Indian ho a lo sawm khawm chiam tawh bawk. Zalenna sualtute thisen man hi a va to em!

Athanasios Diakos (1788 –1821) hi Greek War of Independence-a an pasaltha hmingthang a ni. Kum 1821 kum tir atanga Grik hovin Turkey (Ottoman Empire) atanga zalenna an sual khan Diakos hi sipai rual hotu a ni. Hemi kum April thlaah khan Turkish sipaiho mi 10,000 zet chuan Greece chhim lama Grik sipai zalenna sualtute an bei a, Grik sipai mi tlemte-te chuan Alamana luikamah huaisen takin tan an lo khawh a, darkar eng emaw zat chu inbeihna rapthlak tak a thleng nghe nghe. A tawpah an sipai hotu Diakos chu hliam tuar chungin an man a, Turkish commander chuan an sipaia a tel chuan officer-a a dah tur thu te, Turkish nula hmeltha tak chu nupui atana a neihtir tur thu tein a thlem a, mahse, Diakos chuan a lo hnar fithla thak a, “Grik miin ka piang a, Grik miin ka thi leh ang,” tiin a lo chhang a ni. He a thusawi hian khawvel hriat a hlawm a, amah pawh khawvelin a ngaihsan phah hle.

Zoramin zalenna a sual laia zalenna sualtute thuvawn pawimawh tak pakhat chu, 'Felna avanga ram a that dawn chuan nang hmasa la, thihna avanga ram a that dawn chuan kei ka hmasa ang' tih a ni a, hei hi a takin an nunpui chiang hle. October ni 31, 1968 khan Mizoram khawthlang lam Lunghret-ah Mizo sipaite zan mu lai chu vai sipaihovin an bei a. Tlangval kum 20 mi Cpl. Lalnunmawia chu vai sipai hovin, “Inpe la, engtin mah kan tina lo vang che. I haw ang a, nunphung pangngai takin i nung thei ang,” tiin an thlêm a, mahse, Cpl. Lalnunmawia chuan, “Tuiah emaw, khawmualah emaw, boruakah pawh rinawm taka awm tura thutiam tawh kan ni a, nangni vaiho hmaah ka inpe lo vang,” tiin a lo chhang a, damna kawng duhthlan tur a awm reng chungin thihna kawng a zawh ta zawk a ni. Ani hi entirna pakhat mai a ni a, ani ang hi Zoram zalenna sual lai khan mi tam tak an awm.

Martarte hi an chên loh leh dai loh tur khawvel dintute an ni a; mahni nawmsakna zawnga theihna kan hman mek laiin kan khawvel hman a nawm lehzual zawk nan an nunna an hlãn a, an khawvel kalsanin midangte khawvel din tumin an hmanhlel a; khawvelah chuan a bak awm tawh lo, thil zawng zawng tawpna ‘thihna’ chu an hmuh loh tur an tu leh fate tân liau liau an thlang zawk thin. Khawvela an chanvo neih theih ve chhun chu ‘thihna’ a ni. Martarte hi thih ngawt lo deuh duhthlan tur tha zawk leh duhawm zawk pek an ni cháwk a, mahse, chung duhthlan tur duhawm leh tawktarh tuihnai paltlangin an khawvel an hlãn ta thin a ni. Hei vang ni maw, khawvel hian martarte hi a ngaisang a, a chawimawi thin. British Press mite’na ‘khawvela misual ber’ ti hiala an lo sawi thin, misual leh tawrawt hmingthang Aleister Crowley meuh pawh khan, “Martarte hi history siamtu diktak an ni,” a lo ti hial a; misual berte thleng pawhina an ngaihsan chu martarte hi an ni tlat a ni. Hei vang hian, khawvel awm chhûng chuan ram leh hnam tâna nunna hlãntute hming hi hmuhsitin a awm ngai lo vang.

Khawvel hian martarte a zah a, a ngaisang thin. Khawvela poet ropui ber ber — Lord Byron, John Dryden, Alexander Pope, Thomas Moore, Oscar Wilde, RW Emerson, WB Yeats, John Milton, George Herbert, Emily Dickinson, Victor Hugo leh mi langsar tak takte hi martarte chungchang phuah uar hlei hlei an ni a, thawnthu-ah pawh martarte chanchin tarlanna hi thawnthu ngaihnawm a ni thin. Khawvela lehkhabu chhut hnem ber Holy Bible-ah meuh pawh martarte chanchin a chuang a nih kha. Lemchan lamah lah ni se, martarte chanchin behchhana siam te chu khawvelin hmuhnawm a tih ber ber te a ni bawk. Kum 1857-a First War of Indian Independence-a phusa tak, hemi kum April ni 8-a kum 29 mi lek nia an khaihlum tak Mangal Pandey chanchin behchhana kum 2005-a an film siam, ‘Mangal Pandey: The Rising’ kha khami kuma India rama film sum hlawh chhuak tam ber palina a ni pha hial.

MNF-in kum 2016-a ‘Zoram Chhantu Martarte’ lehkhabu a tihchhuahah khan kum 1966-1986 chhunga Zoram chhan nana nun hlãntu mi 1700 vel hming tar chhuah a ni a; hriat chhuah theih tâk loh pawh mi thahnem tak an awmin a rinawm bawk. He Mizo Independence War a chhuah hma kum 100 hma lam, kum zabi 19-naa Mizoram-a sapho an lo luh dawna lo bei lêta nunna chânte pawh hnam martar an ni vek bawk. Chung martar zawng zawngte nunna hmangin kan vawiin khawvel hi lei a ni a; thisen tam taka lei kan ram neih chhun vawnhim leh venhim, chhanhim leh chhanchhuah hi thangtharte tih tur a ni lo thei ta lo.

Vawiina mite hian kan hnam martarte kha, ram tana an hlan a ropui ang hûin chawimawi thiam lo mah ila, thangtharte khawvela finna leh thiamna a sáng zel ang a, chhuan lo awm leh zel turte’n an khawvel dintute nasa taka chawimawi an duh hun a la thleng ngei dawn a; chu hun thleng pawhin, chu hun a ral hun thleng pawhin hnam martarte kha an thi ngai dawn reng reng lo a ni. Hnam martar pakhat Capt. Chhawnthuama hla ‘I hming a dai lo vang’ tih thunawn hmangin a tawp i khar dawn teh ang. Ni e, Mizo hnam martarte kan zah che u a, kan chhuang che u a, Mizo a awm chhung chuan in hming hi a dai ngai dawn reng reng lo a ni.

Aw i hming a dai lo vang,
Thang leh thar chuan tam ral mah se,
Zoram chhana i tuarna hian a man tawk e
Chham ang i zalna piallei hmun leh,
Zan mu chhîng lo doral karah
Kan tuanna mual tuai ang tharin
Nghilh ni i awm dawn lo.
Share:

Khawvel ngaihsan martarte

Ram tana nunna hlãna martar Capt. Thangrehlova
Mizo National Front (MNF)-in ‘Martarte Ni’ tia an lo vuah September ni 20 chu kan lo thleng leh ta reng mai. MNF chuan kum 1980 atangin kum tin an lo hmang tawh thin a, tu emaw thihchampha emaw, pianchampha emaw ni lovin, ram leh hnam tana nunna hlante hriatrengna ni a ni ber awm e. India ramah Mahatma Gandhi thih champha, January ni 20 hi ‘Martarte Ni’ atana hman thin a ni a; Orissa-ah chuan British ho lak atanga zalenna sualtu, duat leh duhsak taka ‘Punjab Kesari’ (Lion of Punjab) an tih hial Lala Lajpat Rai (1865–1928) thih champha November ni 17 hi ‘Martarte Ni’ atan an hmang thin bawk.

Mizoramah chuan a state pum angin September ni 20 hi ‘Martarte Ni’-ah hmang lo mah ila, MNF chuan ram leh hnam zalenna atana nunna hlân tate hriat reng nan, Mizote’n mitthi puala thla kan neih chhun ‘Mimkut thla’ (September) thla ni 20 chu ‘Martarte Ni’ atan a hmang a, MNF ramhnuai sawrkar (underground government) khan kum 1980 atangin a hmang tan a, MNF ni pawimawh bik paruk zinga pakhat a ni. Mizote hian hei lo hi Mizo zawng zawng huapzo ‘Martarte Ni’ dang kan nei reng reng lo. Ram leh hnam tana nunna hlantu zawng zawngte pualin Luangmual-ah ‘Martar Thlan’ siam a ni a, hei hi a ram pum ang pawha Mizo hnam martarte tana kan tih theih sáng ber a ni rih niin a lang.

Martar kan tih hi chi hnihin a then theih a, sakhuana lama martar leh ram inrelbawlna thil avanga martarte hi an ni. Rin dan leh ngaihdan, pawm dan inan loh avangin sakhuana lamah martar an awm thin a; dinhmun tha zawk emaw, dinhmun ngai luah tur emawa beihna avangin politics lamah martar an awm thin bawk. A eng martar pawh ni se, midangte tana leh ram tana nun hlântu an nih avangin an ropuina hi chuti maia sawia fiah zo chi a ni lo vang. Isua’n a thisenin sual lak ata mihringte min chhandam tawh a; Indian freedom fighter ropui Subhash Chandra Bose chuan, “Thisen min pe la, zalenna ka pe ang che,” tiin British laka zalenna sual turin Indian ho a lo sawm khawm chiam tawh bawk. Zalenna sualtute thisen man hi a va to em!

Athanasios Diakos (1788 –1821) hi Greek War of Independence-a an pasaltha hmingthang a ni. Kum 1821 kum tir atanga Grik hovin Turkey (Ottoman Empire) atanga zalenna an sual khan Diakos hi sipai rual hotu a ni. Hemi kum April thlaah khan Turkish sipaiho mi 10,000 zet chuan Greece chhim lama Grik sipai zalenna sualtute an bei a, Grik sipai mi tlemte-te chuan Alamana luikamah huaisen takin tan an lo khawh a, darkar eng emaw zat chu inbeihna rapthlak tak a thleng nghe nghe. A tawpah an sipai hotu Diakos chu hliam tuar chungin an man a, Turkish commander chuan an sipaia a tel chuan officer-a a dah tur thu te, Turkish nula hmeltha tak chu nupui atana a neihtir tur thu tein a thlem a, mahse, Diakos chuan a lo hnar fithla thak a, “Grik miin ka piang a, Grik miin ka thi leh ang,” tiin a lo chhang a ni. He a thusawi hian khawvel hriat a hlawm a, amah pawh khawvelin a ngaihsan phah hle.

Zoramin zalenna a sual laia zalenna sualtute thuvawn pawimawh tak pakhat chu, 'Felna avanga ram a that dawn chuan nang hmasa la, thihna avanga ram a that dawn chuan kei ka hmasa ang' tih a ni a, hei hi a takin an nunpui chiang hle. October ni 31, 1968 khan Mizoram khawthlang lam Lunghret-ah Mizo sipaite zan mu lai chu vai sipaihovin an bei a. Tlangval kum 20 mi Cpl. Lalnunmawia chu vai sipai hovin, “Inpe la, engtin mah kan tina lo vang che. I haw ang a, nunphung pangngai takin i nung thei ang,” tiin an thlêm a, mahse, Cpl. Lalnunmawia chuan, “Tuiah emaw, khawmualah emaw, boruakah pawh rinawm taka awm tura thutiam tawh kan ni a, nangni vaiho hmaah ka inpe lo vang,” tiin a lo chhang a, damna kawng duhthlan tur a awm reng chungin thihna kawng a zawh ta zawk a ni. Ani hi entirna pakhat mai a ni a, ani ang hi Zoram zalenna sual lai khan mi tam tak an awm.

Martarte hi an chên loh leh dai loh tur khawvel dintute an ni a; mahni nawmsakna zawnga theihna kan hman mek laiin kan khawvel hman a nawm lehzual zawk nan an nunna an hlãn a, an khawvel kalsanin midangte khawvel din tumin an hmanhlel a; khawvelah chuan a bak awm tawh lo, thil zawng zawng tawpna ‘thihna’ chu an hmuh loh tur an tu leh fate tân liau liau an thlang zawk thin. Khawvela an chanvo neih theih ve chhun chu ‘thihna’ a ni. Martarte hi thih ngawt lo deuh duhthlan tur tha zawk leh duhawm zawk pek an ni cháwk a, mahse, chung duhthlan tur duhawm leh tawktarh tuihnai paltlangin an khawvel an hlãn ta thin a ni. Hei vang ni maw, khawvel hian martarte hi a ngaisang a, a chawimawi thin. British Press mite’na ‘khawvela misual ber’ ti hiala an lo sawi thin, misual leh tawrawt hmingthang Aleister Crowley meuh pawh khan, “Martarte hi history siamtu diktak an ni,” a lo ti hial a; misual berte thleng pawhina an ngaihsan chu martarte hi an ni tlat a ni. Hei vang hian, khawvel awm chhûng chuan ram leh hnam tâna nunna hlãntute hming hi hmuhsitin a awm ngai lo vang.

Khawvel hian martarte a zah a, a ngaisang thin. Khawvela poet ropui ber ber — Lord Byron, John Dryden, Alexander Pope, Thomas Moore, Oscar Wilde, RW Emerson, WB Yeats, John Milton, George Herbert, Emily Dickinson, Victor Hugo leh mi langsar tak takte hi martarte chungchang phuah uar hlei hlei an ni a, thawnthu-ah pawh martarte chanchin tarlanna hi thawnthu ngaihnawm a ni thin. Khawvela lehkhabu chhut hnem ber Holy Bible-ah meuh pawh martarte chanchin a chuang a nih kha. Lemchan lamah lah ni se, martarte chanchin behchhana siam te chu khawvelin hmuhnawm a tih ber ber te a ni bawk. Kum 1857-a First War of Indian Independence-a phusa tak, hemi kum April ni 8-a kum 29 mi lek nia an khaihlum tak Mangal Pandey chanchin behchhana kum 2005-a an film siam, ‘Mangal Pandey: The Rising’ kha khami kuma India rama film sum hlawh chhuak tam ber palina a ni pha hial.

MNF-in kum 2016-a ‘Zoram Chhantu Martarte’ lehkhabu a tihchhuahah khan kum 1966-1986 chhunga Zoram chhan nana nun hlãntu mi 1700 vel hming tar chhuah a ni a; hriat chhuah theih tâk loh pawh mi thahnem tak an awmin a rinawm bawk. He Mizo Independence War a chhuah hma kum 100 hma lam, kum zabi 19-naa Mizoram-a sapho an lo luh dawna lo bei lêta nunna chânte pawh hnam martar an ni vek bawk. Chung martar zawng zawngte nunna hmangin kan vawiin khawvel hi lei a ni a; thisen tam taka lei kan ram neih chhun vawnhim leh venhim, chhanhim leh chhanchhuah hi thangtharte tih tur a ni lo thei ta lo.

Vawiina mite hian kan hnam martarte kha, ram tana an hlan a ropui ang hûin chawimawi thiam lo mah ila, thangtharte khawvela finna leh thiamna a sáng zel ang a, chhuan lo awm leh zel turte’n an khawvel dintute nasa taka chawimawi an duh hun a la thleng ngei dawn a; chu hun thleng pawhin, chu hun a ral hun thleng pawhin hnam martarte kha an thi ngai dawn reng reng lo a ni. Hnam martar pakhat Capt. Chhawnthuama hla ‘I hming a dai lo vang’ tih thunawn hmangin a tawp i khar dawn teh ang. Ni e, Mizo hnam martarte kan zah che u a, kan chhuang che u a, Mizo a awm chhung chuan in hming hi a dai ngai dawn reng reng lo a ni.

Aw i hming a dai lo vang,
Thang leh thar chuan tam ral mah se,
Zoram chhana i tuarna hian a man tawk e
Chham ang i zalna piallei hmun leh,
Zan mu chhîng lo doral karah
Kan tuanna mual tuai ang tharin
Nghilh ni i awm dawn lo.
Share:

Mihring hnehtu poetry

New York-a term thum chhung ngawt Governor ni thei Mario Cuomo chuan, "Politician te hi poetry hmangin an campaign a, prose hmangin ram an kaihruai," tiin a lo sawi tawh a, hei hian poetry ropuina leh an lo dah sànzia a tilang chiang hle. Poetry chu mi rilru hneh theihna nei, thiltihtheihna leh ropui bik riauna nei tih a sawi chiang viauin ka hria.

American hovin an ngaihsan em em, USA President hmasa ber nia an sawi, mi ropui, rothap leh rorum George Washington pawh kha African sal pakhat Phillis Wheatley chuan a ram kaihhruai dan ropui a tihzia chu poetry phuahin a thawn a, Washington chuan lehkha thawn let ve lehin, "great poetical talents" tiin a fak hial a, Massachusetts khawpui Cambridge tlawh turin a sawm chûk mai a ni. Phillis Wheatley hi American mihâng hmeichhiate zinga poetry dahkhawmna tichhuak hmasa ber niin kum 1773 khan a chhuak a ni.

US President John F. Kennedy rëng khan poet ropui Robert Frost a ngaina a. Kum 1961 January thlaa presidential inauguration neih a nih khan a poetry a chhiar chhuak a, president nemnghehna inkhawma poetry chhiarna hmasa ber a ni nghe nghe. Kum 86 mi Frost khan he hun atan liau liauva chhiar tura a phuah 'Dedication' chu chhiar chhuah a tum a, nimahsela, dawhsana a ding chhuak chu, ni êngin thlasik vur a chhun tlêt sût mai chuan 'The Gift Outright' tih chu chhiar lo thei lovin a siam a, a chhiar chhuak ta zawk niin an sawi.

Kum 1901-a high school a zawh khan a hnua US President ni zui ta Harry S. Truman chuan Lord Tennyson-a poem 'Locksley Hall' ziak chu a wallet-ah a dah reng thin niin a sawi a. "Paper-ah ka lakai a, ka tibo va, ka lakai leh a, chutiang reng reng chuan vawi hnih sawmthum vel lai chu ka lakai hman a ni," tiin journalist Merle Miller hnenah a sawi ve bawk. Chuti khawpa poet leh an poem-te'n ngaihhlut leh ngaihsan an hlawh vang ni maw, tun thleng hian chung mite thu leh hla chuan khawvel mite zir leh ngaihsan a la hlawh ta zel a ni.
Alfred Lord Tennyson
Khawvela hruaitu ropui tak takte hian poetry an ngaina a, anmahni tichaktu-ah pawh an hmang thin. Anmahni tih-elna poetry pawh a chhuak hnem nangiang reng a. Hmanlai Mizote-ah pawh chuti tho chu a ni. Khua leh khua inrun thin an nih angin intihelna hla an phuah nasa a, lal tana hriat nuam lo poetry pawh a chhuak nual niin a hriat. Tin, puipunna hmun leh intihhlimna hmunah te, ramvahna leh thil tihkhawmna hmunah reng reng poetry phuahin an chham nghal a, an lâm a, inawm tlei nan an lo hmang nasa tawh thin tih lehkhabu hrang hrang atangin hmuh theih a ni bawk. An hun laia poetry phuah thiamte chuan ngaihsan an hlawhin ka ring a, lalte pawhin an duhsak viau thin ka ring – C. Thuamluaia thawnthu ‘Engtin awm ta zel ang maw’ tihah pawh chutiang deuh chu kan hmu nghe nghe.

Nimahsela, chuti khawpa thlahtute'n poetry an lo buaipuia an lo tui chilh chung pawhin, kum zabi 21-na a lo nih meuh chuan Mizote thinlungah poetry zungzam chu a zuzi titih a, ral a ral riai riai zel chu a nih hi.
Share:

Mihring hnehtu poetry

New York-a term thum chhung ngawt Governor ni thei Mario Cuomo chuan, "Politician te hi poetry hmangin an campaign a, prose hmangin ram an kaihruai," tiin a lo sawi tawh a, hei hian poetry ropuina leh an lo dah sànzia a tilang chiang hle. Poetry chu mi rilru hneh theihna nei, thiltihtheihna leh ropui bik riauna nei tih a sawi chiang viauin ka hria.

American hovin an ngaihsan em em, USA President hmasa ber nia an sawi, mi ropui, rothap leh rorum George Washington pawh kha African sal pakhat Phillis Wheatley chuan a ram kaihhruai dan ropui a tihzia chu poetry phuahin a thawn a, Washington chuan lehkha thawn let ve lehin, "great poetical talents" tiin a fak hial a, Massachusetts khawpui Cambridge tlawh turin a sawm chûk mai a ni. Phillis Wheatley hi American mihâng hmeichhiate zinga poetry dahkhawmna tichhuak hmasa ber niin kum 1773 khan a chhuak a ni.

US President John F. Kennedy rëng khan poet ropui Robert Frost a ngaina a. Kum 1961 January thlaa presidential inauguration neih a nih khan a poetry a chhiar chhuak a, president nemnghehna inkhawma poetry chhiarna hmasa ber a ni nghe nghe. Kum 86 mi Frost khan he hun atan liau liauva chhiar tura a phuah 'Dedication' chu chhiar chhuah a tum a, nimahsela, dawhsana a ding chhuak chu, ni êngin thlasik vur a chhun tlêt sût mai chuan 'The Gift Outright' tih chu chhiar lo thei lovin a siam a, a chhiar chhuak ta zawk niin an sawi.

Kum 1901-a high school a zawh khan a hnua US President ni zui ta Harry S. Truman chuan Lord Tennyson-a poem 'Locksley Hall' ziak chu a wallet-ah a dah reng thin niin a sawi a. "Paper-ah ka lakai a, ka tibo va, ka lakai leh a, chutiang reng reng chuan vawi hnih sawmthum vel lai chu ka lakai hman a ni," tiin journalist Merle Miller hnenah a sawi ve bawk. Chuti khawpa poet leh an poem-te'n ngaihhlut leh ngaihsan an hlawh vang ni maw, tun thleng hian chung mite thu leh hla chuan khawvel mite zir leh ngaihsan a la hlawh ta zel a ni.
Alfred Lord Tennyson
Khawvela hruaitu ropui tak takte hian poetry an ngaina a, anmahni tichaktu-ah pawh an hmang thin. Anmahni tih-elna poetry pawh a chhuak hnem nangiang reng a. Hmanlai Mizote-ah pawh chuti tho chu a ni. Khua leh khua inrun thin an nih angin intihelna hla an phuah nasa a, lal tana hriat nuam lo poetry pawh a chhuak nual niin a hriat. Tin, puipunna hmun leh intihhlimna hmunah te, ramvahna leh thil tihkhawmna hmunah reng reng poetry phuahin an chham nghal a, an lâm a, inawm tlei nan an lo hmang nasa tawh thin tih lehkhabu hrang hrang atangin hmuh theih a ni bawk. An hun laia poetry phuah thiamte chuan ngaihsan an hlawhin ka ring a, lalte pawhin an duhsak viau thin ka ring – C. Thuamluaia thawnthu ‘Engtin awm ta zel ang maw’ tihah pawh chutiang deuh chu kan hmu nghe nghe.

Nimahsela, chuti khawpa thlahtute'n poetry an lo buaipuia an lo tui chilh chung pawhin, kum zabi 21-na a lo nih meuh chuan Mizote thinlungah poetry zungzam chu a zuzi titih a, ral a ral riai riai zel chu a nih hi.
Share:

23 August 2017

Indian țheuh țheuh!

Assam tuilian avanga thi chu mi 151 zet an tling ta a, mihring 50,000 chuang zet chu relief camp-ah an awm mek a ni. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal leh a kaihhruai Minister/MLA-te chuan theihtawpin kawng hrang hrangin chhanchhuah hna leh țanpuina an thawk mek zel bawk. Chief Minister hian India ram Prime Minister Narendra Modi chu thil awmzia hrilhin, Prime Minister hian Assam tuilian an ngaih pawimawh thu leh central ațanga puihna awm thei ang anga a puih tur thu a lo hrilh tawh nghe nghe a; tuilian tuara thite hi an chhungte hnenah Rs. 5,00,000 țheuh pek an ni dawn ni awm tak a ni.


Hei mai a la ni lo, Bollywood lemchangtu lar, John Abraham pawhin thawhțanni khan Assam tuilian tuarte țanpuina atan event an buatsaih tur thu a lo sawi tawh bawk. Hei hi Assam Chief Minister Sonowal leh Finance Minister Himanta Biswa Sarma te hmalakna a ni a, John Abraham hian Assam state sawrkar nena an huaihawt tur thu a sawi nghe nghe. Hei hi Assam-a BJP an sawrkar tak vang a ni lo va, sakhaw dangtu an nih vang te a ni lem lo. Khuarel chhiatna an tawng ve a ni mai; nimahsela, anni chuan an tihtur chat chat an ti a, an koh tur chat chat an ko va, rapthlak hle mah se, chhiat tawh rau rauvah lukhawng a awm hle.

Assam state-a mihring cheng zat hi kumin hian mi 3,44,92,000 vel lai an nia chhût a ni a, district 25 zetah mihring nuai 32 chuang zet chuan tuilian hi an tuar a, tun hnai kum 30 chhunga Assam state-a tuilian an tawrh nasat ber nia ngaih a ni. Internet lamah te țanpuina (donation) an khawn nasa a, chuta țang chuan ei leh in tur bakah thawmhnaw leh medical camp te an buatsaih a ni. Bihar leh Uttar Pradesh tuilian lam chu han sawi tel rih lo mai ila.

Chutih laiin kum dang zawng aiin Mizoram pawhin tuilian kan tuar nasa a, Sairangah phei chuan, "Hetiang reng renga tuilian nasa hi kan la tuar lo," ti te pawh an awm nawk a nih kha. A dik ngei pawhin a rinawm. Mizoram chu tlangram a nih angin Assam te anga tuilian tuar nasa chi kan ni vak lo va, leimin erawh kan tuar nasa a nih hi. Chuti chung chuan kumina Mizoram hmun hrang hranga tuilian avang khan mi 12 zetin nunna an chân a, chênna in 877 zet chhiain mi 3500 vel nunphung a tibuai tihna a ni.

Mizoram chu kan vannei a, tlawmngai pawl kan nei țha em em a, tlawmngai pawl leh mi inphal te, pawl hrang hrangte kaltlangin țanpuina a lut ruih ruih reng a, Chief Minister-ah Relief Fund an chhung lut bawk a. Sawrkar pawhin a theihna kawng kawngah theihtawp tak meuh meuh a chhuah a, bialtu MLA-te pawhin an MLA fund ațangin țanpuina an theih ang tawkin an buaipui a ni. Chutih rualin sawrkar ai mahin mipui lam hi an thawk hlawk zawk ta emaw tih mai tur a ni. Kan rama kan tawn zen zen loh, tuilian avanga chhiatna rapthlak tak thleng avangin kan Chief Minister zahawm tak Pu Lal Thanhawla hian India ram Prime Minister Narendra Modi hi a be tawh em? Thil thlen dan kimchang a hrilh tawh em? Țanpuina awm thei ang ang a dil tawh em? Kei chuan a thâwm riva ka hre miah lo.


Mi țhenkhat chu an inti-Indian em em a, mahse, chhiat kan han tawh chiah hian an hnampui Indian ho hian an rawn ngaihsak tak tak em? An Indian sawrkarin a rawn buaipui em? An Indian țanpuina an dil ngam em? Mizote leh Mizote bawk hi a ni inpeizawna ințanpui tawn țhin zawk chu ni. Mizote'n chhiatna rapthlak tak tak kan tawh — kum 2013-a Laipuitlang leimin (CM berin a zinsan daih) te, bus chesual rapthlak tak tak leh quarry chim avanga thihna thleng țhin te, in kâng leh thil ei sual avanga thih leh chhiat tawh hrang hrangah te hian țanpuina kan hmuh tam zawk chu mipuite thawhkhawm a ni tih phat rual a ni lo. Hetiang nikhuaah hian Indian ho khuan min hmu unau em em chu ni sela, keini chêt aia nasa sain an rawn che tur, nge a ko eihtu tur sawrkar a chêt duh loh vang zawk ni ang?

Kei chuan, Indian hluah kher lovin Mizo em em ila a tawk ka la ti reng mai; Indian leh Mizo chu sawi hran luih ka la duh reng. Thil hrang hrang avang te, kawng hrang hrang avangtein ngaihngam leh huai taka 'kei chu Indian ka ni' han tih pàng pâng hi ka la tîmin ka la inthlahrung tlat nia! Inthlahrung zel pawhin ka inring.
Share:

Indian țheuh țheuh!

Assam tuilian avanga thi chu mi 151 zet an tling ta a, mihring 50,000 chuang zet chu relief camp-ah an awm mek a ni. Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal leh a kaihhruai Minister/MLA-te chuan theihtawpin kawng hrang hrangin chhanchhuah hna leh țanpuina an thawk mek zel bawk. Chief Minister hian India ram Prime Minister Narendra Modi chu thil awmzia hrilhin, Prime Minister hian Assam tuilian an ngaih pawimawh thu leh central ațanga puihna awm thei ang anga a puih tur thu a lo hrilh tawh nghe nghe a; tuilian tuara thite hi an chhungte hnenah Rs. 5,00,000 țheuh pek an ni dawn ni awm tak a ni.


Hei mai a la ni lo, Bollywood lemchangtu lar, John Abraham pawhin thawhțanni khan Assam tuilian tuarte țanpuina atan event an buatsaih tur thu a lo sawi tawh bawk. Hei hi Assam Chief Minister Sonowal leh Finance Minister Himanta Biswa Sarma te hmalakna a ni a, John Abraham hian Assam state sawrkar nena an huaihawt tur thu a sawi nghe nghe. Hei hi Assam-a BJP an sawrkar tak vang a ni lo va, sakhaw dangtu an nih vang te a ni lem lo. Khuarel chhiatna an tawng ve a ni mai; nimahsela, anni chuan an tihtur chat chat an ti a, an koh tur chat chat an ko va, rapthlak hle mah se, chhiat tawh rau rauvah lukhawng a awm hle.

Assam state-a mihring cheng zat hi kumin hian mi 3,44,92,000 vel lai an nia chhût a ni a, district 25 zetah mihring nuai 32 chuang zet chuan tuilian hi an tuar a, tun hnai kum 30 chhunga Assam state-a tuilian an tawrh nasat ber nia ngaih a ni. Internet lamah te țanpuina (donation) an khawn nasa a, chuta țang chuan ei leh in tur bakah thawmhnaw leh medical camp te an buatsaih a ni. Bihar leh Uttar Pradesh tuilian lam chu han sawi tel rih lo mai ila.

Chutih laiin kum dang zawng aiin Mizoram pawhin tuilian kan tuar nasa a, Sairangah phei chuan, "Hetiang reng renga tuilian nasa hi kan la tuar lo," ti te pawh an awm nawk a nih kha. A dik ngei pawhin a rinawm. Mizoram chu tlangram a nih angin Assam te anga tuilian tuar nasa chi kan ni vak lo va, leimin erawh kan tuar nasa a nih hi. Chuti chung chuan kumina Mizoram hmun hrang hranga tuilian avang khan mi 12 zetin nunna an chân a, chênna in 877 zet chhiain mi 3500 vel nunphung a tibuai tihna a ni.

Mizoram chu kan vannei a, tlawmngai pawl kan nei țha em em a, tlawmngai pawl leh mi inphal te, pawl hrang hrangte kaltlangin țanpuina a lut ruih ruih reng a, Chief Minister-ah Relief Fund an chhung lut bawk a. Sawrkar pawhin a theihna kawng kawngah theihtawp tak meuh meuh a chhuah a, bialtu MLA-te pawhin an MLA fund ațangin țanpuina an theih ang tawkin an buaipui a ni. Chutih rualin sawrkar ai mahin mipui lam hi an thawk hlawk zawk ta emaw tih mai tur a ni. Kan rama kan tawn zen zen loh, tuilian avanga chhiatna rapthlak tak thleng avangin kan Chief Minister zahawm tak Pu Lal Thanhawla hian India ram Prime Minister Narendra Modi hi a be tawh em? Thil thlen dan kimchang a hrilh tawh em? Țanpuina awm thei ang ang a dil tawh em? Kei chuan a thâwm riva ka hre miah lo.


Mi țhenkhat chu an inti-Indian em em a, mahse, chhiat kan han tawh chiah hian an hnampui Indian ho hian an rawn ngaihsak tak tak em? An Indian sawrkarin a rawn buaipui em? An Indian țanpuina an dil ngam em? Mizote leh Mizote bawk hi a ni inpeizawna ințanpui tawn țhin zawk chu ni. Mizote'n chhiatna rapthlak tak tak kan tawh — kum 2013-a Laipuitlang leimin (CM berin a zinsan daih) te, bus chesual rapthlak tak tak leh quarry chim avanga thihna thleng țhin te, in kâng leh thil ei sual avanga thih leh chhiat tawh hrang hrangah te hian țanpuina kan hmuh tam zawk chu mipuite thawhkhawm a ni tih phat rual a ni lo. Hetiang nikhuaah hian Indian ho khuan min hmu unau em em chu ni sela, keini chêt aia nasa sain an rawn che tur, nge a ko eihtu tur sawrkar a chêt duh loh vang zawk ni ang?

Kei chuan, Indian hluah kher lovin Mizo em em ila a tawk ka la ti reng mai; Indian leh Mizo chu sawi hran luih ka la duh reng. Thil hrang hrang avang te, kawng hrang hrang avangtein ngaihngam leh huai taka 'kei chu Indian ka ni' han tih pàng pâng hi ka la tîmin ka la inthlahrung tlat nia! Inthlahrung zel pawhin ka inring.
Share:

24 July 2017

Police station-ah darkar khat

Mizoram leilung fate chanvo kaltlanga MBBS zir tura Chakmate thlan an nih duh loh lantirna chu kan hriat theuh angin, July ni 20, 2017 khan Higher & Technical Education Technical Wing kawt, Chaltlangah neih a ni a, Mizo Zirlai Pawl (MZP) huaihawta neih niin zirlai kalkhawmte'n Counselling nei tur Chakma zirlaite dan an tum a ni. Hemi avang hian zirlai leh police lamin hliam an tuar nual a; police lam chetna hlimthla pawh video hrang hrang hmuh tur a darh nghal chum chum bawk.

WhatsApp lamah thlalak hrang hrang a darh a, Facebook lamah a darh bawk a. Hemi chungchangah kei pawh hi ka lo tawt ve hle a, ka status lamah update tumin ka type teuh tawh a, post ta lo chuan Mizoram-a Chakmaho chanchin ka blog-a ka lo ziah tawh tho chu ka share ta ringawt a ni. Mahse, rilru dam thei hek suh! Facebook lama group lûn em em mai, Zo Sap Photographers' Society Facebook-ah thlalak ka upload a; ka thlalak upload chu, police hotu pakhatin zirlai naupang a rêk lai (ni awm tak), WhatsApp lama darh tawh hnu kha a ni a, a caption-ah 'Aizawl Police hotu zingah zirlai leh police innawr nikhuaa kut rang deuh an awm an ti. A hmingah pawh 'Duat' a tel an ti...' tih vel kha a ni. A dang pawh hetiang lam deuh chu a awm. Post hi an remove nghal vat avangin screenshot ka lo nei lo hlauh a, a nihna tak angin ka sawi chhuak thei ta lo (Screenshot nei chuan min lo thawn se).

Chu ka thil post chu police lamin an lo haw hle ni tur a ni, a thu ni lovin a thlalak zawk kha an lo ngaihaw hle a lo ni a. Tukin (Dt. 22nd July, 2017) khan kan țhianpa, City Police-a mi chuan ngamtlak takin ka thu post vangin mi rawn hau hrep tawh a, ka post caption-ah city police ka kheng tel zeuh a, an lo la na ve deuh a ni. Chutia mi rawn call-a mi rawn hau ngam kha a chungah ka lawm hle nge nge.

Chawhnu her dar 1 rik dawnah Police Station ațangin min rawn call a; dar 2:30-ah police station-ah lo kal tura min tih thu leh thu zawh fiah min duh thu a ni. A chhan ka hrethiam nghal mai a, ka kal tur thuin ka chhang a.


Police Station-ah chuan 2nd O/C hovin midang pahnih an lo awm a, darkar khat chuang teh meuh mai 'thu țha' min hrilh a, legal awareness min pe a ni ber e. Social media hman thiam a pawimawhzia te pawh a tel a, ka chhang ve bauh bauh bawk a, kan rei ta nek. A tawi zawngin kan inkawmna țhenkhat ka'n share ang che u.

OC: Khatiang kha kawng sira zung to to awm tawk tih chi a nia, kawng sira zung to to awm tawk lekah i inngai ami?
KEI: Ka pu, kawng sira zung to to awm tawk lekah ka inngai lo.

OC: Kha thlalak kha i capture a, nangman i rawn post avangin mi tam takin an hmu a, misual hmuhin an hmuh phah a...
KEI: Ka thlalak kha keima capture a ni lo. Ka rawn post hma khan whatsapp-ah a darh nasa lutuk tawh. WhatsApp-ah ka dawng a, khami group-ah ka post a ni. A video pawh ka dawng a, ka en lai khan khami rek lai tak kha ka lo en liam mai zawk a.

OC: A hrim hrimin a rek lo va, rek niin i hria em ni?
KEI: Video kan en vek a, rek chu a ni ber alawm. Police chet dan a hleihluak ve bawk a ni.
OC: Eng nge a hleihluatna? Thil a bul a bala hre lovin in hriat ang angin in sawi ve ngawt zel a.

KEI: Video a darh chum chum a, kan hmu vek alawm. Police chet dan kha a over ve deuh a ni (Police chet dan kha over a nih loh thu sawiin an țang ve nasa).

"A nih leh ka pu, khati em ema zirlaite in vaw nasa kha a âwm in ti em ni?" tia ka zawh chuan, "Khatianga pung khawm kha dan bawhchhia an ni a, keini chuan kan tih tur kan ti a ni," tiin min chhang a.

"In tih tur chu a ni a, mahse, khati em em lo deuhin a tih theih ka ring a ni. Mi tam zawk chuan dan lam kha an ngaihtuah lo va, hnam thilah chuan Mizo leh Mizo angin an thlir zawk a..." ka tih chuan, "Khatiang khan ti lo ila, office-ah lutin Chakma zirlaite kha an piai liam liam ang a, a hnam pum angin kan hming a chhe vak dawn a. Chakma zirlai kan țan vang a ni reng reng lo," tiin min chhang a.

"A hma tlaiah zirlai an thinrim tawh tih in hria a, Chakma zirlai kha in hruai lut lui alawm," ka tih chuan, "Keini chuan dan angin thil kan ti mai a. Kan hotute'n ti tura min tih chu kan ti mai a ni," tiin min chhang a.

"Police chuan in tih tur in ti a, a awm lutuk. A nih leh ngati nge mi hlau tlanchhe tawh pawh in um zui țawk țawk a?" ka tih chuan, "Engah nge kan um zui loh ang? Pungkhawm te kha kan hnawh darh loh chuan an lo let leh ang a, a ngai te bawkin kan innawr leh dawn a. An vaia hnawh darh vek kha kan tum alawm," a ti a. Israel Ni Ruk indo te, India leh Pakistan ramri buaina te a rawn sawi kai a, "Anni chu ram leh ram a ni a, hmelma leh hmelma a ni a, an um ang chu," tiin ka chhang a, a nui mai a.

"Social media hi hman sual a awl a, tun hnu zelah pawh fimkhur tawh ang che," min tih chuan, "Social media hi a chak tawh lutuk a, dan theih a ni lo. Ka post hma khan a darh nasa lutuk tawh. Post lo pawh ni ila, midangin an post sup sup ang," tiin ka chhang.

"Hetianga innawrna hi a la awm zel ang a, keini chuan dan angin thil kan ti zel ang," a tih chuan, "Khatianga hleihluak taka in che zel a nih chuan mipuiin an thlawp lo telh telh ang che u," ka ti ve a ni.


[Ka lungawi loh thu ka sawi ve nasa! Zawhna min zawh aiin ka zawh a tam zawk awm e].

MNYF-a ka thawhpuite'n PS kawtah min lo tawiawm a ni

Share:

Police station-ah darkar khat

Mizoram leilung fate chanvo kaltlanga MBBS zir tura Chakmate thlan an nih duh loh lantirna chu kan hriat theuh angin, July ni 20, 2017 khan Higher & Technical Education Technical Wing kawt, Chaltlangah neih a ni a, Mizo Zirlai Pawl (MZP) huaihawta neih niin zirlai kalkhawmte'n Counselling nei tur Chakma zirlaite dan an tum a ni. Hemi avang hian zirlai leh police lamin hliam an tuar nual a; police lam chetna hlimthla pawh video hrang hrang hmuh tur a darh nghal chum chum bawk.

WhatsApp lamah thlalak hrang hrang a darh a, Facebook lamah a darh bawk a. Hemi chungchangah kei pawh hi ka lo tawt ve hle a, ka status lamah update tumin ka type teuh tawh a, post ta lo chuan Mizoram-a Chakmaho chanchin ka blog-a ka lo ziah tawh tho chu ka share ta ringawt a ni. Mahse, rilru dam thei hek suh! Facebook lama group lûn em em mai, Zo Sap Photographers' Society Facebook-ah thlalak ka upload a; ka thlalak upload chu, police hotu pakhatin zirlai naupang a rêk lai (ni awm tak), WhatsApp lama darh tawh hnu kha a ni a, a caption-ah 'Aizawl Police hotu zingah zirlai leh police innawr nikhuaa kut rang deuh an awm an ti. A hmingah pawh 'Duat' a tel an ti...' tih vel kha a ni. A dang pawh hetiang lam deuh chu a awm. Post hi an remove nghal vat avangin screenshot ka lo nei lo hlauh a, a nihna tak angin ka sawi chhuak thei ta lo (Screenshot nei chuan min lo thawn se).

Chu ka thil post chu police lamin an lo haw hle ni tur a ni, a thu ni lovin a thlalak zawk kha an lo ngaihaw hle a lo ni a. Tukin (Dt. 22nd July, 2017) khan kan țhianpa, City Police-a mi chuan ngamtlak takin ka thu post vangin mi rawn hau hrep tawh a, ka post caption-ah city police ka kheng tel zeuh a, an lo la na ve deuh a ni. Chutia mi rawn call-a mi rawn hau ngam kha a chungah ka lawm hle nge nge.

Chawhnu her dar 1 rik dawnah Police Station ațangin min rawn call a; dar 2:30-ah police station-ah lo kal tura min tih thu leh thu zawh fiah min duh thu a ni. A chhan ka hrethiam nghal mai a, ka kal tur thuin ka chhang a.


Police Station-ah chuan 2nd O/C hovin midang pahnih an lo awm a, darkar khat chuang teh meuh mai 'thu țha' min hrilh a, legal awareness min pe a ni ber e. Social media hman thiam a pawimawhzia te pawh a tel a, ka chhang ve bauh bauh bawk a, kan rei ta nek. A tawi zawngin kan inkawmna țhenkhat ka'n share ang che u.

OC: Khatiang kha kawng sira zung to to awm tawk tih chi a nia, kawng sira zung to to awm tawk lekah i inngai ami?
KEI: Ka pu, kawng sira zung to to awm tawk lekah ka inngai lo.

OC: Kha thlalak kha i capture a, nangman i rawn post avangin mi tam takin an hmu a, misual hmuhin an hmuh phah a...
KEI: Ka thlalak kha keima capture a ni lo. Ka rawn post hma khan whatsapp-ah a darh nasa lutuk tawh. WhatsApp-ah ka dawng a, khami group-ah ka post a ni. A video pawh ka dawng a, ka en lai khan khami rek lai tak kha ka lo en liam mai zawk a.

OC: A hrim hrimin a rek lo va, rek niin i hria em ni?
KEI: Video kan en vek a, rek chu a ni ber alawm. Police chet dan a hleihluak ve bawk a ni.
OC: Eng nge a hleihluatna? Thil a bul a bala hre lovin in hriat ang angin in sawi ve ngawt zel a.

KEI: Video a darh chum chum a, kan hmu vek alawm. Police chet dan kha a over ve deuh a ni (Police chet dan kha over a nih loh thu sawiin an țang ve nasa).

"A nih leh ka pu, khati em ema zirlaite in vaw nasa kha a âwm in ti em ni?" tia ka zawh chuan, "Khatianga pung khawm kha dan bawhchhia an ni a, keini chuan kan tih tur kan ti a ni," tiin min chhang a.

"In tih tur chu a ni a, mahse, khati em em lo deuhin a tih theih ka ring a ni. Mi tam zawk chuan dan lam kha an ngaihtuah lo va, hnam thilah chuan Mizo leh Mizo angin an thlir zawk a..." ka tih chuan, "Khatiang khan ti lo ila, office-ah lutin Chakma zirlaite kha an piai liam liam ang a, a hnam pum angin kan hming a chhe vak dawn a. Chakma zirlai kan țan vang a ni reng reng lo," tiin min chhang a.

"A hma tlaiah zirlai an thinrim tawh tih in hria a, Chakma zirlai kha in hruai lut lui alawm," ka tih chuan, "Keini chuan dan angin thil kan ti mai a. Kan hotute'n ti tura min tih chu kan ti mai a ni," tiin min chhang a.

"Police chuan in tih tur in ti a, a awm lutuk. A nih leh ngati nge mi hlau tlanchhe tawh pawh in um zui țawk țawk a?" ka tih chuan, "Engah nge kan um zui loh ang? Pungkhawm te kha kan hnawh darh loh chuan an lo let leh ang a, a ngai te bawkin kan innawr leh dawn a. An vaia hnawh darh vek kha kan tum alawm," a ti a. Israel Ni Ruk indo te, India leh Pakistan ramri buaina te a rawn sawi kai a, "Anni chu ram leh ram a ni a, hmelma leh hmelma a ni a, an um ang chu," tiin ka chhang a, a nui mai a.

"Social media hi hman sual a awl a, tun hnu zelah pawh fimkhur tawh ang che," min tih chuan, "Social media hi a chak tawh lutuk a, dan theih a ni lo. Ka post hma khan a darh nasa lutuk tawh. Post lo pawh ni ila, midangin an post sup sup ang," tiin ka chhang.

"Hetianga innawrna hi a la awm zel ang a, keini chuan dan angin thil kan ti zel ang," a tih chuan, "Khatianga hleihluak taka in che zel a nih chuan mipuiin an thlawp lo telh telh ang che u," ka ti ve a ni.


[Ka lungawi loh thu ka sawi ve nasa! Zawhna min zawh aiin ka zawh a tam zawk awm e].

MNYF-a ka thawhpuite'n PS kawtah min lo tawiawm a ni

Share:


Total Pageviews

Followers

He blog-a thu leh hlate hi a ziaktu phalna lo chuan engti kawng zawng maha chhuah chhawn phal a ni lo. Chhuah duh i neih chuan ka profile-a email-ah emaw, TS Khupchong link-ah emaw mi rawn contact dawn nia.

Labels

Popular Posts (Last 30 Days)

Recent Comments

Blog Archive

Powered by Blogger.

Ka luh ṭhinna